Hyppää pääsisältöön

Ihastuttavaa kamarimusiikkia pohjolasta

Runsaan tunnin mittaisen kokonaisuuden onnistunut rakentaminen sekä sitä myötäävä paketointi kuvineen, graafisine ilmeineen sekä kiinnostavine—jopa esteettisesti miellyttävine—levyteksteineen puoltaa yhä musiikin julkaisemista fyysisinä albumeina. Siksikin tämä käyrätorvisti Jukka Harjun yhdessä muusikkoystäviensä kanssa rakentama uusi suomalainen kamarimusiikkilevy tekee vaikutuksen.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Matthew Whittallin Points of Attraction sijoittaa viulun ja käyrätorven vastakkain pianon luomaan maisemaan. Kolmen hyvin erilaisen soittimen keskinäinen soidintanssi kehkeytyy musiikillisesta ympäristöstä, jossa kohtaavat myös säveltäjän kaksi kulttuuritaustaa. Kanadalaissyntyinen, Suomeen vuosituhannen alussa asettunut Whittall kirjoittaa levytekstissä Yhdysvaltain itärannikon hektisestä tunnelmasta ja Suomen hiljaisista aukeista; musiikki siirtyy ensin mainitusta kohti jälkimmäistä yhtenäisessä, säveltäjälleen tyypillisessä soivassa ja hillityn värikkäässä maisemassa.

Siirtymä Whittallin Points of Attractionin hitaasti hiipuvasta loppuosasta Veli Kujalan salaperäisen hitaasti aukeavaan teokseen, nimeltään Lairë, on maaginen, kuin improvisoitu. Teosten järjestys luo hyvän kokonaisuuden: Whittallin tyylillisesti moni-ilmeinen ja samalla kuitenkin eheä kudos preludoi herkullisesti Kujalan improvisatorisesti pulppuilevaan sävelluomukseen. Yhtenäisyys kantaa Jukka Harjun Pohjoisiin vesiin, ja Harju tunnustaakin inspiroituneensa juuri Kujalan Lairësta.

Veli Kujala seikkailee suvereenisti ja svengaavasti valitsemassaan harmonisessa maailmassa sekä kolmen soittimen sointimahdollisuuksissa. Harmonikkavirtuoosina Kujala vaatii myös säveltäjänä teoksiensa soittajilta näyttäviä sävelkudoksia, jotka vuorottelevat fantasistesti hidasliikkeisten, kuuntelevien jaksojen kanssa. Näistä syntyvän rakenteen laajakaarroksisissa taitteissa on myös riittävästi omaa soivaa identiteettiään.

Levyn trio, viulisti Reeta Maalismaa, käyrätorvisti Jukka Harju ja pianisti Sonja Fräki tekevät hyvää työtä sointimaailmojen niin nopeiden kuin hitaidenkin virtuositeettien kanssa Whittallin ja Kujalan parissa. Uusi ulottuvuus aukeaa käyrätorvisti Jukka Harjun oman teoksen Pohjoiset vedet myötä. Kuusiosainen teos Joni Pyysalon, Panu Tuomen ja Eeva-Liisa Mantereen teksteihin käyttää hyväkseen niin muusikoiden omia ääniä kertojina kuin sopraano Mari Palon lauluääntä. Jukka Harju tunnustaa olevansa säveltäjänä amatööri, ja kieltämättä Whittall ja Kujala asettavat riman korkealle.

Yleisradion edesmenneen M2-studion kuivakkuus lyö hivenen leimansa muutoin moitteettomaan sointiin. Erityisesti Harjun oma teos olisi saattanut kaivata inspiroivampaa äänityspaikkaa. Näinkin tämä Pilfinkin julkaisema levy asettuu viime aikojen kiinnostavimpiin uuden musiikin julkaisuihin ja esittelee kolme tervetullutta lisäystä suomalaiseen kamarimusiikkiin.

“Northern attraction”. - Matthew Whittall: Points of Attraction. Veli Kujala: Lairë. Jukka Harju: Pohjoiset vedet. - Mari Palo, sopraano, Reeta Maalismaa, viulu, Jukka Harju, käyrätorvi, Sonja Fräki, piano. (Pilfink, JJVCD-165)

Kuuntele Uudet levyt 16.12.2016, toimittajana Ville Komppa.