Hyppää pääsisältöön

Kalifornia-Keke toivoo isoja rahoja Jenkeistä, keskittyy vihdoin soololevyynsä ja on aloittanut Paperi T:n kakkosalbumin tuotannon

Helsinkiläisartisti Kalifornia-Keke tekee pöytälaatikkoon terapiateknoa, suhtautuu vihamielisesti talveen ja voisi kuunnella loputtomasti Rihannaa.

Kalifornia-Keke studiossaan Suomenlinnassa. // Kuva: YleX

Emma-palkitun levyn tuottaja, rap-artisti ja DJ Kalifornia-Keke työskentelee päivittäin studiossaan Suomenlinnassa, jonka elokuvamaiset maisemat tekevät vaikutuksen vierailijoihin. Vanhan talon uumenissa syntyy mielenkiintoista musiikkia ja keittiössä hautuu tee.

Artistit kävelevät lautalattioilla sukkasillaan. Takan voisi halutessaan lämmittää, jos vain olisi puita. Tässä poikkeuksellisen idyllisessä studiossa syntyi myös osa Paperi T:n ylistetyn Malarian pelko -debyytin biiseistä.

Tänään Kalifornia-Keke haluaa soittaa ennakkoon Elias Gouldin ja Tommishockin kanssa tekemänsä kappaleen. Tuottaja on aivan haltioissaan Gouldin hienosta ja perinteisen kuuloisesta soundista.

Kalifornia-Keke eli Niko Liinamaa kuuluu omasta mielestään “suomiräpin vasempaan laitaan”, vaikka hän on ollut tuottamassa niin Ruger Hauerin kuin Paperi T:nkin menestyslevyjä. Silti hän voisi tehdä biisejä esimerkiksi Elastisen tai Cheekin kanssa, jos kutsu kävisi.

- Ei mulla olisi sitä mitään periaatteellisesti vastaan, mutta heillä on jo kontaktit. En näe siinä pointtia, että rupeisin tekemään, koska en ole niin hyvä tekemään sitä kamaa.

Omalla soittolistallaan tuottaja luukuttaa toistuvasti supertähti Rihannan Needed Me -biisiä, koska siinä on “mielipuolisen hyvä biitti”. Toisaalta taas Paperi T:n Mainstream-solo kuuluu hänen suosikkeihin.

- Sitä jaksaa kuunnella, vaikka ei siinä dramaturgisesti ole kauheasti mitään.

Tänään perjantaina 16. joulukuuta julkaistiin Kalifornia-Keken uusi sinkku Hullu rakkaus. Se ennakoi ensi vuonna ilmestyvää soololevyä. Lyriikat ammentavat samannimisestä André Bretonin kirjoittamasta kirjasta, jota Kalifornia-Keke fanittaa.

Kalifornia-Kekellä on muutenkin selvät suunnitelmat ensi vuodelle.

- On tulossa vihdoin aika paljon omia projekteja. Olen ollut noin viisi vuotta sellaisessa limbossa, että olen tehnyt lähinnä toisten mielenkiintoisia projekteja. Se on vienyt aikaa omilta jutuilta.

Kalifornia-Keken ja Tommishockin yhteislevy puolestaan julkaistaan syksyllä. Lisäksi Kalifornia-Keke on tuottanut Ona Kamun alkuvuodesta julkaistavan albumin artistin kanssa ja tehnyt Elias Gouldille biisiin muusikon itsensä kanssa. Lisäksi hän on tehnyt The Voice of Finlandista tutulle Ikelle biisejä ja aloittanut Paperi T:n kakkosalbumin tuotannon.

Suomirap pilasi musiikkiviennin

Suomenkielinen musiikki on jo pitkään hallinnut soittolistoja niin radiokanavilla kuin suoratoistopalveluissakin. The Rasmuksen ja HIMin kaltaisia uusia vientimenestyksiä ei ole voinut syntyä, kun lähes kaikki kotimainen musiikki on tehty suomen kielellä. Oikeastaan ainoan poikkeuksen on tehnyt kansainvälisesti tänä vuonna breikannut Alma.

- Kasarilla oli juicet, davet ja hectorit. Ysärillä tuli rasmukset ja paljon hevibändejä, ehkä nyt on ollut se juice-aika taas. Se on ihan sairaasti suomiräpin ansio ja vika. Se on käsittämätöntä, miten suosittua suomirap on. Alma voi laukaista taas uuden kansainvälistymisen buumin, Kalifornia-Keke arvioi.

"Jos suomalaiset pääsisivät itsetunto-ongelmistaan, voisi olla kysyntää maailmalla."― Kalifornia-Keke

Alman lisäksi myös Kalifornia-Keke haluaa menestyä maailmalla.

Tulevan vuoden kiinnostavimpiin haasteisiin kuuluu biittien puskeminen jenkkimarkkinoille. Nyt Kalifornia-Kekellä on siihen ensimmäistä kertaa todellinen mahdollisuus.

- Voidaan saada yhden managerin kautta meidän kollektiivin biittejä kuunteluun. Lähetetään siis biittipaketti sinne. Jos he innostuvat, niin he ottavat jonkun niistä.

Artistin mukaan jenkkitekijät kuuntelevat yhteensä satoja vaihtoehtoja ennen lopullista päätöstä.

- Tällainen mahdollisuus on siunaantunut nyt ensimmäistä kertaa. Sieltä voi tulla isoja rahoja.

Kalifornia-Keken unelma voi aivan hyvin toteutua, sillä Jenkeissä on pärjännyt moni muukin suomalaistuottaja, kuten MGI ja Joonas Angeria.

Kalifornia-Keke pitää suomalaisuutta etuna kilpailluilla jenkkimarkkinoilla. Hän äänittää ja miksaa myös itse.

- Jenkkiräppiin otetaan paljon vaikutteita Euroopasta. Näen suomalaisuuden tosi positiivisena. Suomalaisilla on taitoa ja hyvä työmoraali. Jos suomalaiset pääsisivät itsetunto-ongelmistaan, voisi olla kysyntää maailmalla.

Voi siis hyvin olla, että tulevaisuudessa jenkkilistoilla soi idyllisessä suomenlinnalaisstudiossa tehdyt biitit.

Lue myös:

Tommishock: Tutustuttiin sinä iltana kun Michael Jackson kuoli

Suomalaiset hip hop -muusikot vetäytyivät studioon saksalaisten kanssa – näin homma toimii biisileirillä

Kube on matkalla ug-piireistä valtavirtaan: "Multa odotetaan nyt isoa poppibiisiä, mutten halua antaa sitä"