Hyppää pääsisältöön

Kino Suomen keväässä mennään maamme historiassa Kalevalasta Raidiin

Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto.
Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto. Kuva: YLE/kuvankäsittely Harto Hänninen kevät 2017,Yle Teema,ohjelmisto

Suomi täyttää sata vuotta, Pirjo Honkasalo 70 vuotta ja Aki Kaurismäki 60 vuotta. Tämän onniteltavan kolmikon ympärille on koottu ohjelmisto, jossa riittää erilaisia näkökulmia maamme historiaan ja suomalaisuuteen.

Vuosi alkaa kahdella maamme juurista muistuttavalla suomalais-neuvostoliittolaisella yhteistuotantoelokuvalla.
Luottamus (1976) kertoo Suomen itsenäistymisestä valmistumisaikansa retoriikalla, Sampo (1959) on kansalliseepoksestamme sovitettu massiivinen fantasiaseikkailu. Myyttinen tematiikka jatkuu Suomen ensimmäisessä kansainvälisessä menestyselokuvassa Valkoinen peura (1952).

Eläkkeelle jäävä mestariohjaaja Matti ijäs on tammikuun tähti monilla Ylen kanavilla. Kino Suomi esittää palkitun Haaveiden kehän (2002).

Markku Lehmuskallion varhaistyöt nostavat keskiöön Suomen luonnon ja alkuperäiskulttuurit. Visuaalisesti uljaista elokuvista nähdään ensi kerran televisiossa HD-tasoiset uudet kopiot.

Suomen historiassa vaelletaan Armon ajan (1999) 1700-luvusta Tulipään (1980) ja Luottamuksen myötä itsenäistymisen ja sisällissodan aikaan, Aika hyvä ihmiseksi (1977) näyttää 1920-luvun pikkukaupunkilaiselämää, Kainuu 39 (1979) vie sotavuosiin.

Aki Kaurismäen Suomi-trilogia (1996-2006) kuvaa lamavuosista alkanutta yhteiskunnallisen eriarvoistumisen aikakautta. Siitä nähdään kaksi jälkimmäistä, itsenäistä osaa. Raid (2003) edustaa globalisaatiota järjestäytyneen rikollisuuden näkökulmasta.

Pirjo Honkasalolta nähdään Tulipään ja Kainuu 39:n lisäksi Pirkko Saision käsikirjoittama draama Tulennielijä (2002).
Aki Kaurismäen tuotannosta esitetään elokuvien Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot lisäksi kaksi varhaiselokuvaa sekä harvemmin esitetyt kansainväliset kulttielokuvat Boheemielämää (1992) ja I Hired a Cotract Killer (1990).

Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.