Hyppää pääsisältöön

Kino Suomen keväässä mennään maamme historiassa Kalevalasta Raidiin

Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto.
Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto. Kuva: YLE/kuvankäsittely Harto Hänninen kevät 2017,Yle Teema,ohjelmisto

Suomi täyttää sata vuotta, Pirjo Honkasalo 70 vuotta ja Aki Kaurismäki 60 vuotta. Tämän onniteltavan kolmikon ympärille on koottu ohjelmisto, jossa riittää erilaisia näkökulmia maamme historiaan ja suomalaisuuteen.

Vuosi alkaa kahdella maamme juurista muistuttavalla suomalais-neuvostoliittolaisella yhteistuotantoelokuvalla.
Luottamus (1976) kertoo Suomen itsenäistymisestä valmistumisaikansa retoriikalla, Sampo (1959) on kansalliseepoksestamme sovitettu massiivinen fantasiaseikkailu. Myyttinen tematiikka jatkuu Suomen ensimmäisessä kansainvälisessä menestyselokuvassa Valkoinen peura (1952).

Eläkkeelle jäävä mestariohjaaja Matti ijäs on tammikuun tähti monilla Ylen kanavilla. Kino Suomi esittää palkitun Haaveiden kehän (2002).

Markku Lehmuskallion varhaistyöt nostavat keskiöön Suomen luonnon ja alkuperäiskulttuurit. Visuaalisesti uljaista elokuvista nähdään ensi kerran televisiossa HD-tasoiset uudet kopiot.

Suomen historiassa vaelletaan Armon ajan (1999) 1700-luvusta Tulipään (1980) ja Luottamuksen myötä itsenäistymisen ja sisällissodan aikaan, Aika hyvä ihmiseksi (1977) näyttää 1920-luvun pikkukaupunkilaiselämää, Kainuu 39 (1979) vie sotavuosiin.

Aki Kaurismäen Suomi-trilogia (1996-2006) kuvaa lamavuosista alkanutta yhteiskunnallisen eriarvoistumisen aikakautta. Siitä nähdään kaksi jälkimmäistä, itsenäistä osaa. Raid (2003) edustaa globalisaatiota järjestäytyneen rikollisuuden näkökulmasta.

Pirjo Honkasalolta nähdään Tulipään ja Kainuu 39:n lisäksi Pirkko Saision käsikirjoittama draama Tulennielijä (2002).
Aki Kaurismäen tuotannosta esitetään elokuvien Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot lisäksi kaksi varhaiselokuvaa sekä harvemmin esitetyt kansainväliset kulttielokuvat Boheemielämää (1992) ja I Hired a Cotract Killer (1990).

Yle Teema

 • Play it Loud: Marshall-vahvistimen tarina

  Jim Marshallin vahvistin mullisti rock-musiikin

  Vuonna 1962 lontoolainen soitinkauppias Jim Marshall kehitti kitaravahvistimen, joka mullisti rock-musiikin ja toi hänelle mm. lisänimen "The Father of Loud".

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!