Hyppää pääsisältöön

Kino Suomen keväässä mennään maamme historiassa Kalevalasta Raidiin

Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto.
Kevään 2017 Kino Suomen ohjelmisto. Kuva: YLE/kuvankäsittely Harto Hänninen kevät 2017,Yle Teema,ohjelmisto

Suomi täyttää sata vuotta, Pirjo Honkasalo 70 vuotta ja Aki Kaurismäki 60 vuotta. Tämän onniteltavan kolmikon ympärille on koottu ohjelmisto, jossa riittää erilaisia näkökulmia maamme historiaan ja suomalaisuuteen.

Vuosi alkaa kahdella maamme juurista muistuttavalla suomalais-neuvostoliittolaisella yhteistuotantoelokuvalla.
Luottamus (1976) kertoo Suomen itsenäistymisestä valmistumisaikansa retoriikalla, Sampo (1959) on kansalliseepoksestamme sovitettu massiivinen fantasiaseikkailu. Myyttinen tematiikka jatkuu Suomen ensimmäisessä kansainvälisessä menestyselokuvassa Valkoinen peura (1952).

Eläkkeelle jäävä mestariohjaaja Matti ijäs on tammikuun tähti monilla Ylen kanavilla. Kino Suomi esittää palkitun Haaveiden kehän (2002).

Markku Lehmuskallion varhaistyöt nostavat keskiöön Suomen luonnon ja alkuperäiskulttuurit. Visuaalisesti uljaista elokuvista nähdään ensi kerran televisiossa HD-tasoiset uudet kopiot.

Suomen historiassa vaelletaan Armon ajan (1999) 1700-luvusta Tulipään (1980) ja Luottamuksen myötä itsenäistymisen ja sisällissodan aikaan, Aika hyvä ihmiseksi (1977) näyttää 1920-luvun pikkukaupunkilaiselämää, Kainuu 39 (1979) vie sotavuosiin.

Aki Kaurismäen Suomi-trilogia (1996-2006) kuvaa lamavuosista alkanutta yhteiskunnallisen eriarvoistumisen aikakautta. Siitä nähdään kaksi jälkimmäistä, itsenäistä osaa. Raid (2003) edustaa globalisaatiota järjestäytyneen rikollisuuden näkökulmasta.

Pirjo Honkasalolta nähdään Tulipään ja Kainuu 39:n lisäksi Pirkko Saision käsikirjoittama draama Tulennielijä (2002).
Aki Kaurismäen tuotannosta esitetään elokuvien Mies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot lisäksi kaksi varhaiselokuvaa sekä harvemmin esitetyt kansainväliset kulttielokuvat Boheemielämää (1992) ja I Hired a Cotract Killer (1990).

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa