Hyppää pääsisältöön

Korpinpolska – elokuva luonnon ja ihmisen konfliktista

Korpinpolska 1980
Korpinpolska 1980 Kuva: Yle Kuvapalvelu Korpinpolska,Markku Lehmuskallio

Markku Lehmuskallion esikoiselokuva on yhä hätkähdyttävä ja raikas taiteellinen kannanotto ihmisen, yhteiskunnan ja luonnon tasapainosta.
Teema torstaina 9.2. klo 21.50. Areenassa 30 päivää

Korpinpolskan pääosassa on metsä ja luonto, sivurooleissa korpimökin asukkaat ja kohti metsää tietyömaan muodossa kurkottuva sivilisaatio. Elokuvan teemana on kirkasotsainen moraalinen kysymys: miksi korven kanssa sopusoinnussa elävä asukki saa ampumastaan lintupaistista sakot, mutta tietyömaa ja hakkuut voivat rauhassa tuhota luontoa paljon suuremmassa määrin.

Elokuvan visuaalinen ja auditiivinen anti on huumaava: harvoin Suomen luontoa on kuvattu näin jylhästi, harvoin äänimaisema on ollut näin täyteläinen. Kuvien takana on Lehmuskallio itse: hän hankki kannuksensa elokuvaajana ennen tätä esikoiselokuvaansa. Äänimaisemasta vastaavat Antero Hokkanen ja Juhani Lihtonen.

Yli 20 puolidokumentaarista elokuvaa ohjannut Lehmuskallio on luonut poikkeuksellisen uran kansallisten vähemmistöjen, katoavien elämäntapojen ja luonnon puolestapuhujana. Hänen elokuvansa keskittyvät kuvaamaan Pohjois-Suomea, arktista aluetta ja sen luontoa, arktisten alkuperäiskansojen ihmisiä ja katoavia kulttuureja.

1990-luvun alussa hän teki dokumenttitrilogian nenetsien elämästä Siperiassa, ja tutustui tuolloin dokumenttiohjaaja Anastasia Lapsuihin. Lapsuista tuli Lehmuskallion työkumppani ja puoliso: he ovat yhdessä tehneet yli 10 dokumentti- ja fiktioelokuvaa arktisesta elämästä. Vuonna 2000 he ohjasivat ensimmäisen netetsinkielisen elokuvan Seitsemän laulua tundralta, josta tuli kansainvälinen festivaalisuosikki. Viimeisin yhteinen ponnistus pariskunnalta on historiallinen draamaelokuva Tsamo (2015).

Esikoiselokuvasta saakka Lehmuskallion haastavat pienen yleisön elokuvat ovat olleet suosittuja ulkomaisilla festivaaleilla, ja hän on uransa varrella saanut lukuisia kunnianosoituksia ja palkintoja maailmalta. Korpinpolska sai kaksi kunniamainintaa Berliinin elokuvajuhlilla, ja Suomessa sekä äänittäjä Antero Hokkanen että ohjaaja Lehmuskallio palkittiin Jussi-patsailla.

Elokuvan nimi on suomalainen kansansävelmä, joka soi elokuvassa.

  • Korpinpolska (1980) Pääosissa Pertti Kalinainen, Paavo Katajasaari, Hilkka Matikainen. Ohjaus Markku Lehmuskallio. Tuotanto Suomi-Filmi Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa