Hyppää pääsisältöön

Lahjapaketti: Aki Kaurismäki

Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981).
Aki Kaurismäki on Ville Alfa elokuvassa Valehtelija Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981). valehtelija,Teemalauantai

Koko päivä Aki Kaurismäkeä. Musiikkipitoisessa lahjapaketissa elokuvat Leningrad Cowboys go America, Calamari Union, Valehtelija ja Saimaa-ilmiö sekä musiikkivideoissa Juice Leskinen, Leningrad Cowboys, Markus Allan, Nicky Tesco ja Melrose.
Teema keskiviikkona 28.12.2016 klo 10.00–16.35. Elokuvat Areenassa vain suorana, musiikkivideot Areenassa 7 päivää.

klo 10.30 Valehtelija
Vuonna 1981 valmistunut Valehtelija toi Kaurismäen veljekset suomalaisen elokuvayleisön tietoisuuteen. Mika Kaurismäki ohjasi elokuvan lopputyönään Münchenin elokuvakouluun, Aki Kaurismäki ja Pauli Pentti tekivät käsikirjoituksen, ja Aki näytteli pääosan. Vajaan tunnin mittainen elokuva kertoo nuoren miehen nimeltä Ville Alfa boheemista elämästä tulevana kirjailijana, joka filosofoi baareissa ja kahviloissa yrittäen turhaan tehdä naisiin vaikutusta älyllään. Ville on päättänyt rakastua kadulla näkemäänsä Tuulaan, mutta jo illallisen tarjoaminen daamille edellyttää rahaa...

Juice, Eput ja Hassisen kone sekaisin lavalla elokuvassa Saimaa-ilmiö
Juice, Eput ja Hassisen kone sekaisin lavalla Juice, Eput ja Hassisen kone sekaisin lavalla elokuvassa Saimaa-ilmiö teeman lahjapaketit

klo 11.22 Saimaa-ilmiö
Kesällä 1981 Aki ja Mika Kaurismäki olivat kameran kanssa mukana Tuuliajolla-kiertuella, jolla Juice Leskinen Slam, Hassisen Kone ja Eppu Normaali kiersivät sinistä Saimaata höyrylaivalla. Syntyi elokuva Saimaa-ilmiö, joka on legendaarinen dokumentti suomirockin erään aikakauden alusta. Elokuva sisältää sekä klassisia esityksiä että muutaman elämään jääneen lausahduksen.

Frank (Kari Väänänen), Frank (Matti Pellonpää), Frank (Pantse Syrjä) ja Pekka (Markku Toikka) elokuvassa Calamari Union
Frank (Kari Väänänen), Frank (Matti Pellonpää), Frank (Pantse Syrjä) ja Pekka (Markku Toikka) Frank (Kari Väänänen), Frank (Matti Pellonpää), Frank (Pantse Syrjä) ja Pekka (Markku Toikka) elokuvassa Calamari Union Calamari Union,teeman lahjapaketit

klo 13.28 Calamari Union
Aki Kaurismäen vuonna 1985 ohjaama Calamari Union on todellinen suomalainen kulttiklassikko Frank-nimisistä miehistä ja yhdestä Pekasta, jotka aloittavat vaelluksen Helsingin halki kurjalta laitakaupungilta kohti unelmien Eiraa. Matka on vaarallinen ja raskas, ja moni Frank uupuu tielle saamatta koskaan nähdä luvattua päämäärää.

Leningrad Cowboys aloittaa matkansa Amerikkaan
Matka Amerikkaan on alkanut Leningrad Cowboys aloittaa matkansa Amerikkaan Leningrad Cowboys Go America,teeman lahjapaketit

klo 14.50 Leningrad Cowboys go America
Vuonna 1989 valmistunut Leningrad Cowboys go America oli yksi suomalaisen vaihtoehtoelokuvan suurimpia kansainvälisiä menestyksiä siihen asti tai sen jälkeen. Se lanseerasi Sleepy Sleepersin riveissä tunnetuiksi tulleiden muusikoiden ympärille kokonaisen ilmiön. "Menkää Amerikkaan. Niillehän kelpaa mikä tahansa", on paikallisen promoottorin neuvo Siperian ja maailman huonoimmalle rockyhtyeelle, ja siitä alkaa matka tuntemattomaan.

Silu Seppälä musiikkivideossa Rock'y VI
Silu Seppälä kanveesissa Silu Seppälä musiikkivideossa Rock'y VI teeman elokuvat,Sleepy Sleepers

Paketissa nähdään lisäksi seuraavat lyhyet musiikkivideot: Rock'y VI (Sleepy Sleepers & Nicky Tesco 1986), Thru the Wire (Silu Seppälä & Nicky Tesco 1987), Those Were the Days (Leningrad Cowboys 1991), Rich Little Bitch (Melrose 1987), These Boots (Leningrad Cowboys 1992) ja Oo aina ihminen (Markus Allan 1996). Paketin aloittaa ja päättää viisitoistaminuuttinen Bluesia Pieksämäen asemalla, joka on kuvattu Juicen ja ystävien esityksenä vuonna 1988.

  • Valehtelija. Suomi 1981. O: Mika Kaurismäki. N: Aki Kaurismäki, Juuso Hirvikangas, Pirkko Hämäläinen
  • Saimaa-ilmiö. Suomi 1981. O: Aki Kaurismäki ja Mika Kaurismäki. Mukana Juice Leskinen Slam, Eppu Normaali, Hassisen Kone.
  • Calamari Union. Suomi 1985. O: Aki Kaurismäki. N: Markku Toikka, Timo Eränkö, Kari Heiskanen, Sakari Kuosmanen, Sakke Järvenpää, Pirkka-Pekka Petelius, Matti Pellonpää, Martti Syrjä, Kari Väänänen
  • Leningrad Cowboys go America. Suomi 1989. O: Aki Kaurismäki. N: Matti Pellonpää, Leningrad Cowboys, Kari Väänänen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa