Hyppää pääsisältöön

Lahjapaketti: Love Records

Albert Järvinen soittaa Tavastia-klubilla (1974).
Albert Järvinen soittaa Hurriganesin konsertissa Tavastia-klubilla 1974 Albert Järvinen soittaa Tavastia-klubilla (1974). Kuva: Yle/Arja Lento Iltatähti (musiikkikappale),Hurriganes,Albert Järvinen,Yle Elävä arkisto

Aattona paketissa Love Records: arkistojen aarteita ja vaatimaton levymoguli Atte Blom. Esiintymässä mm. Wigwam, Maarit, Hurriganes, Agit Prop, Kristiina Halkola ja Kaseva.
Teema lauantaina 24.12.2016 klo 10.00–14.35. Kaikki ohjelmat Areenassa 30 päivää; Iltatähdet Elävässä arkistossa pysyvästi

Love Recordsin perustamisesta on vuonna 2016 tullut kuluneeksi 50 vuotta. Yksi yhtiön perustajista ja sen kantavista voimista koko Loven olemassaolon ajan oli Atte Blom, vaatimaton levymoguli. Atte Blom on mies, joka saattoi tehdä nauhoituksia salaa omilta yhtiökumppaneiltaan, kun firman talous ei oikeastaan olisi kestänyt taas uuden levyn tekemistä. Aus Liebe zur Kunst, rakkaudesta taiteeseen, oli Love Recordsin toiminnan johtoajatuksena, ei vähiten Atte Blomin ansiosta. Paketin aloittava dokumentti Valokeilassa Atte Blom on saanut ensi-iltansa Teemalla vuonna 2015.

Lisäksi paketissa on arkistojen aarteita, Loven artistien esityksiä televisiosta 1970-luvulta. Pop-Liisa-ohjelmassa vuodelta 1976 esiintyy Wigwam. Yhtye esittää studiokonsertissa juuri sitä materiaalia, johon sen maailmanvalloituksen voi sanoa kaatuneen. Vaikka levy-yhtiö Virgin oli innostunut Wigwamista, yhtyeen olisi pitänyt tuottaa helposti myytäviä hittejä. Yhden Virgin-julkaisun jälkeen Wigwam palasi levyttämään Love Recordsille, joka ei epäröinyt julkaista sellaista musiikkia, jota muusikot aidosti halusivat tehdä, olkoon sitten liian synkkämielistä suuren maailman kaupallisille markkinoille.

Love ei toki edellyttänyt artisteilta epäkaupallisuutta. Loven yhtyeitä oli myös Hurriganes, jonka Tavastialla vuonna 1974 kuvattu konsertti esittelee yhtyeen kovimmassa iskussaan. Vähäsanaiset Remu, Albert ja Cisse ovat ohjelmassa myös toimittaja Mikko Alatalon haastateltavina.

Moni yhdistää mielessään Love Recordsiin 60–70-lukujen vasemmistolaisen aatteellisen musiikin. Vuonna 1977 Love julkaisi levyllä kantaatin Rauhan äiti, joka kuvattiin myös televisiolle. Teoksen rauhan ja rakkauden rakentamisen puolesta esittävät Kaisa Korhonen, Jukka Koskinen, Agit Prop -kvartetti ja Kaj Chydeniuksen johtama yhtye sekä Tuula Sid ja Petriikka Pohjanheimo. Tätä esitystä ei ole uusittu televisiossa sitten vuoden 1978.

Seuraava ohjelma, jossa Kristiina Halkola esittää kolme rakkauslaulua, on kymmenminuuttinen helmi vuodelta 1973: En tahdo puolikasta, Jos rakastat ja Kohtaaminen.

Vuodelta 1977 nähdään ennen televisiossa uusimaton Iltatähti-ohjelman erikoisjakso, jossa Mikko Alatalo esiintyy toimittajan sijaan vaihteeksi muusikkona. Iltatähti special otsikolla “Maalaispojan hasardi” seuraa Alataloa studiossa, keikalla ja keikkabussissa, ja muusikko kertoo lauluistaan ja maailmastaan.

Harvinaisuus on vuonna 1976 kuvattu Iltatähti-ohjelman työnauha, josta koostettiin syksyksi 2016 kokonaisuus tv-esitystä varten. Maarit Hurmerinta yhtyeineen esiintyy Ylen studiossa, eikä tätä esitystä uusittu 40 vuoteen. Itse ohjelmakin on arkistoista poistettu, mutta onnekkaasti materiaalinauhat olivat säilyneet.

Melodinen ja heleä Kaseva on omanlaisensa poikkeus suomalaisessa rockissa – Pekka Laineen sanoin harvinaista Beatles-vaikutusta maassa, jossa muuten on seurattu enemmän Dylanin jalanjäljissä. Love-lahjapaketin päätteeksi Kaseva nähdään Vesa-Matti Loirin juontaman Pop-Liisan jaksossa, joka on vuodelta 1976.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa