Hyppää pääsisältöön

Lahjapaketti: Niskavuori

Tauno Palo ja Emma Väänänen elokuvassa Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
Loviisa (Emma Väänänen) on Niskavuoren uusi miniä. Juhanin (Tauno Palo) ajatukset ovat jossain muualla Tauno Palo ja Emma Väänänen elokuvassa Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä,teeman elokuvat

Uudenvuodenpäivän paketissa on Niskavuori-elokuvia eri vuosikymmeniltä.
Teema sunnuntaina 1.1.2017 klo 10.00–14.50. Areenassa vain suorana

Hella Wuolijoen vuosina 1936–1953 kirjoittamia Niskavuori-näytelmiä on ohjannut elokuviksi kolme ohjaajaa: Valentin Vaala, Edvin Laine ja Matti Kassila. Lahjapaketissa nähdään kolme elokuvaa, yksi kultakin ohjaajalta.

Tarinat kattavat Niskavuoren mahtitalon ja Suomen historiaa 1800-luvun lopulta 1930-luvun viimeisiin vuosiin. Vahvat naiset käyttävät valtaa jatkuvuuden takaajina, kun suvun miehet harrastavat joutavia kuten (varsinkin) rakkaussuhteita.

Malviina (Kirsti Hurme) ja Juhani (Tauno Palo) elokuvassa Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
Malviina (Kirsti Hurme) ja Juhani (Tauno Palo) Malviina (Kirsti Hurme) ja Juhani (Tauno Palo) elokuvassa Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä,teeman lahjapaketit

klo 10.00 Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä on Valentin Vaalan ohjaama elokuva vuodelta 1946. Se sijoittuu 1800-luvun lopulle ja on siten koko Niskavuori-sarjan aloitus tarinan kronologian kannalta. Intohimo ja järki taistelevat, kun Niskavuoren nuori isäntä Juhani (Tauno Palo) on palavasti rakastunut piikatyttö Malviinaan (Kirsti Hurme), mutta säädyllisyys sekä järkisyyt, siis rahasyyt, ovat Juhania vastaan. Koko Niskavuoren saaga on tarinaa libidonsa heittelemistä, “keskinkertaisista” miehistä ja lujatahtoisista, vallankäyttöä pelkäämättömistä naisista, ja niin tässäkin: Juhanin äiti määrää perinnöttömäksi tekemisen uhalla poikansa naimaan suuren talon tyttären Loviisan (Emma Väänänen). Loviisa tulee taloon miniänä mutta kasvaa Niskavuoren emännän mittoihin ja ottaa varmasti paikkansa talon todellisena hallitsijana.

Rauni Luoma on Niskavuoren vanhaemäntä Loviisa elokuvassa Niskavuori (1984)
Loviisa (Rauni Luoma) Rauni Luoma on Niskavuoren vanhaemäntä Loviisa elokuvassa Niskavuori (1984) Niskavuori,teeman lahjapaketit
Esko Salminen on Aarne Niskavuori elokuvassa Niskavuori (1984)
Aarne (Esko Salminen) Esko Salminen on Aarne Niskavuori elokuvassa Niskavuori (1984) Esko Salminen,Niskavuori,teeman lahjapaketit
Satu Silvo on Ilona elokuvassa Niskavuori (1984)
Ilona (Satu Silvo) Satu Silvo on Ilona elokuvassa Niskavuori (1984) Niskavuori,Satu Silvo,teeman lahjapaketit

klo 11.24 Niskavuori
Loviisa on talon vanhaemäntä Matti Kassilan vuonna 1984 valmistuneessa elokuvassa Niskavuori, joka perustuu kahteen näytelmään (Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä). Loviisana nähdään Rauni Luoma, joka oli kolmisenkymmentä vuotta aiemmin esittänyt Niskavuoren Hetaa. Jälleen Niskavuoren perhettä repivät tunteiden ja järjen ristiriidat ja suvun miesten huikentelevaisuus. Talon isäntä Aarne (Esko Salminen) on solminut asianmukaisen järkiavioliiton Martan (Maija-Liisa Márton) kanssa. Martta on tuonut taloon sen tarvitsemaa rahaa ja omistaa nyt tilasta puolet omissa nimissään. Mutta liitto ei riitä Aarnelle, ja kun kylään tulee uusi, 30-luvun modernia naistyyppiä edustava opettaja Ilona (Satu Silvo), seuraa kielletty romanssi, joka sekoittaa pasmat tyystin. Ehtiikö talo saada jostain uuden vahvan emännän ennen Loviisan kuolemaa, vai joutuuko Niskavuori häviöön? 1930-luvun taivaalle kasautuvat myös uhkaavat sodan pilvet.

Heta (Rauni Luoma) ja Akusti (Kaarlo Halttunen) elokuvassa Niskavuoren Heta
Heta (Rauni Luoma) ja Akusti (Kaarlo Halttunen) Heta (Rauni Luoma) ja Akusti (Kaarlo Halttunen) elokuvassa Niskavuoren Heta Niskavuoren Heta,teeman lahjapaketit

klo 13.19 Niskavuoren Heta
Kolmantena nähdään Edvin Laineen vuonna 1952 ohjaama Niskavuoren Heta, jossa siis Rauni Luoma näyttelee nimiosaa. Vuosikymmenien mittainen tarina, jonka aikana vanha maailma tsaareineen ja säätyeroineen jää historiaan ja Suomi siirtyy katkeran kansalaissodan kautta tasa-arvon ja tasavaltalaisuuden nykyaikaan, on eräänlainen poikkeama Niskavuoren talon saagasta. Heta on Niskavuoren tytär, joka raskaaksi tultuaan joutuu kiireessä epäsäätyiseen avioliittoon rengin kanssa ja saa veljeltään kodiksi oman maatilan, Muumäen. Tästä kovin vaatimattomasta talosta Heta päättää rakentaa oman valtakuntansa, jota Niskavuoren tyttärenkin kelpaisi esitellä niin suvulle kuin vieraille. Hänen miehensä Akusti (Kaarlo Halttunen) on tarmokas työntekijä eikä tyhmäkään; Muumäki kukoistaa ja renki Akustista kasvaa pitäjän merkkimies. Suuren talon tytär Heta tosin on kovin hidas ymmärtämään alhaista syntyperää olevan miehensä hyviä ominaisuuksia. Tässäkin liitossa järki ja tunteet vetävät eri suuntiin: niin emännällä kuin isännälläkin on toinen, jota ei voi saada.

Nämä Niskavuori-elokuvat ovat keränneet runaasti Jusseja: Valentin Vaalan vuoden 1947 elokuva ohjauksesta, Emma Väänäsen naispääosasta ja Eino Heinon kuvauksesta, Edvin Laineen vuoden 1952 elokuva ohjauksesta, Rauni Luoman naispääosasta ja Kaarlo Halttusen miespääosasta ja Matti Kassilan vuoden 1984 elokuva Rauni Luoman naispääosasta sekä Maija-Liisa Mártonin naissivuosasta.

  • Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä. Suomi 1946. O: Valentin Vaala. N: Emma Väänänen, Tauno Palo, Kirsti Hurme, Reino Häkälä, Hilkka Helinä.
  • Niskavuori. Suomi 1984. O: Matti Kassila. N: Rauni Luoma, Esko Salminen, Maija-Liisa Márton, Satu Silvo.
  • Niskavuoren Heta. Suomi 1952. O: Edvin Laine. N: Rauni Luoma, Kaarlo Halttunen, Mirjam Novero, Eino Kaipainen, Leo Lähteenmäki.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa