Hyppää pääsisältöön

"Paikkaan nyt kiirettä, mikä aikoinaan oli omien lasten kanssa" - Pekka-ukki on korvaamaton apu

Pekka Heiskanen on ukki kahdeksalle lapsenlapselle. Erityisen tärkeä ja läheinen hän on tyttärensä Jenni Heiskasen esikoiselle, 13-vuotiaalle Alille.

– Olin aika nuori kun Ali syntyi, enkä missään vakaassa parisuhteessa. Olisin ollut todella yksin Alin kanssa, ellei isäni Pekka olisi ottanut poikaa kuin omaksi lapsekseen, selittää Jenni.

Jenni ja Ali Heiskanen
Jenni Heiskanen sai esikoisensa Alin 19-vuotiaana Jenni ja Ali Heiskanen Kuva: Jenni Heiskanen Marja Hintikka Live

Nyt ukki mahdollistaa Alin jääkiekko- ja salibandyharrastuksen toimimalla kuljettajana, huoltajana ja tukijoukkona.

– Jos ukki ei kuljettaisi mua harrastuksiin, en edes pelaisi lätkää. Lisäksi ukki tykkää olla meidän kaa ulkona ja tehdä ruokaa. Jos joku kaveri ei voi olla mun kanssa, mennään meidän pihalle ja ukki pelaa mun kanssa. Ukki on mulle tärkeä, ja siinä on kaikki aika kohdallaan, kertoo Ali.

Ukinmallli omalta isältä

Pekka-ukki uskoo saaneensa eväät ukkiuteen omalta isältään.

– Isä sanoi aikoinaan minulle, että älä koskaan kieltäydy ottamasta lasta syliin. Kun kysyin syytä, hän sanoi, että liian nopeasti tulee aika, jolloin lapsi ei enää syliin halua. Hän oli täysin oikeassa. Ehkä ukkina paikkaan nyt sitä kiirettä, mikä aikoinaan oli omien lasten kanssa, Pekka pohtii.

Pekka ja Ali Heiskanen
Pekka Heiskanen ja Ali Pekka ja Ali Heiskanen Kuva: Yle/Marco Hyvärinen Marja Hintikka Live

Tytär Jenni kuvailee isäänsä ukkina, joka ottaa kaikessa lapset huomioon.

– Jos lapset haluaa mäkiauton, niin ukki rakentaa niille mäkiauton. Lapset tietävät, että ukilta kannattaa pyytää, Jenni nauraa.

– Isä on myös persoonana sellainen, että kun ollaan lomalla ja hän leikkii meidän lasten kanssa uima-altaalla, niin magneetin lailla isä vetää puoleensa kaikki muutkin lapset. Hänessä on sellaista sympaattista karismaa, josta lapset tykkäävät.

Serkukset viihtyvät yhdessä

Pekalla ja hänen vaimollaan on kolme lasta, lapsenlapsia on kahdeksan ja yhdeksättä odotetaan. Pekan ja Memman kodista on tullut paikka, jossa serkukset tapaavat toisiaan.

– Ukkina olemisessa parasta on se, kun näkee näissä omissa lapsenlapsissa että heillä on kivaa, ja he viihtyvät toistensa kanssa. Ajattelen niin, että ei tarvitse olla mitään erikoista. Laitamme ruokaa, pelaamme jalkapalloa, katsomme telkkaria, luemme. Tärkeintä on yhdessäolo ja touhuaminen. Eletään hetkessä ja ollaan mukana, ei sen kummempaa.

Pekka Heiskanen lastenlastensa kanssa
Pekka ja lastenlapset Pekka Heiskanen lastenlastensa kanssa Kuva: Jenni Heiskanen Marja Hintikka Live

Pekalta on välillä kyselty, että miten hän ehtii olla niin paljon lastenlasten kanssa.

– No sehän on niin, että en tapetoi asuntoa tai hio lattioita tai hoida niin paljon puutarhaa, vaan olen mieluummin lasten kanssa, hän selittää.

Puistoissa passiivisina hiekkalaatikon reunalla istuvia vanhempia ja isovanhempia Pekka rohkaisee osallistumaan leikkiin.

– Puistossa voi tehdä mitä vaan, vaikka oman temppuradan ja rohkaista omalla esimerkillään lasta liikkumaan. Kun Ali oli pienempi, teimme puistossa kaikkea minkä äidit sisällä kieltävät, kiipeilimme ja hypimme sydämen kyllyydestä.

Yllätyksenä kokkikurssi

Tomi Laurila opettaa kokkaamaan
Pekka ja serkukset Oliver ja Ali pääsivät huippukokki Tomi Laurilan oppiin. Tomi Laurila opettaa kokkaamaan Kuva: Yle/Marco Hyvärinen Marja Hintikka Live

Jenni halusi järjestää isälleen yllätyspäivän MHL:n avulla, koska arjessa kiittäminen helposti unohtuu.

– Jotenkin on niin tottunut siihen, että ukki kyllä auttaa ja ukki tekee ja vie. Hänen apunsa on kuitenkin korvaamatonta, ja haluan hänen tietävän, miten paljon häntä arvostamme.

Pekka uskoo, että heidän perheensä salaisuus on luottamus.

– Omat lapset luottavat siihen, että osaamme olla lasten kanssa, ja antavat meidän olla heidän kanssaan. Luulen, että moni isovanhempi ei saa olla lastenlasten kanssa niin paljon kuin haluaisi. Varmasti kaikki haluaisivat tehdä samaa kuin minä.

Katso jutun alusta löytyvältä videolta, miten MHL:n yllätyspäivä sujui.

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman heikki soini

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.