Hyppää pääsisältöön

Puoliunessa Tokiossa: ihana elokuva Lost in Translation sekä dokumentti sen tekemisestä

Bill Murray viskimainoksessa Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003).
"For relaxing times..." Bob Harris (Bill Murray) viskimainoksessa. Bill Murray viskimainoksessa Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003). Bill Murray,Lost in Translation,Sofia Coppola,Teemalauantai

For relaxing times... Teemalauantai on omistettu ihanalle elokuvalle Lost in Translation. Ennen elokuvaa nähdään siitä kertova uusi tv-dokumentti.
Lost in Translation uusitaan perjantaina 3.3. klo 21, ja se on katsottavissa Areenassa 14 päivää. Dokumentti on Areenassa 17.3. asti.

Eksyksissä oudossa kulttuurissa, vieraassa kielessä ja omassa elämässä: Lost in Translation on erilainen rakkaustarina kahden yksinäisen ihmisen kohtaamisesta. Toinen on ikääntyvä amerikkalainen näyttelijä, joka on tullut Tokioon tekemään Suntory-viskin mainosta, toinen on elokuvapiireissä liikkuvan valokuvaajan nuori aviovaimo, joka viettää paljon aikaa yksin Tokion Park Hyatt -hotellissa. Jet lagin vallassa, vieraassa ympäristössä, eri elämänvaiheissa ja kriiseissä, he viettävät hetken aikaa yhdessä.

Lost in Translation on minimalistinen romanssi – japanilaisuudesta, amerikkalaisuudesta, eurooppalaisista vaikutteista, yksinäisyyden ja juurettomuuden tunteista koottu elokuva, joka vaikuttaa katsojaan kuin kuiskaus. Se on jotain surumielistä, hauskaa, kaunista, haurasta ja vähän arvoituksellista. Rakkaudentunnustus Tokiolle, ja vierauden tunteelle.

Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti Sofia Coppola, pääosia näyttelevät Bill Murray ja Scarlett Johansson, molemmat suurenmoisia rooleissaan. Johansson oli kuvausten aikaan vasta 17-vuotias, ja 25-vuotiaan Charlotten rooli oli hänen suuri läpimurtonsa. Murraylle Bob Harrisin rooli oli pitkän uran käännekohta. Murray oli Coppolan mielessä jo käsikirjoitusvaiheessa, hänelle ainoa mahdollinen valinta päärooliin. Mutta Murray on myös erittäin vaikeasti tavoitettava tyyppi, jolla ei ole manageria ja joka ei tee kirjallisia sopimuksia: "Kuin yrittäisi savua pyydystää." Coppola oli varma Murrayn mukanaolosta vasta kun tämä ilmestyi Tokioon kuvauksiin.

Bill Murray hississä Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003).
Bill Murray. Bill Murray hississä Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003). Lost in Translation,Bill Murray,Sofia Coppola,Teemalauantai
Scarlett Johansson kävelee sateessa Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003).
Scarlett Johansson. Scarlett Johansson kävelee sateessa Tokiossa. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003). Scarlett Johansson,Lost in Translation,Sofia Coppola,Teemalauantai

Sissitaktiikalla Tokion kaduilla kuvatusta pienen budjetin arthouse-tuotannosta tuli vuoden 2003 yllätyshitti, joka puhutteli katsojia ympäri maailmaa, yli kielimuurien. Se keräsi myös neljä Oscar-ehdokkuutta ja yhden Oscarin, joka tuli Coppolalle käsikirjoituksesta. Tarinassa on paljon omaelämäkerrallisia aineksia, viskimainosta myöten: Coppola muisteli siinä kohtauksessa isänsä Francis Coppolan ja Akira Kurosawan yhteistä Suntory-mainosta.

Lost in Translationia on myös kritisoitu stereotyyppisestä kuvasta, jonka se antaa japanilaisuudesta. Japanilaisille nauretaan, mutta niin nauretaan amerikkalaisillekin, jotka eivät ymmärrä mitään kulttuurista jossa he puoliunessa vaeltavat.

Ennen elokuvaa esitetään sen tekovaiheista ja vaikutuksesta kertova uusi tv-dokumentti Olipa kerran... Lost in Translation. Sofia Coppolan lisäksi haastateltavina ovat muun muassa Scarlett Johansson, elokuvan tuottajat Ron Katz ja Ricky Hashimoto sekä kuvaaja Lance Acord ja musiikin tekijä Brian Reitzell. Mukana on myös hurmaavia pätkiä elokuvan kuvauksista.

Teemalauantai 17.12.

  • Klo 21.00 Olipa kerran... Lost in Translation (Il était une fois... Lost in Translation), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Guillaume Tunzini.
  • Klo 21.50 Lost in Translation, USA/Japani 2003. Ohjaus Sofia Coppola. Pääosissa Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris, Catherine Lambert.

Dokumentti 90 päivää, elokuva 14 päivää Areenassa.

Bill Murray ja Scarlett Johansson. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003).
Karaoke-illan jälkeen. Bill Murray ja Scarlett Johansson. Kuva Sofia Coppolan elokuvasta Lost in Translation (2003). Bill Murray,Scarlett Johansson,Lost in Translation,Sofia Coppola,Teemalauantai
Bill Murray ja Scarlett Johansson elokuvassa Lost in Translation (2003).
Bill Murray ja Scarlett Johansson elokuvassa Lost in Translation (2003). Lost in Translation,Bill Murray,Scarlett Johansson,Sofia Coppola,Teemalauantai
Sofia Coppola ohjaa Bill Murray'a elokuvassa Lost in Translation. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Lost in Translation.
Sofia Coppola ja Bill Murray Lost in Translationin kuvauksissa. Sofia Coppola ohjaa Bill Murray'a elokuvassa Lost in Translation. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Lost in Translation. Lost in Translation,olipa kerran... lost in translation,Sofia Coppola,Bill Murray,elokuvat,TV-dokumentti,Teemalauantai,elokuvaohjaajat,elokuvantekijät
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa