Hyppää pääsisältöön

Skierri – vaivaiskoivujen maa kertoo vähemmistö- ja valtakulttuurien törmäyksestä

Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982)
Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982) Kuva: Yle Kuvapalvelu Skierri – vaivaiskoivujen maa,Markku Lehmuskallio

Poromies Niilan arki on kiinni elävässä saamelaisperinteessä, johon kuuluu poronhoidon lisäksi tapoja ja tarinoita, joilla ei ole merkitystä valtakulttuurille.

Markku Lehmuskallion harvoin esitetty Skierri – vaivaiskoivujen maa on pohjimmiltaan kertomus tapojen, perinteiden ja tarinoiden törmäyksestä kahden kulttuurin välillä. Vähemmistökulttuurin vanhat tarut ja perinteet ovat tuntemattomia valtakulttuurin edustajille, mutta vähemmistönkin on noudatettava enemmistön lainsäädäntöä.

Enontekiöläinen poromies Niila joutuu törmäyskurssille virkavallan kanssa, koska hän varastaa poroja menettämiensä tilalle.

Elokuvan näyttelijät ovat Eeva-Maija Haukista lukuunottamatta lappilaisia amatöörejä, ja dialogista suuri osa on saamenkielistä – ensimmäisen kerran suomalaisessa pitkässä elokuvassa. Niilaa esittä Jouni S. Labba, poromies, joka on toiminut myös elokuvan tuottajana ja käsikirjoittajana. Hän esittää elokuvassa myös kaksi joikua. Eeva-Maija Haukinen esittää Niilan vaimoa.

Elokuvan nimi Skierri on saamenkielinen ja tarkoittaa vaivaiskoivua. Pohjoisella luonnolla on merkittävä osa elokuvan kerronnassa, niin kuin Lehmuskalliolla usein. Myös saamelaisten tarinat ja niiden merkitys ajattelulle ja arjelle nousee merkittävään rooliin, kun eri osapuolien välistä kulttuurieroa yritetään oppia ymmärtämään.

 • Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982) Pääosissa Jouni S. Labba, Eeva-Maija Haukinen, Jukka Häyrinen, Eija Ojanen, Jouni Labba, Jouni Antti Labba, Marja Labba, Mauri Vakkilainen. Ohjaus Markku Lehmuskallio. Tuotanto Giron-filmi Oy.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema