Hyppää pääsisältöön

Skierri – vaivaiskoivujen maa kertoo vähemmistö- ja valtakulttuurien törmäyksestä

Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982)
Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982) Kuva: Yle Kuvapalvelu Skierri – vaivaiskoivujen maa,Markku Lehmuskallio

Poromies Niilan arki on kiinni elävässä saamelaisperinteessä, johon kuuluu poronhoidon lisäksi tapoja ja tarinoita, joilla ei ole merkitystä valtakulttuurille.

Markku Lehmuskallion harvoin esitetty Skierri – vaivaiskoivujen maa on pohjimmiltaan kertomus tapojen, perinteiden ja tarinoiden törmäyksestä kahden kulttuurin välillä. Vähemmistökulttuurin vanhat tarut ja perinteet ovat tuntemattomia valtakulttuurin edustajille, mutta vähemmistönkin on noudatettava enemmistön lainsäädäntöä.

Enontekiöläinen poromies Niila joutuu törmäyskurssille virkavallan kanssa, koska hän varastaa poroja menettämiensä tilalle.

Elokuvan näyttelijät ovat Eeva-Maija Haukista lukuunottamatta lappilaisia amatöörejä, ja dialogista suuri osa on saamenkielistä – ensimmäisen kerran suomalaisessa pitkässä elokuvassa. Niilaa esittä Jouni S. Labba, poromies, joka on toiminut myös elokuvan tuottajana ja käsikirjoittajana. Hän esittää elokuvassa myös kaksi joikua. Eeva-Maija Haukinen esittää Niilan vaimoa.

Elokuvan nimi Skierri on saamenkielinen ja tarkoittaa vaivaiskoivua. Pohjoisella luonnolla on merkittävä osa elokuvan kerronnassa, niin kuin Lehmuskalliolla usein. Myös saamelaisten tarinat ja niiden merkitys ajattelulle ja arjelle nousee merkittävään rooliin, kun eri osapuolien välistä kulttuurieroa yritetään oppia ymmärtämään.

  • Skierri – vaivaiskoivujen maa (1982) Pääosissa Jouni S. Labba, Eeva-Maija Haukinen, Jukka Häyrinen, Eija Ojanen, Jouni Labba, Jouni Antti Labba, Marja Labba, Mauri Vakkilainen. Ohjaus Markku Lehmuskallio. Tuotanto Giron-filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa