Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Etiopian vaaran vuosi

Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa.
Aklilu Bekele pitää mallitilaa Arsin alueella noin 200 kilometriä pääkaupunki Addis Abebasta kaakkoon. Hän tekee muun muassa lannasta biokaasua ja aurinkopaneelilla sähköä. Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa. yle tv1

TV1 torstaina 29.12.2016 klo 22.00 - 22.45, uusinta keskiviikkona 4.1. klo 00.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Kymmenet tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata olivat usean kuukauden ajan marssineet kaduilla vaatimassa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Rauhanomaisina alkaneet mielenilmaukset muuttuivat väkivaltaisiksi, kun hallitus päätti voimakeinoin taltuttaa protestit.

Mielenosoittajat vastasivat elokuussa samalla mitalla. He pystyttivät tiesulkuja ja alkoivat rikkoa tehtaita ja maatiloja sekä polttaa ja kivittää autoja. Sitä ennen poliisit ja sotilaat olivat ehtineet ampua yli 500 henkeä ja pidättää tuhansia ihmisiä.

Verkossa rajoituksia

Lokakuussa hallitus julisti poikkeustilan, jonka on määrä kestää kuusi kuukautta. Poikkeustila merkitsi sitä, että oppositio ja toisinajattelijat joutuivat entistä ahtaammalle.

Turvallisuusjoukot ja poliisi ovat poikkeustilajulistuksen turvin tehneet kotietsintöjä eri puolilla maata ja pidättäneet yli 10 000 ihmistä. Hallitus on myös sulkenut 3G-verkon ja estänyt sosiaalisen median käytön.

Miksi talousihme kuohuu?

Ulkolinjan dokumentti kertoo Etiopian kriisin taustoista. Se selvittää ja pohtii, miksi Etiopia on ajautunut ennen näkemättömään poliittiseen kriisiin. Mikä on saanut Afrikan talousihmeenä ja vakauden tyyssijana tunnetun maan kuohumaan?

Etiopiassa on 25 vuotta pitänyt valtaa kansanrintamahallitus, joka on ollut yhden puolueen ja yhden etnisen ryhmän, tigrejen, käsissä. Nyt näyttää siltä, että liittovaltion muut kansat ovat saaneet tarpeekseen. Jos Etiopia hajoaa tai ajautuu kaaokseen, onko Afrikan sarven vakaus vaarassa?

Ohjaus: Simo Sipola. Kuvaus: J-P Passi.Tuotanto: Yle, 2016.

Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa.
Maanviljelijä Menda Awgucho hankkii lisätuloja kasvattamalla taimia ja pitämällä pientä kyläkauppaa. Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa. yle tv1
Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa.
Pääosa Etiopian maanviljelystä tapahtuu yhä perinteisin menetelmin ja pienillä tiloilla. Etiopia kävi syksyllä kaaoksen partaalla. Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla maata vaativat demokratiaa. yle tv1