Hyppää pääsisältöön

Vaihtuvia tunnelmia kahdella ja neljällä kädellä

Francis Poulencin musiikin voi helposti ohittaa ihastuttavan charmanttina. Poulenc oli kuitenkin tuottelias säveltäjä sekä soitin- että laulumusiikin parissa, ja etenkin kuoroteoksissaan hän osoittaa myös vakavat puolensa; yksinlaulujen parissa hän oli Faurén jälkeen varmasti yksi parhaita ranskalaisia. Omalle soittimelleen, pianolle Poulenc sävelsi laajan tuotannon, joka läpäisee hänen elämänsä teini-iän varhaisista kokeiluista viimeisiin vuosiin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Lucille Chungin Poulenc-levyn aloittavat Viisitoista improvisaatiota syntyivät kolmen vuosikymmenen aikana 1930-luvulta säveltäjän viimeisiin vuosiin 50- ja 60-lukujen taitteeseen. Lyhyissä, minuutin, kahden tai kolmen improvisaatioissa erottuu hienosti Poulencin kyky rakentaa pieniä hurmoksellisia hetkiä. Vaikka myöhäisemmät niistä ovat tuumailevammasta päästä, kokoelma on tyylillisesti varsin yhtenäinen, ja silti tunnelmat vaihtelevat toistoa välttäen.

Lucille Chung on valinnut Poulenc-levylleen teoksia myös varhaisempia teoksia, Kolme Noveletteä 1920-luvulta sekä Sonaatin neljälle kädelle, nuoruusteoksen, joka on nimeään myöten kieli poskessa sävelletty kuusiminuuttinen herkkupala. Chung saa seurakseen pianistiaviomiehensä Alessio Baxin, jonka kanssa yhteistyö on nautinnollisen saumatonta.

Nelikätistä sonaattia seuraa pieni L’embarquement pour Cythère sekä säveltäjän oma sovitus Konsertosta kahdelle pianolle. Konserton myötä levy loppuu pidempiin musiikillisiin kaarroksiin. Poulenc ei pidemmissäkään teoksissaan hellitä nopeasti vaihtuvista tunnelmista, joihin muusikoiden tulee salamannopeasta eläytyä.

Lucille Chung syventyy Poulenciinsa pitäen kiinni sen pienistä hetkistä, samalla säveltäjälle ominaisia pitkiä laulavia kaarroksia kannatellen. Viittaukset ajassa taaksepäin, vaikkapa Mozartiin tai Brahmsiin soivat kaikessa nostalgisuudessaan oivaltavasti. Levyllinen Poulencin musiikkia saattaisi käydä äkkiä melko puuduttavaksi; tällä levyllä tuota vaaraa ei ole!

Francis Poulenc: 15 Improvisaatiota; Trois novelettes; Sonaatti neljälle kädelle; L’embarquement pour Cythère; Konsertto kahdelle pianolle d-molli. - Lucille Chung ja Alessio Bax, piano. (Signum Classics, SIGCD455)

Kuuntele Uudet levyt 16.12.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.