Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Keitä ovat valeuutisten tekijät ja miksi he huijaavat?

Silmälasit, kuvitusgrafiikka.
Silmälasit, kuvitusgrafiikka. Kuva: Yle/Katariina Hirvonen kuningaskuluttaja

Yhdysvaltalainen ammattimedia on jäljittänyt ja haastatellut useita valeuutisivustojen omistajia ja kirjoittajia. Valeuutismaakareita yhdistää ainakin yksi asia: rahanhimo. Tässä katsaus siihen, mitä heistä ja heidän motiiveistaan nyt tiedetään.

Keskustelu verkon valemediaongelmasta ei osoita juurikaan laantumisen merkkejä. Valemediaongelman mittavuutta on ollut vaikea selvittää muutoin kuin tarkastelemalla valeuutisten jakomääriä sosiaalisen median palveluissa. Nyt Buzzfeed on tarttunut asiaan ja teettänyt kyselyn, jonka mukaan kolme neljästä amerikkalaisesta on uskonut valeuutisten otsikoita todeksi.

Valeuutiset on yleisesti tunnistettu yhteiskunnalliseksi ongelmaksi, ja ratkaisuja vaaditaan muun muassa Facebookilta ja Googlelta.

Facebook tiedotti torstaina, että se aikoo aloittaa uuden kokeilun valeuutisten kitkemiseksi yhteistyössä faktantarkistajien kansainvälisen yhteenliittymän kanssa. (Valheenpaljastaja kuuluu tähän yhteisöön ja on yksi sen periaatelausuman allekirjoittajista.) Tarkoituksena on muun muassa kertoa käyttäjälle, mikäli artikkelista on olemassa faktantarkistusjuttu.

Jos taloudelliset kannustimet poistetaan, se vaikuttaa vain osaan valeuutistehtailijoista.

Facebookin kokeilu alkaa Yhdysvalloista, eikä ole tietoa, milloin se voisi ulottua Eurooppaan saati Suomeen. Kansainvälisessä keskustelussa ei ole juurikaan tarkasteltu sitä, millaista valemedia on Yhdysvaltojen ulkopuolella. Suomen tapaan esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja monissa muissa Euroopan maissa toimii suosittuja valeuutissivustoja, joilla on lähinnä rasistiset motiivit.

Englanninkielinen ammattimedia on kritisoinut Facebookia ja Googlea siitä, että ne mahdollistavat valeuutisbisneksen, ja yhtiöt ovat reagoineet lupaamalla sulkea valemedioilta pääsyn mainostuloihin. Jos taloudelliset kannustimet poistetaan, se vaikuttaa vain osaan valeuutistehtailijoista – ihan merkittävään osaan toki.

Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta.
Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta/Yle valheenpaljastaja,BuzzFeed

Vaikka valeuutissivustoja on lukematon määrä, niiden takaa voidaan löytää hyvin samantyyppisiä toimijoita.

Jestin Coler, tuntematon valemediakeisari

Yksi hurjimmista vaalikampanjan aikaan levinneistä valeuutisista väitti, että Clintonin sähköpostiselvityksiin liittynyt FBI-agentti olisi löytynyt murhattuna. Satu oli peräisin paikallislehteä matkivalta Denver Guardian -sivustolta.

National Public Radio (NPR) jäljitti Denver Guardianin omistajan, Kaliforniassa asuvan nelikymppisen perheenisän nimeltä Jestin Coler. Mies paljastui varsinaiseksi valeuutiskeisariksi, joka pyörittää kymmeniä sivustoja ja hankkii niihin sisältöä anonyymeiltä kirjoittajilta.

Kuvakaappaus National Public Radion jutusta.
Kuvakaappaus National Public Radion jutusta. Kuva: Kuvakaappaus National Public Radion jutusta/Yle Kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Coler väitti NPR:n haastattelussa, että hänen valemediaimperiuminsa on lähtöisin halusta soluttautua niin kutsutun alt-rightin eli verkon hämärissä nurkissa syntyneen uuden oikeiston maailmaan – ja sitten paljastaa, että he uskovat täysin sepitettyihin uutisiin.

Hän ei kuitenkaan ole itse vapaaehtoisesti tuonut juontansa esiin. Coler on myös nähnyt paljon vaivaa piilottaakseen omistajatiedot hallinnoimiltaan sivustoilta.

Todellinen motiivi lienee kuitenkin ollut raha: Coler ei suostu sanomaan tarkalleen, miten paljon hän tienaa mainoksilla, mutta ilmeisesti noin 10–30 000 dollaria kuussa.

Coler on aiemmin antanut joitakin haastatteluja valeuutisilmiöstä salanimellä Allen Montgomery. Hän esiintyi tuolla nimellä päätoimittajana National Reportissa, joka on mainittu jo aikoinaan aivan ensimmäisessä valeuutisia käsitelleessä Valheenpaljastajassa.

Montgomeryn nimissä Coler on haukkunut lukijoitaan tyhmiksi ja kertonut suuntaavansa juttujaan Tea Party -porukalle, koska “he ovat kaikista herkkäuskoisimpia”.

National Report oli pitkään Colerin tärkein leipäpuu, mutta nyttemmin Google on evännyt siltä pääsyn mainosverkostoonsa. Coler on ohjannut National Reportia entistä selvemmin satiirin suuntaan, mutta jutut eivät näytä vetävän enää kovinkaan hyvin.

Paul Horner vaihtoi Banksyn politiikkaan

Yksi internetin tuotteliammista valeuutisten kirjoittajista on yhdysvaltalainen Paul Horner, 38, joka aloitti uransa National Reportista ja perusti sittemmin oman valemediakonserninsa. Hän on pyörittänyt muun muassa News Examiner -sivustoa ja useita todellisia uutisorganisaatioita imitoivia sivustoja.

Hornerin voittokulku alkoi siitä, kun hän onnistui jopa kahdesti huijaamaan kymmenet uutisvälineet ja sadat tuhannet lukijat kuvittelemaan, että maailmankuulun graffititaiteilijan Banksyn henkilöllisyys olisi paljastunut. Molemmilla kerroilla Banksyn oikea nimi oli – kuinka ollakaan – Paul Horner.

Colerin tapaan Horner vastustaa Trumpia, mutta tienaa sillä, että saa Trumpin kannattajat muun muassa uskomaan valheita demokraateista.

Hiljattain hän pohdiskeli Washington Postin haastattelussa omaa osuuttaan Donald Trumpin vaalivoittoon.

– Uskon, että Trump on Valkoisessa talossa minun ansiostani. Hänen seuraajansa eivät tarkista mitään faktoja – he postaavat mitä tahansa ja uskovat mitä tahansa, Horner sanoi.

Samassa haastattelussa hän kertoi tienaavansa 10 000 dollaria kuussa Googlen AdSense -mainostyökalun avulla.

Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta
Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta Kuva: Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta/Yle valheenpaljastaja

Muun muassa Trumpin poika Eric Trump ja presidenttiehdokkaan kampanjapäällikkö Corey Lewandowski ovat jakaneet Hornerin valeuutisia Twitterissä.

Yksi Hornerin vaalihiteistä väitti, että amissien uskontokunta kannattaisi Trumpia presidentiksi.

Valtaosa amisseista ei äänestä lainkaan, joten jutulla ei ole minkäänlaista totuuspohjaa.

Kuvakaappaus Fusion-sivustolta.
Kuvakaappaus Fusion-sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus Fusion-sivustolta/Yle valheenpaljastaja

Toisessa jutussa Horner satuili, että presidentti Obama olisi kieltämässä lippuvalan vannomisen kouluissa. Jutulla on yli kaksi miljoonaa Facebook-tykkäystä ja se on kerännyt yli 700 enimmäkseen varsin vihaista kommenttia.

Horner kirjoitti molemmat valeuutiset sivustolleen abcnews.com.co. Sen erottaa todellisesta abcnews.com-uutissivustosta paitsi osoite myös ulkoasu, sisältö ja journalistisen etiikan puute.

LibertyWritersNews – markkinoinnin ammattilaiset uusilla markkinoilla

Jos Jestin Coler ja Paul Horner ovat valemedian veteraaneja, LibertyWritersNews edustaa nuoria opportunisteja, jotka näkivät USA:n kärjistyneen presidentinvaalikampanjoinnin tiimellyksessä markkinaraon. Uusia yrittäjiä suorastaan tulvi feikkimediamarkkinoille.

Washington Postin haastattelussa nuoret miehet kertoivat valmistuneensa markkinoinnin ja liiketalouden ammattilaisiksi ja päätyneensä oman alan töiden puutteessa tarjoilijoiksi. Feikkiuutisbisneksessä he pääsivät käyttämään taitojaan.

Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta
Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta Kuva: Kuvakaappaus The Washington Postin jutusta/Yle valheenpaljastaja

Euroopan syrjäkylien feikkitehtaat

Kaikki Yhdysvaltain vaaleihin sotkeutuneet valemediat eivät suinkaan toimi Yhdysvaltain rajojen sisäpuolella. Erityistä mielenkiintoa mediassa ovat herättäneet Buzzfeed-verkkojulkaisun Makedoniasta löytämät valeuutismaakarit. Buzzfeed jäljitti yli sata Yhdysvaltain politiikkaan keskittynyttä valemediaa Velesin pikkukaupunkiin. Suosituimmilla sivustoilla on Facebookissa satojatuhansia seuraajia. Kenties ällistyttävintä operaatiossa on kuitenkin se, että monet tekijöistä ovat vasta teini-iässä.

Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta.
Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta/Yle valheenpaljastaja

Nuoret valeuutistehtailijat eivät välitä Trumpista ja hänen politiikastaan. Heitä kiinnostaa raha. Yksi sanoi Buzzfeedille, että jos Trump häviäisi, hän suuntaisi sivustonsa urheiluun. Trumpin tappio olisi hänen mielestään tarkoittanut, ettei politiikasta kannattaisi enää kirjoittaa valeuutisia.

Monet tekijöistä ovat vasta teini-iässä.

Myös Helsingin Sanomat kävi Makedoniassa tutustumassa feikkitehtaan nuorisotyöläisiin.
New York Times puolestaan tutustui valemediaan Georgian Tbilisissä. 22-vuotias feikkitoimittaja oli ensin kokeillut kirjoittaa Hillary Clintonista, mutta jutut eivät vetäneet. Hän perusti Trumpin kannattajille suunnatun sivuston, joka varasti materiaalia muilta sivuilta ja keksi omia valeuutisia.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.