Hyppää pääsisältöön

Video Killed the Radio Star: musiikkivideosarjan kuudes kausi

Björk musiikkivideossa It's Oh So Quiet
Björk musiikkivideossa It's Oh So Quiet. Björk musiikkivideossa It's Oh So Quiet teeman rockdokumentit,Björk

Kuudes kausi dokumenttisarjasta Video Killed the Radio Star. Kymmenen jaksoa, joissa käsitellään kymmenen eri artistin kuuluisimpia musiikkivideoita: Tina Turner, Tom Petty, Depeche Mode, Lou Reed, ZZ Top, Björk...
Koko kausi Areenassa 18.2.2018 alkaen viikon ajan.

Video Killed the Radio Star on ohjelmasarja, joka tarjoaa kiehtovan katsauksen 1980–90-lukujen kuuluisien musiikkivideoiden tekemiseen artistien itsensä, videoiden ohjaajien tai muiden asiantuntijoiden sisäpiiritarinoiden ja analyysien kautta. Teemalla on aiemmin nähty sarjasta viides tuotantokausi. Kuudennessa tuotantokaudessa on 10 jaksoa.

Kuudennen kauden jaksot

1/10: Tina Turner.
Rockin kuningattareksikin mainittu, lavalla villiä energiaa uhkunut amerikkalaissyntyinen laulajatar Tina Turner (s.1939) on nykyään Sveitsin kansalainen. 1960–70-luvuilla hän teki miehensä Iken kanssa paljon hittiklassikkoja. Pariskunta erosi v. 1978. Soololevyjen teon Tina aloitti jo vuonna 1974, mutta vasta 10 vuotta myöhemmin albumi Private Dancer räjäytti pankin. Sarjan avausjaksossa ohjaajat David Mallet, Brian Grant ja Andy Morahan sekä koreografi Arlene Phillips kertovat mm. videoista Private Dancer, Break Every Rule ja Steamy Windows. Lisäksi käsitellään 1990-luvun hienoja stadionkeikkoja, joissa Tina esiintyi mm. Bryan Adamsin kanssa.

2/10: Billy Idol.
Nahka ja look. Generation X -bändissä menestynyt brittilaulaja Billy Idol (s.1955) muutti 1980-luvun alussa New Yorkiin vauhdittaakseen soolouraansa ja teki Music TV:n käynnistyttyä useita upeita videoita ja hittejä. Tässä jaksossa toimittaja Robert Elms ja ohjaaja David Mallet ruotivat mm. videoiden White Wedding, Eyes Without a Face, Got to Be a Lover, Catch My Fall ja Cradle of Love tekoa.

3/10: Lou Reed.
Lou Reed (1942–2013) tunnettiin Andy Warholin junaileman The Velvet Underground -yhtyeen kitaristina, vokalistina ja biisintekijänä. Soolouralle hän lähti 1972 ja sai tärkeää apua David Bowielta. Tässä jaksossa tutkaillaan Reedin uraa ja nähdään harvinaisia otoksia Velvetin ajoilta sekä Reedin itsensä ja aikalaisten haastatteluja. Robert Elms kommentoi. Mukana mm. Walk on the Wild Side ja Perfect Day.

4/10: Bryan Ferry ja Roxy Music.
Kauniita naisia taiderockin levykansissa. Lontoossa perustettu Roxy Music (1971–1983) tuli tunnetuksi edelläkävijänä, hienostuneena glamrock-bändinä sekä monen varhaisen punk-yhtyeen ja 1980-luvun New Wave -bändien innoittajana. Vokalisti Bryan Ferry nousi myös aikansa tyylikkääksi seksisymboliksi. Tuottaja Scott Millaney, DJ Mike Read ja toimittaja Lesley Ann Jones kertovat muistojaan. Mukana mm. Love Is the Drug ja Ferryn soolohitit Slave to Love (1985) ja I Put a Spell on You (1993).

5/10: Crowded House.
Vuonna 1985 perustetun australialais-uusiseelantilaisen Crowded House -yhtyeen keulahahmo Neill Finn kertoo lyriikan merkityksestä ja videoista, joita tehtiin mm. biiseistä Fall At Your Feet, Don’t Dream It’s Over ja Weather With You.

6/10: Tom Petty.
Amerikkalainen laulaja/lauluntekijä/multi-instrumentalisti (s.1950) Tom Petty aloitti levytysuransa perustamansa Heartbreakers-yhtyeen kanssa vuonna 1976. Petty tunnettiin myös supertähtien Travelling Willburys -bändin jäsenenä. Tässä jaksossa toimittaja Robert Elms ja ohjaaja Julien Temple kertovat Pettyn videoista. Kuulemme myös, kuinka satunnainen tapaaminen Arizonan aavikolla Johnny Deppin ja Faye Dunawayn kanssa johti yhden kaikkien aikojen kalleimman videon tuotantoon. Kyseessä oli Into the Great Wide Open (1991).

7/10: ZZ Top.
Teksasin partaniekat. Kitaristi Billy Gibbons perusti vuonna 1969 rocktrion ZZ Top yhdessä Dusty Hillin ja Frank Beardin kanssa. Hyvin on synkannut, sillä kolmikko on yhä kasassa ja kävi Suomessakin kesällä 2016. Partojaan 1970-luvun lopulta lähtien kasvattaneet Gibbons ja Hill (Beardilla on nimestään huolimatta yleensä vain viikset) sekä videoguru Len Epand kertovat mm. Tim Newmanin videoista Legs, Gimme Me All Your Loving ja Sharp Dressed Man. Teemoina kuumat kaarat ja kimmat. Mukana myös Steve Barronin ohjaama hieno Rough Boy sekä Viva Las Vegas.

8/10: Depeche Mode.
Seksikkäät synkät nahkakundit. Brittiläinen syntikkapop-bändi Depeche Mode perustettiin vuonna 1980. Sittemmin synkempiä sävyjä saanut musiikki on tehnyt bändistä yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä elektroniikkabändeistä. DJ Rusty Egan ja toimittaja Robert Elms analysoivat bändin videoita, joista useimmat ovat hollantilaisen ohjaajan Anton Corbijnin tyylikästä käsialaa. Mukana mm. Strangelove, Policy of Truth, cooli länkkäri-teemainen Personal Jesus (josta Johnny Cash teki koskettavan version jäähyväislevyllään), Enjoy the Silence (jolle Coldplay puolestaan teki kunniaa), synkkä kuolemansävyinen Barrel of a Gun ja It’s No Good.

9/10: Björk.
Aina persoonallinen islantilainen laulaja/lauluntekijä ja näyttelijä Björk (s. 1965) tuli 1980-luvulla tunnetuksi The Sugarcubes -yhtyeen vokalistina ja sittemmin erittäin menestyneenä sooloartistina. Robin Elms ja ohjaajat Chris Cunningham, Michel Gondry, Spike Jonze ja Stéphane Sednaoui sekä Björk itse kertovat. Mukana mm. It’s Oh So Quiet, kuorma-auton lavalla New Yorkissa pelotta ja poliiseista huolimatta kuvattu Big Time Sensuality, unenomaisen tunteikas Possibly Maybe, Hyperballad sekä kiehtova robottivideo All Is Full of Love.

10/10: Robbie Williams.
Toimittaja Robert Elms, ohjaaja Vaughan Arnell ja Robbie Williams itse kertovat Take Thatissa aloittaneen ja sittemmin menestyksekkäälle soolouralle lähteneen artistin Robbie musiikkivideoista, kuten Angel (alias ”kävelee rannalla linnun ja helikopterin kanssa”), Let Me Entertain You, Bond-henkinen Millennium, heikkohermoisia hätkähdyttävä strippaus-video Rock DJ, Love Supreme, Something Stupid (Nicole Kidmanin kanssa) sekä cowboy-henkinen Feel. Jakson ikäraja on 12.

  • Video Killed the Radio Star, S6, Irlanti 2015.

Jaksojen esittelyt: Jyrki Nokkonen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa