Kalastusretkillä tunturialueilla täytyy varautua kaikenlaisiin sääoloihin, niin talvella kuin kesälläkin. Sää tunturissa voi vaihtua täydestä auringonpaisteesta hurjaan lumituiskuun hetkessä. Tuuli näyttelee suurinta roolia tunturissa. Ei ole niinkään ongelmallista olla avotunturissa tyynellä säällä 20 - 30° pakkasessa kuin nollakelissä tuulen ollessa 20 tai jopa yli 40 m/s.
Avotunturissa puuttomilla alueilla tuuli lennättää usein hangilta lunta niin reilusti, että näkyvyys on vain pari metriä. Tällöin ei näe edes moottorikelkkareittien merkkejä. Gps on tähän oiva apuväline. Toki pelkän gps:n avulla ei kannata ajaa, sillä tuttu edellispäivien reitti voikin olla vaarallinen. Lumituiskulla syntyy helposti lumilippoja tai jyrkkiä lumiaaltoja, joista kelkalla on vaarallista ajaa. Aina on varauduttava myös yöpymiseen hätämajoituksessa, kuten lumikiepissä.
Sääolosuhteet voivat yllättää kokeneenkin matkaajan
Viime keväänä lähtiessämme kotoa hakemaan asiakkaita Toskalilta oli sää Kilpisjärvellä aivan hyvä. Tuuli kuitenkin yltyi Kuonnarjoen ja Meekon välillä niin hurjaksi, että näkyvyys katosi kokonaan. Lumi lensi vaakatasossa. Ajoimme tuttua gps-jälkeä kelkalla kävelyvauhtia. Kuruun, jota pitkin laskeuduimme Meekolle, oli syntynyt 5-6 metrin lumijyrkänne yhdessä päivässä. Huomasin juuri ajoissa tuon vaarallisen paikan ja lähdin kiertämään sitä, mutta kelkka kaatui. Lunta puhalsi kurussa niin kovasti, ettei juurikaan pystynyt hengittämään, vaikka kypärät ja maskit olivat päässä. Tunnelma oli kuin pesukoneessa. Kelkkakin peittyi hetkessä lumeen. Uutta lunta tuli jatkuvasti niin paljon, että sitä oli turhaa lapioida pois.
Tunnelma oli kuin pesukoneessa.
Onneksi olimme kahdella kelkalla liikenteessä. Saimme hinattua hautautuneen, ylösalaisin olevan kelkan irti köydellä. Meekon leiripaikkaan oli gps-laitteen mukaan vain 300 metriä. Vasta 30 metrin päässä mökistä aloimme erottamaan majapaikkamme. Teimme tulet kamiinaan, kuivattelimme kamppeet ja ihailimme nöyränä luonnon voimia mökin suojassa. Illalla sää parani sen verran, että pääsimme hakemaan asiakkaat Toskaljärven pilkkiarkeista. Hyvin olivat pojat siellä pärjänneet, vaikka pilkkimään pystyivätkin sinä päivänä vain sisällä arkeissa!

Tunturissa ei voi olla liian varovainen
Varusteet pilkkiretkille tunturiin tulee olla kunnossa. Millään PJ-teltalla ei kannata avotunturiin lähteä, sillä se lentää kauas tuulen puhaltaessa 30-45 m/s. Kota-, lavvu- ja gammi-malliset (kaksi kangaskerrosta) teltat, joissa on vahva kehikko, ovat talvikalastusmajoituksena tunturialueilla parhaita.
Sää kannattaa tarkistaa aina tunturissa. Esimerkiksi Kilpisjärven kylän säätiedot voivat näyttää -10° ja 8 m/s, mutta Saanan päällä oleva tuulimittari näyttääkin todellisen kelin. Tämä voi tarkoittaa jopa kolme kertaa voimakkaampaa tuulta. Myös kesällä täytyy varautua vaihteleviin keleihin. Päivällä lämpötila voi olla +28° ja yöllä -3°. Varaudu aina pahimpaan ja tee varasuunnitelman varasuunnitelmakin, jos jotain sattuu ja alkuperäinen suunnitelma pettää.
Asiakkaat kysyvät usein, onko tunturissa hyttysiä. Yleensä totean, että toivottavasti. Paljon hyttysiä on nimittäin yhtä kuin hyvä perhokalastuskeli!
Aki Huhtanen