Hyppää pääsisältöön

Viimeinen Parasta ennen! -lähetys oli silkkaa ysärihulluutta: Pandoran yllätyspuhelu, Matti Airaksisen kyyneleet ja Waldo kakkulähettinä

Perjantaina itkubailattiin viimeistä kertaa Matti Airaksisen ysärijyystön tahtiin radiossa. Wicked!

DJ Matti Airaksinen juonsi ysäriin keskittyvää Parasta ennen! -ohjelmaa melkein kymmenen vuotta! Juontajan lempinimiä ovat myös Partamatti, Masa, Kuningas Matti... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ysäristä eläköityvä Airaksinen jatkaa perjantai-iltojen Disko2000-ohjelmassa DJ Orionin kanssa. // Kuva: Annika Miettinen, tausta: NASA

"Kyynel poskelle vierähtää, sinunkin silmäsi kiiltävän nään, oot kauniimpi kuin koskaan..."

- Mä mietin tossa päivällä, että kuinka pitkään selviän Parasta ennen! -ohjelmaa itkemättä. Mä selvisin noin viisi sekuntia! Näin alkoivat Matti Airaksinen ensimmäiset sanat historian viimeisessä Parasta ennen! -lähetyksessä perjantaina. Taustalla soi ohjelman yksi rakastetuin ja vihatuin biisi: Machin Juna.

Parasta ennen: 16.12.16. Ysärikansa bailasi perjantaina viimeistä kertaa YleX:n Parasta ennen! -radio-ohjelman ja Matti Airaksisen tahtiin. Suuri osa kertoi somessa kuuntelevansa lähetystä perinteisesti autotallissa tai saunassa.

Ysärifanit, eli ysäristit, tietävät että Parasta ennen! on paljon muutakin kuin radio-ohjelma – se on yksi jättimäinen ysäriperhe. Tästä yksi hyvä esimerkki on Facebookin yli 30 000:sta jäsenestä koostuva YleX - Parasta Ennen -ryhmä, joka melkein tukkeutui lukemattomista viesteistä perjantaina.

- Ja taas tuli itku!! Enpä oo ennen minkää radio-ohjelman takia itkenyt!! <3 Fiilisteli yksi aktiivijäsen lähetyksen aikana ryhmässä.

- Parasta ennen, hyvää sen jälkeen, eräs totesi viisaasti ohjelman loppumisesta.

- Grammari, nessut ja hautumassa oleva riisipuuro.. näillä eväillä viimeinen lähetys. Kiitos Matti näistä vuosista, viimeistään risteilyllä nähdään!! <3 Eräs ysäristi toivotteli.

Pakastinta sulattava Pandora

Itse lähetys oli taattua timanttista ja hullua ysäriä. Energinen Airaksinen juonsi tuttuun tyyliin, ja itse Pandoran yllätyspuhelu lähetykseen kruunasi kaiken.

- Halå! Nej, men! Ei! Is this the Queen of absolutely everything?! Häkeltynyt Airaksinen aloitti, kun linjan toisessa päässä huhuili tuttu naisääni.

Pandora ja Matti ehtivät sopia puhelun aikana muun muassa sen, että artisti tulee vieraaksi YleX:n Disko2000-ohjelmaan ja mahdollisesti jopa remppaamaan Airaksisen keittiötä. Monen monta muutakin hämmentävää tilannetta koettiin kaksikon puhelun aikana.

- Haluaisin olla kanssasi tänään studiossa, mutta minun täytyy tehdä tavallisia teknokuningattaren asioita, kuten sulattaa pakastinta ja rempata keittiötä, Pandora pahoitteli.

Matti tietysti ymmäri kuningatarta! Sympaattisen keskustelun kruunasi Pussyn biisi Suck my Pussy. Häh? Kyllä! Ilmeisesti Pandora ihastui biisiin Parasta ennen! –ohjelman kautta Matin avulla. Koko puhelun voit kuunnella lähetyksestä kohdasta 47:00.

”Kukkurav*ttu –  Paskin kaikista ysäreistä!”

Viimeisen lähetyksen alussa kuultiin myös tunnustuksia. Bushmanin No 1 Else -kappaleen kertosäkeessä usein huudetaan mukana ”Kukkuravttu, kukkuravttu!” Airaksinen kuvaili biisiä monen ysäripään kruunuksi, mutta juontaja itse on niin sanotusti saanut tarpeekseen tästä jyystöstä.

- Kappale jota ysäriyleisö rakastaa kaikista eniten, ja jota mä vihaan sydämeni pohjasta. Ihmiset lupaan olla rehellinen tänään, ja Bushmanin No 1 Else on mun mielestä paskin kaikista ysäreistä, Masa naurahti.

WICKED! Historian viimeinen Viikon Scooter

Vuosikausien perinne, Viikon Scooter, loppui niin sanotusti loogisesti. Ilmoille kajahti The Logical Song, ja Airaksinen vielä kertasi ohjelmaosion syntyä joka on ysäristien käsialaa.

- Osio on ollut uskomaton kulmakivi tässä ohjelmassa. Se lähti vitsillä siitä, että Scooter on täysin ylivoimainen ja jokaisessa lähetyksessä pitää Scooteria soittaa.

Perinne olikin sitä myötä selvä, ja sai alkunsa vuonna 2008 jolloin Airaksinen aloittikin ohjelmassa. Kaikki Viikon Scooterit ovat pääosin olleet kuuntelijoiden valitsemia. Näin oli myös viimeisessä lähetykseessä.

Mikä hitti? -kilpailu ja Japen uskomaton tarina videotreffeistä

Yksi monista perinteistä on myös Mikä hitti? -kilpailu, jossa on vuosien varrella nähty timanttista ysäritietämystä ja jopa myyttisiä hahmoja –yksi heistä Jape

Viimeisessä lähetyksessä Airaksinen päätti soittaa uudelleen edellisen viikon kilpailun, jonka yhteydessä  Jape jakoi kiusallisen tarinan videotreffeistä:

- Vuonna 2000 oli vähän tarkoitus mennä naimisiin, mutta ne häät peruuntui kuukausi ennen häitä. Ja sit meillä oli siinä tota semmonen poikamiesten joulu…Jape aloitti.

Ja lopultahan kostean illan myötä miehet päättivät ilmoittaa Japen videotreffeille, koska... Miksi ei! Lopulta Jape päätyi televisioon asti treffeille ja sitä kautta viikon treffeille Leville. Tarina sai harvinaisen uskomattoman lopun. Lentokoneessa kesken matkan ilmeni nimittäin, että Japen treffiseura olikin sukua sille miehelle kenen vuoksi Japen häät aikoinaan peruuntuivat.

Katso itse, pystytkö  kuuntelemaan hullun tarinan nauramatta: Japen osuuden voi aloittaa kuuntelemaan lähetystä 39 minuutin kohdilta.

Waldo sai suut makeaksi

Ja kuka muukaan viimeisen lähetyksen kakkukuriiri olisi kuin itse Marko Reijonen eli Waldo! Vadelmakakkua maiskuteltiin ja tietysti fiilisteltiin ysäriä. Waldohan on jättänyt ysärin kerran jo taakseen, mutta Waldo’s People on viime aikoina keikkailut uuden ysäribuumin aallolla.

- Aika parantaa haavat, Waldo muun muassa neuvoi ysäristä eläköityvälle Airaksiselle.

Reijonen myös hieman avasi Waldo’s People -yhtyeen tulevia kuviota. Koko haastattelu alkaa lähetyksen kohdasta 13:30.

Lähetyksen viimeinen biisi ja itku

Historiallinen lähetys päättyi Matti Airaksisen monologiin, jossa hän toivoo Parasta ennen! -yhteisön hengen jatkuvan. Vaikka ihmiset ovat erilaisia, yhteisöllisyys ja suvaitsevaisuus on vahvasti läsnä ysärifanien keskuudessa.

- Vaikka tämä ohjelma loppuu, niin teidän kunnioituksenne toisianne kohtaan – sen ei tarvi hävitä yhtään minnekään. Ja se on kaikista tärkein asia, hän muun muassa sanoi. Koko monologin ja kiitoksen voi kuunnella lähetyksen kohdasta 1:52.

Viimeisen lähetyksen viimeistä biisiä oli arvuuteltu jo kauan, ja lopulta se paljastuikin: Smashing Pumpkinsin Tonight, Tonight.

Vaikka Airaksinen piti itsensä kasassa koko lähetyksen ajan, viimeinen biisi sai lopulta konkarinkin herkistymään ja roskan silmään. Juontaja joutui laskemaan silmälasinsa pöydälle ja pyyhkimään silmiään. Onneksi vieressä oli vanha kaveri Juska Wendland, eli DJ Orion, joka tarjosi lämpimän halin.

Lähetyksen lopuksi Airaksinen kommentoi lyhyesti historiallista hetkeä studion ulkopuolella.

- Halusin kunniakkaasti tehdä loppuun asti hyvää radiota, ja onneksi sain pidettyä itseni kasassa loppuun asti. Fiilis on nyt helpottunut mutta kaihoisa. Tämähän jättää valtavan tyhjiön monen ihmisen elämään. Toivon kaikille tsemppiä ja toivon, että ihmiset ovat oppineet ohjelman kautta ehkä suvaitsevammaksi. Ysäri yhdistää niin erilaisia ihmisiä. Ei luovuta siitä!

- Vaikka Parasta ennen! loppuu, ysäri ei kuole.

Mutta miltä mahtaa tuntua näin eläkkeen alettua, kun on elänyt ysärin kahdesti?

- Aika finaalissa on kyllä kieltämättä, Airaksinen nauraa.

- Olen nyt elänyt ysärin kahteen kertaan, mutta olen kiitollinen tästä toisesta varvista. Tämä oli hauska kokea uudestaan! Tietyiltä osin elin joitain juttuja ensimmäistä kertaa, sillä oma 90-luku meni aikoinaan 70-luvun rokkia kuunnellen.

Mutta eihän tämä tähän jää, sillä Airaksinen jatkaa perjantai-illoissa DJ Orionin kanssa:

- Odotan ensi vuotta innolla, kun alan Juskan kanssa tehdä Disko2000-ohjelmaa.

Ihminen! Älä vaivu synkkyyteen:

YleX julkaisee ensi viikolla videomateriaalia Parasta ennen! -ohjelman viimeisestä lähetyksestä. Tämän lisäksi nyt lauantaina vietetään viimeiset Parasta Ennen! -pikkujoulut Kuopiossa. Ensi vuonna Airaksinen nähdään keikalla 30. maaliskuuta Parasta ennen! –risteilyllä ja festareilla Jysärissä.

Jos kuitenkin kaipaat helpotusta välittömästi, kannattaa suunnata Yle Areenaan, sillä siellä on Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentti sekä joukkoistettu tv-sarja. Ehkä pieni sköödiföödi antaa pehmeämmän laskun uuteen aikakauteen.

Avaa Instagram postaus

Koko lähetyksen ja biisilistan voit katsoa Yle Areenasta tästä.

Muokattu: Bushmanin No 1 Else -kappaleen muotoilua.

Lue myös:

Parasta ennen! -DJ Matti Airaksinen on ysärikuningas, joka fanittaa fanejaan

Tänään kuullaan viimeinen Parasta ennen! -lähetys – YleX:n perjantai-illassa jaetaan lippupaketteja huikealle ysäriristeilylle

Matti Airaksinen: Se että mä lopetan ei aiheuta mulle itselleni tunnekuohuja

Ysäri on ohi – taas: Matti Airaksisen Parasta ennen -ohjelma eläköityy joulukuussa