Hyppää pääsisältöön

Mystinen Lana Del Rey tulee Suomeen – tässä lyhyt oppimäärä kiistellystä tähdestä

Upea artisti vai feikki klisee?

Mystinen, kiistelty ja karkeransuloinen LDR. // Kuva: Universal Music

"Mystisen ja nostalgisen habituksen taakse verhoutuneen LDR:n tummanpuhuva melankoliapop nojaa yhtä paljon entisaikojen glamouriin kuin Tumblr-sukupolven estetiikkaan" muun muassa kuvaillaan osuvasti Flow Festivalin sivuilla ensi vuoden esiintyjää Lana Del Reytä.

LDR on totta tosiaan mystinen hahmo, joka jakaa ihmiset vahvasti vihaajiin ja faneihin. Tarina sai alkunsa 2011, ja siitä lähtien Hollywood sadcoreksi kuvailtuja biisejä ja Instagram-filttereiltä näyttäviä musiikkivideoita on ilmestynyt liuta. Surullinen tyttö, joka on syntynyt kuolemaan, ja nostalgia ovat tavaramerkkejä.

Takana on myös kourallinen erilaisia kohuja ja kummallisia käänteitä. Häntä onkin kuvailtu yhdeksi kiistellyimmistä hahmoista Yhdysvaltain musiikkikentällä.

Kaikesta huolimatta kaikki hänen albuminsa ovat nousseet useissa maissa albumilistojen kärkeen. Tällä hetkellä häntä voi kuulla fiittaamassa suositun Weekndin albumilla biisissä  Stargilr Interlude.  LDR oli myös esimerkiksi People's Choice Awards 2016 ehdokkaana parhaimmaksi naisartistiksi.

Mutta millainen tarina oikein löytyy LDR:n takaa – miten päädyttiin tähän? Tässä lyhyt oppimäärä.

Aito vs. Feikki

YouTubeen ilmestyi 2011 biisi Video Games, joka nousi viraaliksi ja jonkinlaiseksi underground sensaatioksi. Tarttuva biisi, vahva lauluääni, vanhaa Hollywoodia tihkuva olemus ja kotivideomainen musiikkivideo niittivät kiitosta autenttisesta fiiliksestä. Tätä seurasi toinen hitti Blue Jeans.

Satumainen alku ja tuhkimomainen tarina alkoi kuitenkin saada säröä jo alkuvaiheissa.

Ilmeni, että laulajalta oli aiemmin tullut floppilevy Lana Del Rey artistinimellä Lizzy Grant. YouTubessa on video, jossa vaaleahiuksinen Grant laulaa vihreässä t-paidassa hieman hapuilevan oloisena. Tämä oli ihan jotain muuta, kuin millaisena LDR breikkasi: kohtalokkaasti kameraan katsovana femme fatalena viimeistellyssä tyylissä. Lisäksi jotkut väläyttelivät kuinka artistin isä on itse asiassa miljonääri, joka olisi auttanut musiikin julkaisussa. Lizzy Grantina julkaistu floppilevy katosi tuolloin netistä.

Lana Del Reyhin liitetyt sanat aito ja indie alkoivat saada lokaa. Samalla pohdittiin milloin LDR teki diilin levy-yhtiön kanssa, ja kuinka pitkälle rakennettu tai laskelmoitu tuote artisti oli. Erityisesti Hipster Runoff -media haukkui artistia tämän tästä. Jotkut kokivat LDR:n huijariksi, joka kosiskeli indieyleisöä. Epäaitous nostettiin myös esiin ulkonäköä koskien, ja artistin huulia onkin käsitelty todella paljon – siis sitä ovatko ne aidot ja niin edelleen. Spekulointien kohde tyrmäsi väitteet ja Suomessa asti uutisoitiin mm. amerikkalaisen indieunelman sortumisesta.

Albumi Born to Die nousi kuitenkin monien maiden listojen kärkeen. Kiista aitoudesta ja feikkiydestä elää yhä vahvasti, ja kummallakin puolella on kannattajansa.

Saturday Night Live -esiintyminen

LDR debytoi Yhdysvalloissa 2012 televisiossa esiintymällä Saturday Night Live -ohjelmassa. Hän lauloi kaksi hittiään, ja sai ristiriitaisen vastaanoton. Jotkut jopa pohtivat, oliko kyseessä yksi huonoimmista SNL-esityksistä aikoihin. Erityisesti Juliette Lewisin lyttäävä tviitti sai paljon huomiota:

-Wow, tämän "laulajan" seuraaminen on kuin katsoisi 12-vuotiasta, joka näyttelee esiintyvänsä.

Lana Del Rey kuitenkin totesi myöhemmin, että esiintyminen tuntui hänestä hyvältä.

- Mielestäni näytin kauniilta ja lauloin hyvin, hän totesi Rolling Stone -lehdelle.

Hämmentävät kommentit

Vuosien mittaan Lana Del Rey on päätynyt ihmettelyn kohteeksi kommenteillaan mediassa. Onko hän kuinka tosissaan, vai kuinka paljon ironiaa tai väärinymmärrystä on mukana?

Hänen on muun muassa uutisoitu sanoneen maanneensa useiden alalla olevien kanssa, olevansa enemmän kiinnostunut Teslasta kuin feminismistä, ja oikeastaan toivovansa kuolemaansa. Artisti on kuitenkin myöhemmin pyörtänyt sanomisiaan ja sanonut muun muassa, että media on tulkinnut häntä aivan väärin.

Valmiiksi nauhoitettu yleisö Hartwall Arenalla?

Lana Del Rey esiintyi Helsingissä Hartwall Arenalla vuonna 2013. Keikka kirvoitti toisistaan hyvinkin ristiriitaisen kokonaiskuvan. Kehuja tuli, mutta myös arvostelua. Muun muassa Helsingin Sanomat ja Rumba arvostelivat, että yleisön reaktiot kuulostivat tulevan nauhalta. Kysyttäessä konsertin järjestäjältä asiasta asia ei saanut vahvistusta.

Kesällä 2017 Lana Del Reyn esiintymistä voi todistaa Flow Festivalilla Helsingin Suvilahdessa.

Lue myös:

Lana Del Rey valitsi Suomen konsertin lämmittelijäksi kotimaisen debyyttiartistin

Lana Del Rey vastaa kritiikkiin: Ihmisillä ei ole mitään hyvää sanottavaa

Tähtiankkurin sähköposti kuohuttaa - haukkui Lana del Reyn

Laulaja: "Puheet minusta ovat nostaneet minut katkeransuloiseen maineeseen"