Hyppää pääsisältöön

Näin teet hevoselle hemmotteluhieronnan

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosta voi aina silloin tällöin hemmotella kevyellä hieronnalla. Pyörittely kumisualla tai kämmenellä rentouttaa hevosta ja parantaa pintaverenkiertoa. Hemmotteluhieronnassa ei ole kyse lihashuollosta, vaan ennemmin rauhallisesta ja mukavasta oleskelusta hevosen kanssa.

Hemmotteluhieronnassa pyritään keskittymään niihin kohtiin, joiden koskettaminen tuntuu hevosesta hyvältä. Sen tarkoitus on tuntua hevosesta hyvältä ja rentouttavalta. Hieroessasi hevosta muista siis koko ajan pitää silmällä hevosen mielentilaa. Mitään kohtaa ei ole tarkoitus murjoa tai saada väkisin rennoksi. Jos hevonen tuntuu aristavan jotakin kohtaa, anna kipeän kohdan olla. Vain ammattiheroja voi avata lihasjumeja ja -jännityksiä.

Hieronta on loistava tapa viettää hevosen kanssa rauhallista ja kiireetöntä aikaa. Samalla oppii tunnustelemaan, miltä oma hevonen tuntuu. Kun tunnet hevosesi, huomaat myös nopeammin, jos jokin tuntuu hevosen kehossa epänormaalilta. Samoin voit löytää kohtia, joiden rapsuttaminen tuntuu hevosesta erityisen mukavalta.

Pyri välttämään äkkipikaisia tai kovia liikkeitä. Huolehdi, että hevonen tietää missä liikut ja mihin olet aikeissa seuraavaksi koskea.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hieroa voi joko kumisualla tai kämmenellä

Hevosta voi kevyesti hieroa pyörivällä liikkeellä käyttäen apuna kumisukaa. Liike saa olla voimakas siinä määrin, kun se hevosesta tuntuu hyvältä. Koko kehon läpikäynti vaatii itseasiassa yllättävän paljon voimaa, joten muista vaihtaa hierovaa kättä välillä.

Hieroa voi myös ilman kumisukaa, käyttäen apuna kämmenen alaosaa. Liikettä voi viedä kevyesti vastakarvaan kaulaa pitkin. Samoin kämmenellä voi hieroa hevosta käyttäen samanlaista pyörivää liikettä kuin kumisualla.

Käy hevonen tasaisesti läpi kummaltakin puolelta. Keskity kaulaan, lapoihin, selkään ja takapäähän. Kaulaa voi vetää kämmenpohjalla myös vastakarvaan kaulanmyötäisesti. Rintalihaksia taas voi käydä läpi pyörittelemällä ja heiluttelemalla niitä käsillä kevyesti.

Kun hierot hevosen takaosaa pidä huoli, ettet seiso aivan hevosen takana. Takaosan hierontaan saa yleensä käyttää aika paljon voimaa, sillä kyse on isoista lihaksista.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.