Hyppää pääsisältöön

Elämän- ja painonhallintaa! Näin toimii Jenny ja läskimyytinmurtajat -Facebook-keskusteluryhmä

Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmässä on alusta asti ollut hyvä henki, ja tärkeätä on myös pitää se sellaisena. Ryhmässä opetellaan elämän- ja siinä ohessa myös painonhallintaa, mutta sitä ei tehdä henkisen hyvinvoinnin kustannuksella. Tärkeimpiä tavoitteitamme on auttaa ihmisiä tunnistamaan oma elämäntilanne, voimavarat ja elämän ongelmakohdat, joiden ratkaiseminen helpottaa jokapäiväistä elämää.

Suljetussa Jenny ja läskimyytinmurtajat -keskusteluryhmässä Facebookissa on keskustelemassa kirjava joukko hyvin erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä; fyysisesti ja henkisesti hyvin eri tilanteissa olevia ihmisiä. Pyrkikäämme siis olemaan toisiamme kohtaan yhtä armollisia ja kannustavia kuin toivoisimme meille kaikkein rakkaimpia kohtaan oltavan. (Tässä kohtaa ei uskalla sanoa itseämme kohtaan, koska se on asia, jota ryhmässä vasta opetellaan.) Tähän liittyy kaksi tärkeää asiaa:

 1. Ryhmässä pyritään eroon kaikenlaisesta bodyshamingista. Ryhmässä saavat keskustella ihan kaiken näköiset ja kokoiset ihmiset, sillä sisäinen tunne ei korreloi ulkoisen koon kanssa. Ei siis nimitellä ihmisiä (huom., edes itseä) ikävässä hengessä läskeiksi tai ihrakasoiksi sen enempää kuin pulkannaruiksi tai kuivan kesän oraviksi.
 2. Jos ärsyynnyt voimakkaasti jonkun kirjoitteluista liittyen painonpudotukseen tai mihin tahansa elämänmuutokseen, pysähdy hetkeksi miettimään, miksi. Kaikki me keskusteluryhmässä olemme enemmän tai vähemmän herkillä, ja jonkun toisen viaton pohdinta omasta tilanteesta saattaa painella meissä kipeitä nappuloita. Tämä on siis oiva paikka itsetutkiskelulle. Sen sijaan, että ryhtyy riitelemään tai puolustamaan itseään, kannattaa oikeasti hetkeksi pysähtyä pohtimaan, mistä ihan oikeasti on kysymys.

Jenny ja Läskimyytinmurtajat -ryhmässä on ihan tietoisesti retoriikka hyvin lempeää, koska porukkaan mahtuu iso määrä ihmisiä, joille ronskit läskipuheet aiheuttavat todella pahoja vastareaktioita, koska taustalla on vaikeita syömishäiriöitä. Me valitsemme mennä niiden ehdoilla, jotka eniten tätä ryhmää tarvitsee, eli heidän, jotka ovat aidosti heikoilla.

Yhteydenpito muihin keskustelijoihin + keskusteluryhmässä linkittäminen

Ylläpitoon saa ottaa yhteyttä koska vain. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian kysymyksiin. Voit laittaa Eve Mantulle viestin joko Facebookin kautta tai sähköpostitse eve.mantu@yle.fi.

Pari huomionarvoista asiaa:

 1. Tägääminen on sallittua, ja kuuluu tällaisen ryhmän keskustelukulttuuriin. Jos joku kuitenkin pyytää poistamaan tägäyksen, se on syytä tehdä.
 2. Yksityisviestien lähettäminen tuntemattomalle ihmiselle – tuosta vaan – ei ole sopivaa. Jos tahdot keskustella jonkun ryhmäläisen kanssa kahden kesken, kysy henkilöltä siihen ensin lupa.
 3. Linkittäminen on sallittua, kunhan se tehdään keskusteluryhmän muita periaatteita noudattaen, ja linkittäjä on itse varmistanut jakamansa linkin turvalliseksi ja asialliseksi.

Keskusteluryhmässä kiellettyä:

Seuraavat säännöt ovat ehdottomia ja niistä huomautetaan vain kerran – jonka jälkeen henkilö poistetaan ryhmästä, mikäli käyttäytyminen ei muutu.

 1. Keskusteluryhmä ei ole rekrytointikanava minkäänlaisiin painonpudotusryhmiin tai -ohjelmiin. Jokainen saa kuulua tai osallistua sellaisiin omassa elämässään, mutta meidän ryhmäämme ei saa käyttää minkäänlaiseen värväämiseen.
 2. Keskusteluryhmässä ei saa mainostaa mitään maksullisia – tai mielellään muitakaan – laihdutusohjelmia; ei, vaikka itse olisi saanut sellaisilla hyviä tuloksia. Omasta elämästään saa toki kertoa, mutta edelleen mainostaminen ja ihmisten värvääminen on kiellettyä.
 3. Älä lataa ryhmän Tiedostot-välilehdelle omia tiedostojasi. Jos sinulla on sisältöä, jonka koet olevan tärkeää kaikille, ota yhteyttä ylläpitoon, niin sovitaan, miten asiassa edetään. Tämä siksi, että muutenkin hallittavana haasteellinen Facebook-ryhmä ei muuttuisi yhtään enempää haasteellisemmaksi.
 4. Facebook-ryhmä on SULJETTU VERTAISTUKIRYHMÄ. Ryhmässä käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia. Jos joku rikkoo tätä luottamusta, hänet poistetaan ryhmästä välittömästi. Ryhmässä käydyistä keskusteluista voi toki saada ideoita omiin blogauksiinsa, lehtijuttuihin tms., ja se on täysin ok, kunhan alkuperäisiä keskusteluja ja ihmisiä ei voi missään olosuhteissa tunnistaa.
 5. Ilkeily ja toisen nimittäminen mielensäpahoittajaksi ei ole asiallista keskustelua tässä ryhmässä. Mielipideasioista ja näkemyseroista voi toki aina kiistellä, mutta jossain vaiheessa saman kehän umpikujassa kiertäminen aiheuttaa vain pahaa mieltä ja turhautumista kaikissa osapuolissa. Keskustelu ja sen keskeltä nousevat kriittiset kulmat auttavat meitä jokaista tarkistamaan omia näkemyksiään, mutta ketään ei saa syrjiä, kiusata, vähätellä, alentaa tai uhriuttaa.

Jos haluat tehdä ryhmän sisällä jonkinlaista tutkimusta tai pyytää aidosti kommentteja ja kokemuksia omaan sisältöösi liittyen, toimi näin:

 1. Kysy ylläpidolta lupa toimintaasi, ja toimi vasta luvan saatuasi.
 2. Tee asiastasi selkeä keskustelunaloitus, jossa kerrot mitä olet tekemässä ja mihin käytät saamiasi vastauksia, jotta kenellekään ei jää epäselväksi, mihin on vastaamassa.

Kaikki ryhmästä poimittu sisältö, jota käytetään tavalla tai toisella väärin, johtaa väärinkäyttäjän erottamiseen ryhmästä ja tarvittaessa ilmoitukseen eteenpäin. Eli jos ryhmästä esimerkiksi poimitaan luvatta sisältöä tutkimuksiin tai opinnäytetöihin, asiasta ilmoitetaan kyseistä työtä ohjaavalle taholle.

Muuten: Nauttikaa ja iloitkaa! Meillä on loistava keskusteluryhmä!
 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina