Hyppää pääsisältöön

Fantasiaseikkailu Uuden päivän tyyliin: erikoisjaksossa tutut hahmot taistelevat tulevaisuuden maailmassa

Uuden päivän seitsemännen kauden puolessa välissä katsojat viedään Virtauksen kaupungista dystopia-tarinan keskelle. Emme spoilaa erikoisjaksoa, mutta juttu sisältää tietoa musikaalista.

Myös Ronin hahmolla on rooli Veden Vangit -musikaalissa. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Maapallon vesi on saastunut. Tiedemiehet osaavat puhdistaa vettä, mutta kansa kärsii silti janosta. Syynä on vallan napannut eliitti, joka jakelee puhdasta vettä mielensä mukaan. Yllättäen Maahan ilmestyy muukalaisia, joihin saastuneen veden myrkyt eivät tepsi.

Edellä on kuvattu alkuasetelmat Ylen draamasarja Uuden päivän syyskauden viimeiselle jaksolle Veden vangit.

Musikaalijakso poikkeaa täysin sarjan tutuista teemoista, arkipäivän iloista ja pulmista. Aihe ei kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattu, vaan katsojille on pohjustettu erikoisjaksoa koko syksyn ajan. Virtauksen lukiolaiset ovat valmistelleet sarjassa dystopia-musikaalia jo pitkään, ja nyt tv-katsojat pääsevät näkemään, millainen tuttujen hahmojen luoma tarina lopulta on.

Veden vangit on selvästi erikoisin Uuden päivän jakso, vaikka sarja on kunnostautunut spesiaalipläjäyksissä aiemminkin. UP on esittänyt aiempina vuosina joulun aikaan erikoisjaksoja, kuten Vilman vaikea valinta -musikaalin. Viime vuonna katsojat saivat pyyhkiä kyyneleitä, kun pidennetyssä jaksossa todistettiin rakastetun hahmon, Jimin, kuolemaa.

Aiemmissa erikoisjaksoissa sarjan juonta on aina viety eteenpäin, kun taas Veden vangit jää enemmän irralliseksi. Sen huomaa jo puvustuksesta ja lavastuksesta, joiden avulla tarina on viety aivan uudenlaiseen miljööseen.

Veden vangeissa nähdään vaikuttavaa puvustusta. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Isoäiti diktaattorina, diiva sankarina

Veden vangit -jakso osuu viime vuosina velloneeseen, nuorille suunnattujen fantasia- ja dystopialeffojen aaltoon. Dystopioita, eli tulevaisuuden kauhuskenaarioita on pohdittu Nälkäpelien lisäksi esimerkiksi Divergent-sarjassa ja Mad Maxissa.

Vesisota taipuu UP:n käsittelyssä dystopia-kuvaukseksi, mutta veteen liittyvä kamppailu on myös todellinen lähitulevaisuuden kauhuskenaario, josta tutkijat varoittelevat. Vesi ei välttämättä riitä väestön kasvaessa ja ilmaston ääriolojen lisääntyessä kaikille, joten on mielenkiintoista, että Uusi päivä on tarttunut juuri veden teemaan.

Veden vangit ei yllä yhtä syvälliseen tulkintaan kuin suositut dystopia-leffat, mutta alle tunnin mittaiseksi erikoisjaksoksi se esittelee teeman kiinnostavasti. Lisäksi se tuo faneille uudenlaista kulmaa tuttuun sarjaan. Musikaalissa osa hahmoista laitetaan heille aivan erityyppisiin rooleihin. Esimerkiksi lempeä isoäiti Aino Haavisto nähdään säälimättömänä diktaattorina ja koppava Iiris hyväntahtoisena sankarina.

Huvittavin hahmojen muuntautuminen nähdään, kun johtajatyypit Tero ja Saku ovatkin diktaattoria kuuliaisesti tottelevia tiedemiehiä. Toisaalta osa hahmoista käyttäytyy musikaalissakin heille ominaisesti: Tuija janoaa oikeudenmukaisuutta, Anni viestii henkimaailman kanssa.

Itse tarina kulkee kahdella tasolla. Katsojia muistutetaan selkeästi siitä, että kyseessä on hahmojen luoma musikaali. Tämä osoitetaan näyttämällä välillä spektaakkelia käsikirjoittavien hahmojen, Tuijan ja Iiriksen, eripuraista työskentelyä.

On hyvä, ettei viimeinen jakso ole pelkkää fantasiailottelua. Tuijan ja Iiriksen erimielisyydet musikaalin toteutuksesta ovat olleet syksyn keskeisimpiä juonenkäänteitä, ja siksi on toimivaa, että ne viedään päätökseen syksyn lopetusjaksossa. Vaikka dystopia-maailma kuulostaa Uudesta päivästä täysin irralliselta, se on lopulta oiva lopetus syyskaudelle.

Uuden päivän erikoisjakso tänään Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa klo 20:06. Jakso jää Yle Areenaan kuukauden ajaksi.

Lue myös:

Uudistunut Uusi Päivä jää kesätauolle – nämä muutokset tekivät sarjasta entistä kiinnostavamman

Fanfic siirtyi Livejournalista Instagramiin - ja Harry Potterista Sanniin ja Evelinaan

Uuden Päivän Vihreät Valot -bändi joutuu rikosvyyhdin keskelle – katso jännityssarja Yle Areenasta