Hyppää pääsisältöön

Juhlava vaskiseitsikkojoulu

Miksipä ei myös vaskimusiikki sopisi joulun tunnelmaan. Paimenten näkemä taivaallinen sotajoukko kuvataan usein torvisoittokuntana, ja pelastusarmeijan puhallinyhtyeet kuuluvat ainakin angloamerikkalaiseen joulukuvastoon. Niinpä myös kotimainen Solistiseitsikko Imperial on pukenut kerholiivit ja rusetit ylle ja levyttänyt Majesteettista joulumusiikkia.

Solistiseitsikko Imperial / Majesteettinen joulu
Solistiseitsikko Imperial / Majesteettinen joulu Uudet levyt

Solistiseitsikko Imperialin muusikot ovat kotimaan orkesterien huippuammattilaisia, joten soitto on aivan eri tasoa kuin seitsikkoharrastelu yleensä. Silti perinteikäs kokoonpanotyyppi antaa musiikille kotoisan retroleiman, joka osaltaan luo leppoisaa joulutunnelmaa.

Levyn neljätoista teosta on valittu takuuvarmoista joulusuosikeista. Uudet sovitukset on tilattu suomalaisilta vaskiasiantuntijoilta, mutta nekin edustavat perinteistä, hyväksi havaittua linjaa, ja mikäs siinä. Kokeellisten uudelleentulkintojen aika on joskus muulloin kuin jouluaattona, olipa kyse ruoasta tai musiikista.

Täysin rikkeettä ei Solistiseitsikko Imperialin joulutunnelmointi suju, mutta kokonaisuus pitää minkä lupaa. Tällä levyllä jouluaan saa maustettua majesteettiseen, messinginhohtoiseen suuntaan.

"Majesteettinen joulu", kansainvälisiä joululauluja, sov. Johanna Eränkö, Timo Forsström, Matti Laiho, Hannu Raijas ja Arttu Sipilä. - Solistiseitsikko Imperial. (Pilfink Records, JJVCD-170)

Kuuntele Uudet joululevyt 23.12.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.