Hyppää pääsisältöön

Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

Kuvittele itsesi joulupukiksi- tai muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Vanhemmat opastavat jakamaan kaksi lahjaa, jonka jälkeen perhe jakaa keskenään loput. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

MHL:n haastattelemat joulupukit kertoivat, että pukilta vaaditaan nykyään enemmän kuin aikaisemmin.

Työ alkaa jo jouluaattoaamuna. Lapset haluavat soittaa Joulupukin kuumaan linjaan, mutta harva pääsee sinne laulamaan. Niinpä pukin odotetaan vastaavaan puhelimeen jo aamusta ja kuuntelemaan lapsen asiat.

Yhteinen mielipide oli, että tämä ei ole pelkästään huono asia, sillä puhelimessa pääsee jo tutustumaan paremmin asiakkaaseen - luomaan yhteyttä, josta on apua kohtaamisessa myöhemmin.

Aikataulusta ei saa lipsua

Ennen aattoa joulupukki on jo suunnitellut illan reitin ja kävellyt sen läpi kellon kanssa. (Kaduilla harhaileva tai reittiohjeita kyselevä pukki on melko epäuskottava.)

Aikaa jokaiselle kotikäynnille on varattu noin 10-20 minuuttia. Pukki on opetellut lasten nimet ja lempiharrastuksen niin, että tapahtumasta tulee mahdollisimman aito. Joulupukin vierailu on useimmille perheille aaton kohokohta ja perheiden toiveita tulee kunnioittaa.

Aikataulusta ei kannata lipsua - tai muuten sen saa tuntea nahoissaan niissä viimeisissä paikoissa, joissa turhautuneet ja väsyneet, koko päivän lahjoja odottaneet lapset, purkavat kiukkunsa pukkiin repimällä partaa.

Se on ikävää, varsinkin niille joilla on oikea parta.

Nesteytyksestä pitää huolehtia

Ennen työpäivää pitää tankata paljon vettä, sillä pukin tamineissa tulee kuuma. Parta, peruukki ja mahdolliset mahan täytteet hiostavat pahasti.

Kodeissa kannattaa kieltäytyä glögistä ja alkoholista, sillä se vain pahentaa nestehukkaa.

Vain amatöörit ja oikean parran omaavat uskaltavat syödä jotain.

Joulumieli löytyy onnellisista kodeista

Vaikka homma saattaakin kuulostaa turhan raskaalta, kertoi jokainen MHL:n jututtama pukki, että parasta ja kaiken tämän arvoista ovat ne ihanat perheet, jotka ovat koristelleet joulukuusen, laittaneet kynttilät palamaan ja jossa olohuoneen hyllyille on aseteltu lapsien vessapaperirullista väkerretyt tontut.

Perheet, jotka esittävät lapsien mieliksi joka jouluisen näytelmän. Niihin perheisiin on aina kiva mennä ja pukinkin joulumieli on taattu.

Katso jutun alusta MHL:n haastattelemien pukkien tarinat!

Lisää ohjelmasta

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman heikki soini

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.