Hyppää pääsisältöön

Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

Mikä Vaakakapina on? Kuvassa Vaakakapinan logo.
Mikä Vaakakapina on? Kuvassa Vaakakapinan logo. Kuva: Yle mikä vaakakapina

Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Miksi pitäisi lopettaa laihduttaminen?

Asiantuntijatiedon mukaan laihdutuskuureista 80–90 prosenttia epäonnistuu, ja paino tulee takaisin jopa korkojen kera. Itsekuriin, itseinhoon ja itsensä rääkkäämiseen sekä nopeisiin dieetteihin perustuva laihdutustapa ja -kuvasto eivät paranna ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Unohda siis ne!

Mutta eikö ole vastuutonta käskeä lopettamaan laihduttaminen, ylipainohan on terveydelle haitallista?

Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki ylipaino ei automaattisesti tarkoita huonoa terveyttä. Moni hoikka voi elää jopa epäterveellisemmin kuin ylipainoinen.

Runsaalla ylipainolla toki on terveyshaittoja ja kannattaa pyrkiä itselleen sopivaan painoon. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole oikea tie, vaan kestävät ja hitaat muutokset.

Vaakakapina tarjoaa vaihtoehtoisen tavan elämänmuutokseen, joka lähtee pään sisältä – itsensä hyväksymisestä, motivaatiosta tehdä hyvää itselleen ja itsensä näköisestä, nautittavasta elämästä.

Suomi on myös täynnä naisia, jotka kokevat tarvetta laihduttaa pari kiloa ja kokevat syyllisyyttä ja häpeää omassa vartalossaan, koska eivät näytä mediakuvaston mukaisilta fitness-tähdiltä tai “photoshopatuilta” malleilta. Tällaisen laihduttamisen kehotamme lopettamaan kokonaan ja keskittymään elämästä nauttimiseen.

Millä tavalla painonhallintaan pitäisi sitten suhtautua?

Laihduttamisen sijaan kannustamme ihmisiä löytämään itselleen sopivan tavan huolehtia hyvinvoinnista ja nauttia elämästä. Minkälaisella syömisellä pysyt terveenä ja kylläisenä – nautintoa unohtamatta? Minkälainen liikkuminen tuo sinulle iloa ja hyvää oloa? Huolehditko jaksamisestasi? Minkälaisia tekoja teet itsellesi, jos hyväksyt ja arvostat itseäsi? Miltä elämä näyttäisi, jos eläisit täysillä jo nyt eikä sitten vasta, kun laihdut?

Mitä, eikö itsekuria ja itsensä syyllistämistä tarvitakaan laihtumiseen?

Asiantuntijoiden mukaan negatiivisuuden kautta karistetut kilot tulevat pitkällä tähtäimellä korkojen kera takaisin. Tämän ovat kokeneet myös monet laihduttajat – vaikka kilot ovat pudonneet, ei henkinen hyvä olo olekaan seurannut perässä, mikä usein johtaa takaisin lihomiseen.

Mitä jos tällä kertaa pyrkisit ensin henkiseen hyvään oloon ja onnellisuuteen ja antaisit kilojen seurata pikkuhiljaa perässä – jos on edes tarvis?

Mitä muuta tarkoittaa “aloita elämä”?

“Aloita elämä” tarkoittaa niiden rajoitusten purkamista, jotka estävät sinua nauttimasta elämästä juuri nyt ja juuri sellaisena kuin olet.

Sinun ei siis tarvitse odottaa laihtumista, jotta voit olla oma itsesi – kaunis ja upea ihminen, joka ansaitsee vain parasta!

Kun opettelet tykkäämään itsestäsi, sinun ei tarvitse myöskään arvostella muita.

Mistä nimi Vaakakapina?

Vaakakapina kapinoi sitä vastaan, että vaa’an lukema määrittäisi meitä millään tavalla. Vaa’an tai esimerkiksi painoindeksin kyttääminen usein vain huonontaa kokonaishyvinvointiamme; sisäisen hyvän olon ja fiiliksen kuuluisi olla tärkein mittari.

Lisäksi kapinoimme kaikkea ruokaan liittyvää mustavalkoisuutta kohtaan, kuten ruuan tarkkaa punnitsemista vaa’alla, kieltäytymistä ja itsensä rankaisemista.

Haluamme myös kapinoida kaikenlaista syrjimistä ja kiusaamista vastaan, johtuu se sitten painosta tai jostain muusta kehon muodosta!

Kuinka osallistun Vaakakapinaan?

Vaakakapinaan voi lähteä mukaan juuri itselle sopivalla ja parhaimmalta tuntuvalla tavalla - vaihtoehtoja löytyy Vaakiksen kannatusjäsenestä aina hevijuuseriin - toivottavasti löydät omasi! Vaakakapinaa voit kannattaa yksinkertaisimmillaan sisimmässäsi: kunniotat lähimmäisiäsi etkä arvostele kenenkään ulkonäköä - ikinä, koskaan, missään olosuhteissa. Voit kannattaa Vaakakapinaa julkisesti jakamalla kehopositiivisuuden puolesta puhuvia sisältöjämme yle.fi/vaakakapina-sivulta ja Facebook.com/vaakakapina-sivulta ja Instagramista.

Jos haluat, voit lähteä myös mukaan suunnittelemaan tai toteuttamaan - toivottavasti loppuelämäsi viimeistä - elämänmuutosta. Kuukausittain vaihtuvat teemat antavat sinulle ajatuksia oman elämän solmukohtien tunnistamiseen sekä vertaistukea eri tilanteisiin. Elämänmuutokseen saat tukea reaaliajassa liittymällä Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmään. Suljetussa ryhmässä voit käydä läpi omaa elämänmuutostasi Jennyn ja muiden Läskäri-vertaisten kannustavassa ja luotettavassa seurassa. Mukana keskusteluissa myös Syömishäiriöliiton Etelän-SYLI ry:n kuusi vapaaehtoista.

Voit liittyä mukaan kapinarintamaan juuri silloin kuin sinulle sopii, missä tahansa kohtaa vuotta.

Vaakakapina-sisällöt laajentuvat vuoden aikana niin televisioon kuin radioonkin. Liittymällä kapinaan olet tekemässä Suomen suurinta kehovallankumousta yhdessä meidän muiden samanmielisten kanssa!

Tervetuloa mukaan!

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina