Hyppää pääsisältöön

Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

Mikä Vaakakapina on? Kuvassa Vaakakapinan logo.
Mikä Vaakakapina on? Kuvassa Vaakakapinan logo. Kuva: Yle mikä vaakakapina

Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Kuinka osallistun Vaakakapinaan?

Vaakakapinaan voi lähteä mukaan juuri itselle sopivalla ja parhaimmalta tuntuvalla tavalla - vaihtoehtoja löytyy Vaakiksen kannatusjäsenestä aina hevijuuseriin - toivottavasti löydät omasi! Vaakakapinaa voit kannattaa yksinkertaisimmillaan sisimmässäsi: kunniotat lähimmäisiäsi etkä arvostele kenenkään ulkonäköä - ikinä, koskaan, missään olosuhteissa. Voit kannattaa Vaakakapinaa julkisesti jakamalla kehopositiivisuuden puolesta puhuvia sisältöjämme yle.fi/vaakakapina-sivulta ja Facebook.com/vaakakapina-sivulta ja Instagramista.

Jos haluat, voit lähteä myös mukaan suunnittelemaan tai toteuttamaan - toivottavasti loppuelämäsi viimeistä - elämänmuutosta. Kuukausittain vaihtuvat teemat antavat sinulle ajatuksia oman elämän solmukohtien tunnistamiseen sekä vertaistukea eri tilanteisiin. Elämänmuutokseen saat tukea reaaliajassa liittymällä Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmään. Suljetussa ryhmässä voit käydä läpi omaa elämänmuutostasi Jennyn ja muiden Läskäri-vertaisten kannustavassa ja luotettavassa seurassa. Mukana keskusteluissa myös Syömishäiriöliiton Etelän-SYLI ry:n kuusi vapaaehtoista.

Voit liittyä mukaan kapinarintamaan juuri silloin kuin sinulle sopii, missä tahansa kohtaa vuotta.

Vaakakapina-sisällöt laajentuvat vuoden aikana niin televisioon kuin radioonkin. Liittymällä kapinaan olet tekemässä Suomen suurinta kehovallankumousta yhdessä meidän muiden samanmielisten kanssa!

Miksi pitäisi lopettaa laihduttaminen?

Asiantuntijatiedon mukaan laihdutuskuureista 80–90 prosenttia epäonnistuu, ja paino tulee takaisin jopa korkojen kera. Itsekuriin, itseinhoon ja itsensä rääkkäämiseen sekä nopeisiin dieetteihin perustuva laihdutustapa ja -kuvasto eivät paranna ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Unohda siis ne!

Mutta eikö ole vastuutonta käskeä lopettamaan laihduttaminen, ylipainohan on terveydelle haitallista?

Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki ylipaino ei automaattisesti tarkoita huonoa terveyttä. Moni hoikka voi elää jopa epäterveellisemmin kuin ylipainoinen.

Runsaalla ylipainolla toki on terveyshaittoja ja kannattaa pyrkiä itselleen sopivaan painoon. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole oikea tie, vaan kestävät ja hitaat muutokset.

Vaakakapina tarjoaa vaihtoehtoisen tavan elämänmuutokseen, joka lähtee pään sisältä – itsensä hyväksymisestä, motivaatiosta tehdä hyvää itselleen ja itsensä näköisestä, nautittavasta elämästä.

Suomi on myös täynnä naisia, jotka kokevat tarvetta laihduttaa pari kiloa ja kokevat syyllisyyttä ja häpeää omassa vartalossaan, koska eivät näytä mediakuvaston mukaisilta fitness-tähdiltä tai “photoshopatuilta” malleilta. Tällaisen laihduttamisen kehotamme lopettamaan kokonaan ja keskittymään elämästä nauttimiseen.

Millä tavalla painonhallintaan pitäisi sitten suhtautua?

Laihduttamisen sijaan kannustamme ihmisiä löytämään itselleen sopivan tavan huolehtia hyvinvoinnista ja nauttia elämästä. Minkälaisella syömisellä pysyt terveenä ja kylläisenä – nautintoa unohtamatta? Minkälainen liikkuminen tuo sinulle iloa ja hyvää oloa? Huolehditko jaksamisestasi? Minkälaisia tekoja teet itsellesi, jos hyväksyt ja arvostat itseäsi? Miltä elämä näyttäisi, jos eläisit täysillä jo nyt eikä sitten vasta, kun laihdut?

Mitä, eikö itsekuria ja itsensä syyllistämistä tarvitakaan laihtumiseen?

Asiantuntijoiden mukaan negatiivisuuden kautta karistetut kilot tulevat pitkällä tähtäimellä korkojen kera takaisin. Tämän ovat kokeneet myös monet laihduttajat – vaikka kilot ovat pudonneet, ei henkinen hyvä olo olekaan seurannut perässä, mikä usein johtaa takaisin lihomiseen.

Mitä jos tällä kertaa pyrkisit ensin henkiseen hyvään oloon ja onnellisuuteen ja antaisit kilojen seurata pikkuhiljaa perässä – jos on edes tarvis?

Mitä muuta tarkoittaa “aloita elämä”?

“Aloita elämä” tarkoittaa niiden rajoitusten purkamista, jotka estävät sinua nauttimasta elämästä juuri nyt ja juuri sellaisena kuin olet.

Sinun ei siis tarvitse odottaa laihtumista, jotta voit olla oma itsesi – kaunis ja upea ihminen, joka ansaitsee vain parasta!

Kun opettelet tykkäämään itsestäsi, sinun ei tarvitse myöskään arvostella muita.

Mistä nimi Vaakakapina?

Vaakakapina kapinoi sitä vastaan, että vaa’an lukema määrittäisi meitä millään tavalla. Vaa’an tai esimerkiksi painoindeksin kyttääminen usein vain huonontaa kokonaishyvinvointiamme; sisäisen hyvän olon ja fiiliksen kuuluisi olla tärkein mittari.

Lisäksi kapinoimme kaikkea ruokaan liittyvää mustavalkoisuutta kohtaan, kuten ruuan tarkkaa punnitsemista vaa’alla, kieltäytymistä ja itsensä rankaisemista.

Haluamme myös kapinoida kaikenlaista syrjimistä ja kiusaamista vastaan, johtuu se sitten painosta tai jostain muusta kehon muodosta!

Tervetuloa mukaan!

 • #ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

  Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

  Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 3

  Vaakakapinan kesäjatkiksen kolmas osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

  Loma ja stressittömyys helpottavat syömistä.

  Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • #ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

  Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

  Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 3

  Vaakakapinan kesäjatkiksen kolmas osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

  Loma ja stressittömyys helpottavat syömistä.

  Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

 • Varo ihan kivaa elämää

  Kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella

  Vastuulliseen aikuisuuteen kuuluu kyky tehdä kompromisseja. On osattava neuvotella, jotta pystyy elämään toisten kanssa. Mutta pystyäkseen elämään itsensä kanssa, on muistettava, että kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella. Jos elämässä alkaa olla paljon sellaista, joka tuntuu enemmän taakalta kuin voimavaralta, voisi olla hyvä miettiä, miten tilanteen voisi muuttaa.

 • Kuinka päästä lomafiilikseen? Psykologin kolme vinkkiä viimeiselle työviikolle

  Lomalle kannattaa laskeutua jo viimeisellä työviikolla.

  Lomalla ei enää pitäisi miettiä työasioita. Siksi lomalle kannattaakin laskeutua jo viimeisen työviikon aikana. Kun mielelle antaa tilaa kerrata ja sulkea työvuosi, on lomafiilikseen helpompi päästä loman ensimmäisistä päivistä lähtien. Lue psykologi, työnohjaaja Satu Lähteenkorvan vinkit, miten vältät ensimmäisten lomaviikkojen työajatukset.

 • Mies! Miten hallitset painoasi? Vastaa Vaakakapinan kyselyyn

  Mies! Mitä teet, kun haluat laihtua? Vastaa kyselyyn!

  Myös miehet kokevat painetta laihduttamiseen. Lääkäri saattaa varoitella riskeistä - tai sitten kaverit kuittailevat kummun koosta. Millaisia muutoksia sinä teet, kun päätät pudottaa painoa? Miltä sinusta tuntuu, kun painoasi kommentoidaan? Ylen Vaakakapina selvittää miesten kokemuksia kyselyllä.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 2

  Vaakakapinan kesäjatkiksen toinen osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Kesän liikuntatauko ei ole katastrofi – Kunto säilyy vähemmälläkin

  Miten hyvän kunnon voi säilyttää kesälomalla?

  Kesän ei tarvitse olla älytöntä tykitystä lenkkipoluilla tai jatkuvaa punttijumppaa salilla. Metsäretket, soutelu järvellä ja mökkijumppa sopivat oikein hyvin lomailijan kesäliikunnaksi, eikä turhaa stressiä liikuntatauosta kannata ottaa. Kunto ei romahda hetkessä ja vähäiselläkin liikunnalla kunto pysyy tasollaan yllättävän vähällä.

 • Kuuntele itseäsi, mutta sano joskus myös vastaan

  Elämänhallinta on sallivuuden ja vaativuuden yhteistyötä.

  Elämänhallinnan tunne syntyy itselle sallivuuden ja itseltä vaativuuden yhteistyöstä, sanoo Maria Jyrkäs. Kun asiat ovat riittävästi omissa käsissä, syntyy itsenäinen ja pärjäävä olo. Silloin ei ole liian riippuvainen toisista ihmisistä, eikä myöskään ole oman mukavuudenhalunsa vanki.

 • Oletko läsnä kesän hetkissä? Tässä neljä mindfulness-vinkkiä mielen hyvinvointiin

  Vinkit, kuinka kesästä irti juuri sinulle itsellesi hyvää.

  ”Juhannuksena päivä alkaa jo lyhenemään ja mennään kohti syksyä.” Kuinka moni tunnistaa tunteen, että murehtii jo tulevaa kun paras kesä on käynnissä? Tai että omat tai läheisen kesähäät vilahtavat ohi hirveän stressin kourissa eikä jälkikäteen edes muista mitä tapahtui? Ota talteen vinkit, joilla saat kesän pienistä ja isommistakin hetkistä mahdollisimman paljon irti itsellesi hyvää.