Hyppää pääsisältöön

Nightsatan – Turun syntetisaattorimiehet Mad Max -sankareina

Wolf Rami
Wolf Rami Kuva: Twisted Films Nightsatan and the Loops of Doom

Turkulainen Nightsatan soittaa retrofuturistista soundtrackmusiikkia syntetisaattoreilla ja sähkörummuilla. Kolme vuotta sitten ohjaaja Chrzu Lindström teki Nightsatanista laajennetun musavideon apokalyptisessä Mad Max –hengessä. Tällä hetkellä ohjaaja Chrzu valmistelee pitkää elokuvaa Nightsatan-yhtyeen ympärille ja etsii elokuvalle rahoitusta ulkomailta.

Nightsatan
Nightsatan Kuva: Twisted Films Nightsatan

Chrzun ansiota tai syytä on bändin nykyinen imago: Nightsatanin kolme jäsentä näyttävät supersankarisarjakuvahahmoilta. Rumpali on Inhalator II, syntetisaattoria soittava pääkallomies on Wolf Rami ja velholta näyttävä kypäräpäinen synansoittaja on Mazathoth. He elävät ydintuhon jälkeisessä postapokalyptisessa Pohjois-Karjalassa, jossa miehet ovat tyhmiä ja brutaaleja, ja naiset ovat menettäneet järkensä miesten takia.

Nightsatan on Kiss-yhtyeen tavoin naamioihin pukeutuva bändi, jolla on fantasiapohjainen taustatarina. Ohjaaja Chrzu oli isossa roolissa visuaalisen imagon luomisessa. Chrzu on arvostettu taideaniamaatioiden tekijä (muun muassa Kaukosaaren kirous), joka on siirtynyt scifin ja eksploitaation tekijäksi.

Chrzu Lindström
Chrzu Lindström Chrzu Lindström Kuva: Yle/Erik Vierkens chrzu,KulttuuriCocktail

– Siinä kaveri jolla on paljon näkemystä. Meillä oli jo oma niittejä ja nahkaa -tyyppinen konsepti, mutta Chrzu alkoi työstää tarinaa, josta tuli myöhemmin lyhytelokuva, toteaa bändin puhemies ja rumpali Inhalator II.

Imagosta on kylläkin hieman hassua puhua, sillä Suomen musiikkiympyröissä Nightsatan on täysin undergroundia eikä edusta mitään valtavirtakaupallista imagonrakennusta. Nightsatanin tyypit näyttävät italialaisen Mad Max –rip-offin sankareilta ja tekevät tätä juttua näin, koska haluavat niin.

Lavan ja elokuvan ulkopuolella "siviilissä" Nightsatanin jäsenet näyttävät aivan tavallisilta ihmisiltä, mutta haluavat pitää kiinni rooolinimistään.

Nightsatan siviilissä
Nightsatan siviilissä Kuva: Erik Vierkens/Yle Nightsatan

Inhalator II kertoo, että Chrzun piti alun perin ohjata yhtyeelle 300 euron budjetilla yksinkertainen musavideo, mutta homma alkoi paisua käsikirjoituksen ja ideoinnin myötä. Lopputulos oli megalomaaninen musiikkivideo Sergio Leone –säväyksin. Tyylilaji viettää scifi-satiirista absurdismiin päin, ja sitä voi hyvin pitää myös populaarikulttuurilla leikittelevänä taidevideona.

Tässä vaiheessa on parasta esittää audiovisuaalisesti, mistä on kyse. Chrzu Lindströmin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Nightsatan and the Loops of Doomissa (2013) yhtyeen jäsenet esiintyvät päärooleissa, ja he ovat tehneet elokuvaan kaiken musiikin. Lyhytelokuva on Mad Max -henkinen tarina 2030-luvun postapokalyptisesta Karjalasta, jossa naisenhimoiset miehet pysyvät järjissään soittamalla syntetisaattorimusiikkia.

CHRZU: NIGHTSATAN AND THE LOOPS OF DOOM (2013)

pääkallo
pääkallo Kuva: Twisted Films chrzu,KulttuuriCocktail

Katso tästä Chrzun ohjaama NIGHTSATAN AND THE LOOPS OF DOOM (2013)

Nightsatanilla on Turun keskustassa vanhassa kerrostalossa tyylikäs treenikämppä, jossa olohuoneessa vierailijan ottaa vastaan 1980-lukulainen Nightsatan-valotaulu. Soittohuoneesta kuluu läpsytystä ja ähinää. Treeneissä bändi soittaa kuulokkeet korvilla, onhan tämä elektronista musaa. Kuulokkeissa soi bändin Karelian Starmaster. Livesoitosta ei välttämättä tarvitse kuulua ulospäin mitään muuta kuin sähkörumpujen läpsytystä ja syntetisaattorien koskettimien napsahduksia. Erittäin naapuriystävällinen yhtye metelitasoltaan!

Inhalator II
Inhalator II Kuva: Erik Vierkens/Yle Nightsatan

Nightsatan soittaa instrumentaalia syntetisaattorimusiikkia leimallisesti 1980-luvun retroanalogisoundeilla, jotka tuovat mieleen Vangeliksen, Jan Hammerin Miami Vice -musiikin ja Kraftwerkin. Soitto on aidosti liveä, eli yhtye ei käytä ennalta ohjelmoituja pätkiä. (Väheksymättä sellaista musiikkia joka on kauttaaltaan ohjelmoitua.) Bändin musiikin tunnuspiirteitä ovat pitkät hypnoottiset toistot, synkeät crescendot ja tonnin painoiset Black Sabbath -henkiset syntetisaattoririffit.

Tyylillisiä vaikutteenantajia bändillä ovat italialainen progeyhtye Goblin, joka on tehnyt musiikkeja Dario Argenton kauhuelokuviin (esimerkiksi Suspiria) sekä John Carpenter. Carpenter on elokuvien ohjaamisen lisäksi tehnyt merkittävän uran elokuvasäveltäjänä. Hänen omiin elokuviin tehdyistä sävellyksistään on tunnetuin Halloween, joka on jo musiikkinakin klassikko. Carpenterin tuore albumi Lost Themes (2015) on monin tavoin lähellä Nightsatanin tyyliä.

– Ei me nappailla Halloweenin tunnarista mitään pätkiä, vaan Nightsatan on aivan omanlaisensa bändi. Taustalla kuuluu yhtälailla Tangerine Dream, Duran Duran ja Megadeth. Itse kuuntelen tosi paljon freejazzia, vaikka en tiedä kuuluuko se tässä musassa ollenkaan. Nightsatan kuuluu tiettyyn tyylisuuntaan, mutta ihan omalla twistillä, analysoi Inhalator II.

Inhalator II kutsuu Nightsatanin musiikia lasermetalliksi.

kosketinsoitin ja salama
kosketinsoitin ja salama Kuva: Twisted Films chrzu

Nightsatanin sarjakuvamainen sankariestetiikka ei ole aina saanut täyttä kunnioitusta ja ymmärrystä osakseen. Arvovaltaisen Soundi–lehden levyarvostelussa Midnight Laser Warrior -albumin lasermetalli julistettiin vitsiksi, mutta luonnehdinta oli viiltävä: ”kuin Kraftwerk yrittäisi soittaa doomia”. Rumpali Inhalator II kiistää jyrkästi, että Nightsatan olisi ironista pelleilyä.

– Tämä on kaikkea muuta kuin vitsi. Tuo on ainoa (negatiivinen arvio), mikä on tullut vastaan. Jos levyjä on yhtään kuunnellut, ei hirveästi naurata. Lähinnä se mikä tuolle puolelle on vetänyt, on nuo meidän biisien nimet.

Kappaleilla on tällaisia nimiä: Four Eyed Cyclops, Death Chess 2000, Midnight Laser Warrior ja Ninja Apocalypse.

Tämä on kaikkea muuta kuin vitsi. Jos levyjä on yhtään kuunnellut, ei hirveästi naurata.― Inhalator II

– Monesti biisien nimet ovat syntyneet siten, että meillä on ollut biisin nimi valmiina, ja siihen on lätkäisty sopiva musiikki. Musassa sinällään ei ole vitsiä. Sen voin sanoa, että ei paljon naurata kun soitellaan, puuskahtaa Inhalator II.

Inhalator 2
Inhalator 2 Kuva: Twisted Films chrzu

Rumban arvio kiteytti vuonna 2011 bändin tiukan tyylivalinnan positiivisesti: ”Nightsatan ottaa lähtökohdakseen kosmisen kitschin ja ylenpalttisen tyylittömyyden, mutta toteuttaa sitä sellaisella pieteetillä, että lopputulos muuttuu äärettömän tyylikkääksi.”

Chrzun elokuva Nightsatan and the Loops of Doom on rakastavan humoristinen suhteessa Mad Max –rip-offien genren kliseisiin. Kyseessä on satiirinen scifi-komedia.

– Nightsatan-keitos sisältää campia, mutta sitä tehdään tosissaan. Sitä ei tehdä ironisesti. Tämä on naurettavaa, mutta ollaan tosissaan, kommentoi ohjaaja Chrzu.

Nightsatan and the Loops of Doom nosti festivaaliesitysten kautta bändin kansainvälisen kulttiyleisön tietoisuuteen.

– Palaute on ollut tosi positiivista. Kiva kuulla, että roskaelokuvan ystävät ovat ottaneet tämän lämpimästi vastaan. Leffa on kiertänyt ympäri maapalloa ja voittanut joitakin palkintoja. Wolf Rami joutui myymään viimeisen oman tekijänkappaleensa kaverille, joka halusi lahjoittaa sen elokuvasta innostuneelle ulkomaalaiselle ystävälle. Tämä kuvastaa hyvin Chrzun elokuvan vaikutusta, Inhalator II kertoo.

kosketinsoittimet
kosketinsoittimet Kuva: Yle/Erik Vierkens chrzu

Inhalator II kuten muutkin bändin jäsenet ovat postapokalyptisten halpiselokuvien ja amatööriyden faneja.

– 80-luvulla kaikki ei mennyt kaikilla ihan nappiin. Silloin tuli yksi Pako New Yorkista ja sen jälkeen sata italialaista elokuvaa jäljitellen samasta aiheesta. Siellä on loistavia leffoja joukossa ja ihan uskomattomia roolisuorituksia. Siellä on kavereita, jotka ei todellakaan osaa näytellä, mutta se tuo siihen ehkä sellaisen viban, että tämä on enemmän todellista. Mieluummin niin kuin miljoona räjähdystä ja jättibudjetin leffa.

Nightsatan-lyhytelokuvan päärooleissa esiintyvillä muusikoilla ei ole näyttelijäkoulutusta. Inhalator II osoittautui näyttelijälahjakkuudeksi, jota Chrzu vertaa nuoreen Vesa-Matti Loiriin. Toki ohjaaja Chrzu varautui kaikin tavoin asettamasta amatöörien näyttelijätaitoja liian hankalaan paikkaan. Elokuva on tyylitellysti dubattu italiaksi, mikä taas viittaa vitsikkäästi italialaisten halpiselokuvien perinteeseen.

– Elokuva kuvattiin loppukeväästä 2013. Meille oli just syntynyt lapsi ja olin todella väsynyt ja vaikka elokuva kuvattiin monesti yöllä, olen näköjään skarpannut. Mua kyllä vähän jännitti, että miltä se lopputulos näyttää. Olen hyvin kriittinen kaikessa tekemisessä. Ehkä se vaikuttaa niin, että en ole montaa kertaa leffa katsonut enkä omia levyjäkään juuri kuuntele. Leffa elää nyt omaa elämäänsä.

Inhalator II
Inhalator II Kuva: Twisted Films Nightsatan and the Loops of Doom

Chrzu valmistelee nyt Nightsatanista pitkää elokuvaa. Hän vakuuttaa bändille, että jos maailmalta ei saada kerättyä isoja rahoja, elokuva tehdään silti. Inhalator II odottaa innolla Chrzun käsikirjoitusta ja kuvauksia.

– Meillä on elokuvaa varten hyviä biisiaihioita. Viisi vuotta sitten en olisi uskonut, että tämä onnistuu ja kaikki on tapahtunut nopeasti. Olen aika täpinöissäni, jos taas päästään tekemään elokuvaa. Vaikka uusi leffa onnistuisikin, en usko että se mullistaa meidän tekemisiä suuresti. Kiertueita ehkä tulee, mutta me jatketaan kuitenkin näissä soundtrackhommissa. Syntikat ja laserrummut pysyy enkä rupea vetelemään kitarasooloja. Toivottavasti moni ihminen löytää meidät elokuvan kautta ja huomaa, että valkokankaalla nähdyt tyypit ovat oikeasti olemassa, toteaa Inhalator II.

Katso KulttuuriCocktailin dokumentti Chrzu - roskan lumous, joka kertoo lyhyt- ja roskaelokuvaohjaaja Chrzu Lindströmistä.