Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Snapchat - näin pääset alkuun

Snapchat-artikkelin kuvituskuva
Snapchat-artikkelin kuvituskuva Snapchat,Digitreenit,yleoppiminen,Yle Oppiminen

Nuorison suosikkisovellus on tällä hetkellä Snapchat eli kavereiden kesken snäppi. Sovellukseen ihastuneet snäppäävätkin koko ajan, jatkuvalla syötöllä. Aloittelijalle snäppi voi olla vähän hankala sovellus, mutta kun snäpin logiikasta saa kiinni on koukkuun jäämisen riski melkoinen.

Tässä on pieni tietopaketti, jolla pääset snäppäämisen alkuun.

1. Lataa Snapchat-sovellus puhelimeesi

App Storesta (iOS) tai Google Play Storesta (Android). Snäppi toimii vain mobiilisovelluksena.

2. Luo itsellesi Snapchat-tili

Sovellus haluaa tietää nimesi ja syntymäaikasi. Sen jälkeen valitset itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Valitse tunnus, jolla tuttavasi voivat sinut tunnistaa. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana: et voi muuttaa tunnustasi jälkikäteen. Rekisteröityäksesi sinun pitää antaa sovellukselle joko sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi. Sovellus lähettää sinulle vielä vahvistusviestin.

3. Etsi Snapchat-kontakteja

Jos olet antanut sovellukselle puhelinnumerosi,se automaattisesti etsii kontakteistasi Snapchat-käyttäjät ja voit lisätä haluamasi henkilöt myös Snapchatiin. Voit lisätä kontakteja myös käyttäjätunnuksen perusteella tai snapkoodilla (QR-koodi). Snapkoodi toimii siten, että sinulla on Snapchat auki ja osoitat kameraa kohti sen henkilön profiilikuvaa, jonka haluat lisätä ja sovellus lukee koodin automaattisesti.

Pääset lisäämään kavereita ja katsomaan kontaktilistaasi klikkaamalla Snapchat-logoa näytön ylälaidassa. Samalla näytöllä on oikeassa ylälaidassa hammasratas, josta pääset muokkamaan oman profiilisi asetuksia sekä profiilikuvasi, joka sisältää henkilökohtaisen snapkoodisi:

Kuva jossa näytetään miten Snapchatissa etsitään kontakteja
Kuva jossa näytetään miten Snapchatissa etsitään kontakteja Snapchat,Digitreenit,Yle Oppiminen

4. Snäpin ottaminen

Snapchatissa kuva otetaan klikkaamalla kerran ruudun alalaidan isoa ympyrää ja videon saa painamalla ympyrää pidempään. Snapchatissa on lukuisia vaihtuvia filttereitä, joilla kuvattavan henkilön kasvoja voi muokata. Saat filtterit käyttöön kun kamerassa näkyy ennen kuvan ottamista kuvattavan henkilön kasvot ja painat ruutua sormella kasvojen kohdalta. Nyt ruudun alalaitaan ilmestyy filttereitä, joita voitkokeilla. Testaa eri filttereitä, valitse mieleisesi ja ota kuva tai video painamalla alalaidan suurta ympyrää.

Kun kuva on otettu voit vielä lisätä siihen geofiltterin. Eri vaihtoehdot saat näkyviin hipaisemalla valmista kuvaa tai videota sormella oikealta vasemmalle.

kuvassa näytetään miten Snpachatissa voi muokata kuvaa
kuvassa näytetään miten Snpachatissa voi muokata kuvaa Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Snapchat,Yle Oppiminen,Digitreenit

Voit valita kuinka kauan vastaanottaja kuvan näkee (ruudun vasen alalaita). Voit lisätä kuvaan tai videoon tekstiä tai emojeja (ruudun ylälaita). Voit tässä vaiheessa halutessasi tallentaa kuvan Snapchatin muistoihin.

5. Snäpin lähettäminen

Kun snäppi on valmis voit lähettää sen ruudun alalaidan sinisestä nuolesta. Nyt voit valita kenelle snapin lähetät tai julkaisetko sen omassa tarinassasi, jolloin se on nähtävissä seuraavat 24 tuntia.

6. Snäppien vastaanottaminen

Ruudun alalaidassa vasemmalla oleva puhekupla on sininen, jos sinulla on katsomattomia snäppejä. Pääset näkemään ne klikkaamalla puhekuplaa.

Voit katsoa sinulle lähetetyt snäpit kerran. Kilkkaamalla snappiä uudestaan voit toistaa sen kerran, mutta sen jälkeen se katoaa. Jos toistat snäpin tai otat siitä kuvaruutukopion saa snäpin lähettäjä tästä tiedon.

Snap avataan klikkaamalla punaista tai liilaa neliötä
Snap avataan klikkaamalla punaista tai liilaa neliötä Snapchat,Yle Oppiminen,Digitreenit

7. Tarinoiden katsominen

Kontaktiesi tarinat löytyvät Tarinat-valikosta. Niitä voit katsoa niin monta kertaa kuin haluat sen vuorokauden aikana kun ne ovat nähtävissä. Sekä oman tarinasi että muiden tarinat näet klikkaamalla ruudun oikeassa alalaidassa olevaa kolmiota. Jos sinulla on katsomattomia tarinoita on kolmio liila.

Snapchat-sanasto

 • Snap: Kuva tai video, jonka voit Snapchatin kautta lähettää ystävillesi. Vastaanottaja näkee kuvan maksimissaan 10 sekunnin ajan ja vain yhden kerran. Lähettäjä voi määrittää sekunnit, jotka kuva näkyy.
 • Oma tarinani: Voit jakaa snäpin kaikille seuraajillesi jakamalla sen omaan tarinaasi, jolloin se on nähtävissä seuraavat 24 tuntia ja sen voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa. Oma tarina voi olla joko täysin julkinen tai näkyä vain omille Snapchat-kontateille. Tämän voit määrittää oman profiilisi asetuksista.
 • Filtteri: Snapchatissä on useita erilaisia, päivitysten mukana vaihtuvia filttereitä, joilla saat snäppeihisi erilaisia efektejä. Filtteri valitaan ennen kun snäppi otetaan. Useimmat filtterit muuttavat kasvoja. filtteri voi lisäksi tuoda kuvaan tai videoon mm. ääntä tai animaatiota.
 • Geofiltteri: Valmiiseen snäpiin voi liitttää erilaisia geofilttereitä. Niitä voit lisätä kuvaan jos annat Snapchatille luvan käyttää sijaintitietoasi. Kaupungeilla, kaupunginosilla ja muilla paikoilla tai isoilla tapahtumilla voi olla omia filttereitä. Geofiltteri voi perustua paikan lisäksi myös aikaan. Juhlapyhillä tai urheilutapahtumilla (kuten Olympialaiset) voi myös olla oma geofiltteri.
 • Chat: Snapchatissä voit kommentoida saamaasi snäpia tai chattailla muuten vain
 • Muistot: Normaalisti snäpit katoavat, mutta halutessasi voit tallentaa niitä muistoihin. Muistot-toiminnon kautta voit myös lähettää snäppeinä puhelimeen tallennettuja kuvia tai videoita
 • Snap code/snapkoodi: Jokaisella Snapchat-profiililla on oma QR-koodi. Kun sinulla on Snapchat auki ja näytät puhelimen kameralle kaverin snapkoodia saat lisätyksi hänet kontaktiksi automaattisesti. QR-koodi on samalla sinun Snapchat-profiilikuvasi ja näkyy samalla näytöllä, jolla voit hallita kontaktejasi ja muokata profiilisi asetuksia.

Aloita seuraamalla näitä

Parhaiten ymmärrät Snapchatin toiminnan seuraamalla aktiivisia snäppääjiä. Snäpissä pääset kurkistamaan kulissien taakse myös monen julkkiksen elämään. Tässä joitain tilejä, joita seuraamalla pääset itsekin snäpppäämisen alkuun:

 • Yle Kioski: ylekioski
 • YleX: ylex_official
 • Yle Urheilu: yleurheilu
 • Mustabarbaari (räppäri): mustabarbaari
 • Saara Aalto: saaraaalto
 • Arman Alizaad: arman.alizad
 • Antti Raanta: rants31
 • Eero Markkanen: eeromarkkanen
 • Sanni: sannivirallinen

Jos sinulla on vinkkejä Snapchatin käytöstä, niin voit jakaa ne muillekin jutun kommenttiosiossa!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleiskauseen sanamuoto.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.