Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Snapchat - näin pääset alkuun

Digitreeni-artikkelin pääkuva. Tekstit: Snapchat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa kahvin maitovaahdossa kummitus.
Digitreeni-artikkelin pääkuva. Tekstit: Snapchat, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa kahvin maitovaahdossa kummitus. Kuva: Yle / Toa Heftiba, Unsplash (CC0) Digitreenit,Snapchat

Nuorison suosikkisovellus on tällä hetkellä Snapchat eli kavereiden kesken snäppi. Sovellukseen ihastuneet snäppäävätkin koko ajan, jatkuvalla syötöllä. Aloittelijalle snäppi voi olla vähän hankala sovellus, mutta kun snäpin logiikasta saa kiinni on koukkuun jäämisen riski melkoinen.

Huomaa: Tätä artikkelia ei päivitetä eli sen tiedot ovat vuodelta 2017.

Tässä on pieni tietopaketti, jolla pääset snäppäämisen alkuun.

1. Lataa Snapchat-sovellus puhelimeesi

App Storesta (iOS) tai Google Play Storesta (Android). Snäppi toimii vain mobiilisovelluksena.

2. Luo itsellesi Snapchat-tili

Sovellus haluaa tietää nimesi ja syntymäaikasi. Sen jälkeen valitset itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Valitse tunnus, jolla tuttavasi voivat sinut tunnistaa. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana: et voi muuttaa tunnustasi jälkikäteen. Rekisteröityäksesi sinun pitää antaa sovellukselle joko sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi. Sovellus lähettää sinulle vielä vahvistusviestin.

Animoitu gif
Animoitu gif

3. Etsi Snapchat-kontakteja

Jos olet antanut sovellukselle puhelinnumerosi,se automaattisesti etsii kontakteistasi Snapchat-käyttäjät ja voit lisätä haluamasi henkilöt myös Snapchatiin. Voit lisätä kontakteja myös käyttäjätunnuksen perusteella tai snapkoodilla (QR-koodi). Snapkoodi toimii siten, että sinulla on Snapchat auki ja osoitat kameraa kohti sen henkilön profiilikuvaa, jonka haluat lisätä ja sovellus lukee koodin automaattisesti.

Pääset lisäämään kavereita ja katsomaan kontaktilistaasi klikkaamalla Snapchat-logoa näytön ylälaidassa. Samalla näytöllä on oikeassa ylälaidassa hammasratas, josta pääset muokkamaan oman profiilisi asetuksia sekä profiilikuvasi, joka sisältää henkilökohtaisen snapkoodisi:

Kuva jossa näytetään miten Snapchatissa etsitään kontakteja
Kuva jossa näytetään miten Snapchatissa etsitään kontakteja Snapchat,Digitreenit,Yle Oppiminen

4. Snäpin ottaminen

Snapchatissa kuva otetaan klikkaamalla kerran ruudun alalaidan isoa ympyrää ja videon saa painamalla ympyrää pidempään. Snapchatissa on lukuisia vaihtuvia filttereitä, joilla kuvattavan henkilön kasvoja voi muokata. Saat filtterit käyttöön kun kamerassa näkyy ennen kuvan ottamista kuvattavan henkilön kasvot ja painat ruutua sormella kasvojen kohdalta. Nyt ruudun alalaitaan ilmestyy filttereitä, joita voitkokeilla. Testaa eri filttereitä, valitse mieleisesi ja ota kuva tai video painamalla alalaidan suurta ympyrää.

Kun kuva on otettu voit vielä lisätä siihen geofiltterin. Eri vaihtoehdot saat näkyviin hipaisemalla valmista kuvaa tai videota sormella oikealta vasemmalle.

kuvassa näytetään miten Snpachatissa voi muokata kuvaa
kuvassa näytetään miten Snpachatissa voi muokata kuvaa Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Snapchat,Yle Oppiminen,Digitreenit

Voit valita kuinka kauan vastaanottaja kuvan näkee (ruudun vasen alalaita). Voit lisätä kuvaan tai videoon tekstiä tai emojeja (ruudun ylälaita). Voit tässä vaiheessa halutessasi tallentaa kuvan Snapchatin muistoihin.

5. Snäpin lähettäminen

Kun snäppi on valmis voit lähettää sen ruudun alalaidan sinisestä nuolesta. Nyt voit valita kenelle snapin lähetät tai julkaisetko sen omassa tarinassasi, jolloin se on nähtävissä seuraavat 24 tuntia.

6. Snäppien vastaanottaminen

Ruudun alalaidassa vasemmalla oleva puhekupla on sininen, jos sinulla on katsomattomia snäppejä. Pääset näkemään ne klikkaamalla puhekuplaa.

Voit katsoa sinulle lähetetyt snäpit kerran. Kilkkaamalla snappiä uudestaan voit toistaa sen kerran, mutta sen jälkeen se katoaa. Jos toistat snäpin tai otat siitä kuvaruutukopion saa snäpin lähettäjä tästä tiedon.

Snap avataan klikkaamalla punaista tai liilaa neliötä
Snap avataan klikkaamalla punaista tai liilaa neliötä Snapchat,Yle Oppiminen,Digitreenit

7. Tarinoiden katsominen

Kontaktiesi tarinat löytyvät Tarinat-valikosta. Niitä voit katsoa niin monta kertaa kuin haluat sen vuorokauden aikana kun ne ovat nähtävissä. Sekä oman tarinasi että muiden tarinat näet klikkaamalla ruudun oikeassa alalaidassa olevaa kolmiota. Jos sinulla on katsomattomia tarinoita on kolmio liila.

Snapchat-sanasto

 • Snap: Kuva tai video, jonka voit Snapchatin kautta lähettää ystävillesi. Vastaanottaja näkee kuvan maksimissaan 10 sekunnin ajan ja vain yhden kerran. Lähettäjä voi määrittää sekunnit, jotka kuva näkyy.
 • Oma tarinani: Voit jakaa snäpin kaikille seuraajillesi jakamalla sen omaan tarinaasi, jolloin se on nähtävissä seuraavat 24 tuntia ja sen voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa. Oma tarina voi olla joko täysin julkinen tai näkyä vain omille Snapchat-kontateille. Tämän voit määrittää oman profiilisi asetuksista.
 • Filtteri: Snapchatissä on useita erilaisia, päivitysten mukana vaihtuvia filttereitä, joilla saat snäppeihisi erilaisia efektejä. Filtteri valitaan ennen kun snäppi otetaan. Useimmat filtterit muuttavat kasvoja. filtteri voi lisäksi tuoda kuvaan tai videoon mm. ääntä tai animaatiota.
 • Geofiltteri: Valmiiseen snäpiin voi liitttää erilaisia geofilttereitä. Niitä voit lisätä kuvaan jos annat Snapchatille luvan käyttää sijaintitietoasi. Kaupungeilla, kaupunginosilla ja muilla paikoilla tai isoilla tapahtumilla voi olla omia filttereitä. Geofiltteri voi perustua paikan lisäksi myös aikaan. Juhlapyhillä tai urheilutapahtumilla (kuten Olympialaiset) voi myös olla oma geofiltteri.
 • Chat: Snapchatissä voit kommentoida saamaasi snäpia tai chattailla muuten vain
 • Muistot: Normaalisti snäpit katoavat, mutta halutessasi voit tallentaa niitä muistoihin. Muistot-toiminnon kautta voit myös lähettää snäppeinä puhelimeen tallennettuja kuvia tai videoita
 • Snap code/snapkoodi: Jokaisella Snapchat-profiililla on oma QR-koodi. Kun sinulla on Snapchat auki ja näytät puhelimen kameralle kaverin snapkoodia saat lisätyksi hänet kontaktiksi automaattisesti. QR-koodi on samalla sinun Snapchat-profiilikuvasi ja näkyy samalla näytöllä, jolla voit hallita kontaktejasi ja muokata profiilisi asetuksia.

Aloita seuraamalla näitä

Parhaiten ymmärrät Snapchatin toiminnan seuraamalla aktiivisia snäppääjiä. Snäpissä pääset kurkistamaan kulissien taakse myös monen julkkiksen elämään. Tässä joitain tilejä, joita seuraamalla pääset itsekin snäpppäämisen alkuun:

 • Yle Kioski: ylekioski
 • YleX: ylex_official
 • Yle Urheilu: yleurheilu
 • Mustabarbaari (räppäri): mustabarbaari
 • Saara Aalto: saaraaalto
 • Arman Alizaad: arman.alizad
 • Antti Raanta: rants31
 • Eero Markkanen: eeromarkkanen
 • Sanni: sannivirallinen

Jos sinulla on vinkkejä Snapchatin käytöstä, niin voit jakaa ne muillekin jutun kommenttiosiossa!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleiskauseen sanamuoto.
22.8.17 ja 13.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit

Kommentit