Hyppää pääsisältöön

Vaakakapinan liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen tietää, että vain matkan jatkaminen on tärkeintä

Vaakakapinan personal trainer Timo Haikarainen.
Vaakakapinan personal trainer Timo Haikarainen. vaakakapina,tehtävät

"Aina voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. Joskus tulee hetkiä, jolloin mikään ei maistu ja sohva houkuttaa kuin keidas kuivalla aavikolla. Jos sinulle käy näin, se ei ole sinun syysi. Se on normaali ilmiö meillä kaikilla", vahvistaa personal trainer Timo Haikarainen. Tutustu Timoon!

1. Kuka olet?
Olen Timo Haikarainen, liikuntabiologi ja personal trainer Jyväskylästä. Arkeni on pitkälti valmennuksen täyttämää, ja asiakkainani on hyvin erilaisia ihmisiä ammatti-urheilijoista todella heikkokuntoisiin aloittelijoihin, jotka eivät ole koskaan harrastaneet liikuntaa. Rakastan tätä hommaa – ihmisten jeesaaminen on parasta. Ja erilaisten ihmisten kanssa työskentely on todellinen suola ja rikkaus. Vapaa-ajallani soitan kitaraa ja harrastan luontoon ja eränkäyntiin liittyviä asioita, eli esimerkiksi vaeltelen metsissä ja narraan ahvenia ongella.

2. Kerro omasta historiastasi
Taustani on toisaalta tyypillinen liikunta-alan ammattilaiselle, mutta... taustalla on myös jotain epätyypillistä, mikä on auttanut minua samaistumaan asiakkaideni tilanteisiin ja kokemuksiin vuosien varrella.

Pikkunassikkana harrastin kaikkea mahdollista liikuntaa pallopeleistä hiihtoon ja yleisurheiluun. 12-vuotiaana huomasin olevani enemmän yksilöliikkuja, ja joukkuelajit jäivät. Harrastin tavoitteellisesti kilpakaratea 18-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen liikunta jäi. Kokonaan.

Toinen harrastukseni oli musiikki. Itse asiassa minusta piti tulla muusikko. Mutta korvassani todettiin meluherkkyys, ja sen takia löin läskiksi oikeastaan kaiken. En treenannut. Söin miten sattuu. Painoni nousi lähes 30 kiloa noin vuodessa. Armeijassa olin superkuntoisen atleetin sijasta rapakuntoinen ja ylipainoinen alokas, jota kaikki odottivat marssilla. Tämä antoi paljon näkökulmaa siihen, että asiat eivät ole aina niin yksinkertaisia. Aina ei ole niin helppoa. ”Senkun vaan alat liikkua” ei aina toimi.

Painonpudotus ja kunnon kohotus tästä tilasta sai minut kiinnostumaan liikuntatieteestä todenteolla, ja pikkuhiljaa se täytti elämäni aamusta iltaan. Kouluttauduin valmentamaan ihmisiä 2000-luvun alussa; vuonna 2002 pääsin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan liikuntabiologiaa.

Olen tieteen ja käytännön yhdistäjä. Valmennan edelleen aamusta iltaan, koska ihmisten auttaminen ja heidän elämänsä muuttaminen parempaan suuntaan antavat niin hyviä fiiliksiä, että en vaihtaisi tätä hommaa mihinkään muuhun!

3. Mikä on tärkein oivalluksesi, jota haluat välittää ihmisille eteenpäin?
Aina voi kääntää terveystulevaisuutensa suunnan. Aina voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. Joskus tulee hetkiä, jolloin mikään ei maistu ja sohva houkuttaa kuin keidas kuivalla aavikolla. Jos sinulle käy näin, se ei ole sinun syysi. Se on normaali ilmiö meillä kaikilla. Mutta jatka silti matkaa. Kun teet näin, huomaat pian olevasi pidemmällä kuin ikinä osasit unelmoidakaan. Pysäkit matkalla kuuluvat asiaan. Joskus pitää jopa palata hieman taaksepäin ja hakea vauhtia. Mutta matkan jatkaminen on tärkeintä. Tiedän, että sinäkin pystyt siihen!

4. Mitä sanot aamuisin peilikuvallesi?
Positiivinen puhuminen itselleen on tärkeää. Huippu-urheilijat käyttävät tätä kikkaa koko ajan. Etsin tietoisesti jotain, mitä olen tehnyt hyvin. Sanon sen itselleni – joskus jopa ääneen. Totta kai kannattaa hyvällä fiiliksellä etsiä myös kehittämiskohtia, mutta omien onnistumisten huomaaminen ja niistä itselleen muistuttaminen on juttu, jota käymme paljon läpi myös asiakkaideni kanssa. Usko tai älä, olen huomannut, että jopa huipputason kilpaurheilijoilla on tässä usein paljon tekemistä, koska mielessä hakkaa liikaa ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen” -kaltaiset lauseet.

5. Mikä on suurin oma haasteesi painonhallinnan saralla?
Olen luonut vuosien varrella perusterveellisestä ruokailusta ja liikunnasta tavat itselleni, mutta silti haasteita löytyy – jälleen siksi, että niitä on meillä kaikilla. Kukaan ei ole täydellinen!

Itselläni pimeä aika lokakuusta helmi-maaliskuulle on haasteaika, jolloin painoni tuppaa nousemaan muutaman kilon. Usein myös työrintamalla on silloin tosi kiireistä. Silloin syömisen laatu heikkenee ja treenit ovat epäsäännöllisempiä. Esimerkiksi terveellinen iltapäivän välipala jää silloin usein välistä ja illalla tulee syötyä paljon ja välillä heikkolaatuisempaa ruokaa.

6. Mikä on lempiherkkusi?
Jäätelöannos tai marjapiirakka –vaikea valita! :)

7. Mitä terveisiä haluaisit lähettää vaakakapinalaisille?
Kertaan vastauksen kysymykseen numero 3: On tärkeää, että aloitat matkan kohti terveellisempää huomista ja muutat pikku hiljaa asioita liikunta- ja ravintopuolella. Sillä mikään ei muutu, jos mikään ei muutu – sehän on selvä. Mutta ole armollinen ja muista, että kaikille meistä tulee tasanteita, takapakkeja, repsahduksia ja taukoja. Ne kuuluvat asiaan. Tärkeintä on, että jatkat matkaa! :)

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Liikkuminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina