Hyppää pääsisältöön

Capoeiralla kaidalle tielle

Juha Vasku haastattelussa Kotkan Valokuvakeskuksessa
Juha Vasku haastattelussa Kotkan Valokuvakeskuksessa Kuva: Yle / Rami Moilanen juha vasku,Kotkan valokuvakeskus

Tapasimme syksyllä kotkalaissyntyisen Juha Vaskun, joka on asunut suurimman osan elämästään brasilialaisissa slummeissa. Näin hän kertoi rankoista kokemuksistaan, kun jututimme miestä hänen taidenäyttelynsä yhteydessä Kotkan Valokuvakeskuksessa:

Vuonna 1999 Vasku perusti capoeirakoulun entiseen kotislummiinsa Brasilian Salvadoriin. Hän halusi tarjota vaihtoehdon väkivallalle, huumeille ja rikollisuudelle, joiden keskellä alueen lapset ja nuoret joutuvat elämään. Paikan, jossa lapsia ja nuoria kuunnellaan, autetaan ja ohjataan paremman elämän alkuun.

Juha Vasku capoeiran pyörteissä (Salvador, Brasilia)
Juha Vasku capoeiran pyörteissä Juha Vasku capoeiran pyörteissä (Salvador, Brasilia) Kuva: Juha Vaskun kotialbumi juha vasku,Salvador,capoeira,Brasilia

Tähän asti koulu on toiminut vuokratuissa ja lainatuissa tiloissa, mutta nyt Vasku ja kumppanit ovat saamansa lahjoituksen turvin onnistuneet hankkimaan koululle oman talon. Talo on kuitenkin huonossa kunnossa ja tarvitsee paljon korjausta. Rakentaminenkin on vielä osittain kesken. Remontin mahdollistamiseksi Juha on avannut joukkorahoituskampanjan, josta hän toivoo tukea projektiin.

Capoeirakoululaisia ringissä (Salvador, Brasilia)
Capoeira Engenho Velho -koulun jäseniä Capoeirakoululaisia ringissä (Salvador, Brasilia) Kuva: Juha Vaskun kotialbumi juha vasku,capoeira,Salvador,Brasilia

”Tarkoitus on tehdä kulttuuritalo näille lapsille ja nuorille”, Vasku kertoo. ”Sinne tulisi sekä kirjasto että iso sali, johon tulisi capoeiran lisäksi perkussio-, tanssi- ja teatterikursseja. Ja lisäksi videotykki elokuvailtoja varten”, Vasku visioi. Kulttuuritaloa olisi tarkoitus käyttää myös vapaaehtoistyöntekijöiden ja vierailijoiden majoituspaikkana.

Voit lukea lisää projektista ja joukkorahoituskampanjasta sekä halutessasi osallistua projektin rahoittamiseen täällä.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän