Hyppää pääsisältöön

Joulu - jokavuotinen painajainen vai kerrankin aidosti rentouttava juhla?

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Jouluun liittyy paljon odotuksia, mutta mistä ne kumpuavat ja mihin niillä tähdätään? Useimmiten samaan tunteeseen, joka itsellä lapsena oli. Kaiken kiireen, hääräämisen ja suhaamisen keskellä tarkoitus voi kuitenkin unohtua ja joulufiilis kadota taivaan tuuliin - tai ainakin kauas lapsuuden tunnelmista.

Tässä joulunpyhien selviytymisopas. Näillä asiantuntijoiden vinkeillä selviät - jos nyt et ihan naarmuitta - ainakin hengissä loppuvuoden kuumottavimmasta juhlapyhästä.

1. Laita kiire kaappiin sinne minne muutkin rojut! Mieti mikä itselle on se joulun rauha. Jos se on sohvalla leffojen katseleminen tai lukeminen, tee niin. Älä vaadi toisia nauttimaan siitä mistä itse nautit. Jokaisella on omansa.

2. Tuo valoa pimeyteen! Täällä pimeyden keskellä on fiksua, että meillä on tällainen juhla. Käytä tilaisuus siis hyväksi ja nuku riittävästi, lue riittävästi! Kerrankin on aikaa voimaantua ja saada oivalluksia.

3. SYÖ! Hyvä ruoka kuuluu jouluun, mutta muista miettiä, mikä on hyvä ruoka kenellekin. On tärkeää jutella, tykkääkö laatikoista varmasti joku, eikä rakentaa automaattisesti niistä perinteitä. Jos hampurilaiset tuovat joulun, hakekaa niitä! Turha myöskään ampua yli, vähempikin riittää.

4. Vaali perinteitä tai uudista ne! Pysähtykää miettimään, mitkä perinteet ovat vaalimisen arvoisia ja mitkä joutavat jo jäädä. Jos haudalla käynti ahdistaa, jätä se väliin. Jos taas joulu ei sitä ilman tule, pidä siitä kiinni. Ottakaa mukaan uusia ja miettikää, mitä kukin omaan jouluunsa toivoo.

5. Järki lahjoihin! Lapsille lahjat ovat tietenkin tärkeitä, mutta aina voi lapsenkin kanssa miettiä sitä, mikä on lahjan tarkoitus. Kilpavarustelu on turhaa ja kallista. Mitä, jos pohtisitte yhdessä muita mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi yhteistä leffailtaa tai hierontaa.

6. Turvaa joulu! Monille ikävä kyllä joulu on myös aikaa ahdistukselle ja jopa pelolle. On tärkeää ottaa huomioon, ettei aiheuta muille huolta tai hätää. Alkoholi ja väkivallan pelko on monilla läsnä myös jouluna.

7. Helpota sukupalapeliä! Työelämä on kiireistä ja välillä on tärkeää saada yhteistä pysähtymistä perheen ja suvun kanssa. Eri sukupolvien toiveiden yhteensovittaminen tai uusperheiden traditioiden yhteensovittaminen voi silti olla hankalaa. Tärkeintä on aito kiinnostus toisen tapoihin ja sen miettiminen, onko eri ihmisten tapoja mahdollista tuoda lähemmäksi toisiaan. Arvostus keskustelussa vie jo pitkälle. Yhteinen halu toteuttaa hyvä joulu luo pohjan yhteistyölle.

8. Vältä konfliktit puhumalla! Jos joulu suhaten eri sukulaisten välillä stressaa ja viimeiset vuodet joulu on ollut enemmänkin suorite kuin nautinto, ottakaa asia suvussa puheeksi. Käykää keskustelu jo vaikka edellisen vuoden helmikuussa, jotta kaikille jää aikaa miettiä ja etsiä vaihtoehtoja. Tuo arvostavalla tavalla esiin se, mitä joulu itsellesi merkitsee ja sano se. On hyvä kuitenkin ottaa huomioon toiset ja se miten saadaan yhdessä olo järjestettyä. Riittäisikö joskus nopeampi vierailu tai kenties puhelu? Yritä pitää huolta, että omanlainen joulu toteutuu ilman että loukkaat toista.

9. Älä jätä yksin! Joulu on tuskainen aika yksinäiselle. Yritä varmistaa, ettet aiheuttaisi yksinäistä joulua kenellekään. Perheetkin voisivat olla mukana poistamassa joulun yksinäisyyttä omalta osaltaan. Mitä jos joulunakin kutsuttaisiin mukaan myös niitä yksinäisiä ja etäisempiä ihmisiä, vietäisiin tervehdyksiä ja tunnelmaa myös muille? Lapsille myös hyvä opettaa, että joulu on yhdessäolon aikaa. Aina voi luoda uuden perinteen ja avata joulunsa myös muillekin kun lähisukulaisille.

Asiantuntijana: sosiaalipsykologi Susanna Winter, kriisipuhelintoiminnan päällikkö, Suomen Mielenterveysseura

Teksti: Lotta Stenroos

Lisää ohjelmasta

Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman heikki soini

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.