Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Itämeren #merirosvot - Näin seuraat ja osallistut merirosvoseikkailuun

#merirosvot - koe, mitä todella tapahtui Itämerelle 1401!
Luvassa hurja merirosvoseikkailu keskiajan Itämerellä #merirosvot - koe, mitä todella tapahtui Itämerelle 1401! Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen merirosvot,Itämeri,keskiaika

#Merirosvot on keskiajan Itämerelle sijoittuva historiallinen roolipeli, jota pelattiin 9.-22.1.2017. Tarinan päänäyttämönä toimi Twitter, mutta uskomattomia vaiheita pääsi seuraamaan myös Yle Areenan merirosvouutisista.

Itämeren julmimman merirosvojoukon, vitaaliveljien johtaja Klaus Störtebeker on saapunut Itämaahan. Hän majoittuu merimiesten suosimaan Pyhän Nikolauksen kiltaan Turussa. Asiakkaita viihdyttää hansalaivalta kievariin ajautunut puhuva papukaija. Störtebeker tilaa nimensä mukaisesti suuren oluen, jonka hänelle tarjoilee Birgit Fleming, merirosvosuvun jälkeläinen, jolla on unelma. Tästä alkaa tarina, joka kuljettaa keskelle keskiajan merirosvojen elämää Itämerellä.

Näin seuraat ja osallistut

Jos et käytä Twitteriä, seuraa projektia sivulla yle.fi/itämeren-merirosvot

 • Jos sinulla on vain vähän aikaa, seuraa Twitterin päätiliä @merirosvot se twiittaa tärkeimmät tapahtumat ja hahmojen olennaisimmat twiitit.
 • Jos haluat nähdä yleisön kommentointia ja kaikkea merirosvoseikkailuun liittyvää keskustelua, seuraa #merirosvot-tunnistetta Twitterissä.
 • Jos olet HC-seuraaja etkä halua missata mitään, seuraa kaikkia henkilöitä. Tässä päähenkilöt:

Birgit Fleming, @Birgit_Flem, Jenni Stammeier
Birgit on riitaantunut merirosvoisänsä kanssa, minkä takia isä naitti hänet 13-vuotiaana Itämaahan. Birgitin mies on kadonnut Novgorodin taistelussa, minkä takia hänellä ei ole elättäjää eikä hän voi mennä uudelleen naimisiin. Birgit työskentelee kestikievarissa, josta haluaa päästä vapauteen.

Klaus Störtebecker, @klausstorte, Pekka Savolainen
Entinen aatelinen Klaus von Alkum on vaarallisten vitaaliveljien merirosvopäällikkö. Störtebeker kuitenkin menetti miehistönsä, kun kuningatar Margareeta otti haltuunsa vitaaliveljien valloittaman Korsholman linnan. Lisänimi Störtebeker tarkoittaa suurta tuoppia (4l), jonka tämä pystyi kumoamaan yhdellä kulauksella.

Papukaija, @maisteriW, Jukka-Pekka Heiskanen
Papukaija saapui Itämaahan kauppalaivan matkassa Englannista, jossa hän toimi Oxfordin yliopiston lemmikkinä. Tästä hänen nimensä Maisteri Wigbold. Papukaija on solvauksen mestari, joka haaveilee lämpimästä Välimerestä

Hannu Hannunpoika, @HHannunpoika, Jukka-Pekka Heiskanen
Kaiken nähnyt merikarhu, merirosvomaailman tavis - kuuliainen rivisoturi. Tulee miehistöön Birgitin ostaman laivan mukana.

Juhana Lagus, @J_Lagus, Sini Sovijärvi
Pakkoavioliittoa pakoileva rälssimies ja romanttinen esteetikko, joka ihailee miesvartaloita. Humoraalioppiin viehättynyt Lagus on hankkinut lääkärinoppia ulkomailla.

Ilmo Näätä, @Ilmo_Naata, Henna-Leena Kallio
Pyhän Nikolauksen kiltaan saapunut uhmakas metsästäjän poika Novgorodin puolelta. Ilmo on isältään oppinut kunnioittamaan metsänjumala Tapiota ja muita luonnon haltijoita.

Joonia Pekanpoika, @luuttujoonia, Joonas Josefsson
Kestikievareita kiertelevä keikkamuusikko ja tunnetusti taitava riimittelijä. Jonkin verran perso naiskauneudelle.

Herman Punasaapas, @HermanPuna, Snapchatissa (tanjaiik), Tanja Iikkanen
Oluesta pitävä laivakokki. Ikuinen optimisti: “Mikä tässä on niin vaikeata?”

Helsingin Kuvataide ja Ilmaisutaidon lukiolaiset

Pixelianimaatiot: Ylva Wahlström

Skip Twitter post

Traileri: Katariina Nordfors (myös leikkaaja), Masi Ala-Hannula, Ramona Björkman, Jukka Blomroos, Samuel Hautamäki, Emma Kamutta, Petra Karkela, Iiris Korjus, Ada Kurhela, Emmi Loijas, Sara Mattila, Suvi Mäenpää, Carla Mäkijärvi, Melina Pitkänen, Suvi Reponen, Sini Riihelä, Amanda Ruokonen, Julia Salonen, Saara Summa, Erika Turunen, Julia Varis, Carla Vuontela

Ahma Vankookinpoika - Amanda Ruokonen

Zobeslaus vonSachsen - Safira Rytkönen ja Jukka Blomroos

Alfredi "Fredi" Ravn - Saara Summa ja Suvi Pensala

Julie kissa - Elisa Azcuy Sanchez

Branwen Badem - Eevis Jalonen

Anton Elliott - Raymi Alihaanperä ja Minni Skytten

Önst Hansinpoika- Saaga Sihvola, Saara Lampela ja Onni Härkönen

Elijas Gunvarsson - Susanna And ja Meri Seppälä

Henrik Kristofferinpoika - Vilma Paulasaari ja Siina Kolehmainen

Börje Kerkko - Saga Lindfors ja Anna Lindroos

Alfred Fågelsson - Venla Hiltunen

Birge Börge - Emma Kilpinen ja Tinka Markkinen

Odin Andersson - Karoliina Terho ja Anzela Mojaeva

Elisabeth Antoi - Bea Hirvonen ja Aki Urushitani

Impi-Irmeli Marjutantytär - Veera Asamo, Olivia Indren, Fanni Vesa ja Hertta Huovila

Torakka - Lotta Leikoski

Unto Jouttinpoika - Amos Bonsdorff, Viljami Nojonen ja Jenna Kettunen

Keskiajan merirosvoelämää voi seurata 9.1 alkaen myös Yle Historia Facebookissa ja Yle Historia Instagramissa. Lisäksi Herman on luvannut kertoa merirosvolaivan tapahtumista Snapchatissä… hik! Tervetuloa matkalle!

Merirosvouutisista hyvää iltaa...

Koska moni nykyihminen voi olla epävarma omista merirosvotaidoistaan, tarjoamme mahdollisuuden selvittää asian ennen matkan alkua nettitestillä, olisiko sinusta merirosvoksi keskiajan Itämaahan?

Itämaalla kiertävien valeuutisten vastapainoksi lähetämme Yle Areenassa päivittäin viralliset merirosvouutiset. Niitä seuraamalla pysyy ajan tasalla viimeisimmissä merirosvotapahtumissa sekä kansainvälisissä virtauksissa, joita todellakin riittää. Elämmehän Kalmarin unionin aikaa, hansakauppiaat hallitsevat Itämeren kauppaa ja muodin saralla Itämaalle on levinnyt paheksuttavia ilmiöitä.

Lue lisää:

Merirosvouutiset

Julmat vitaliaanit saavat haastajakseen "reilun kaupan" merirosvoilusta haaveilevan Birgit Flemingin. Itämerellä merirosvot ja kaapparilaivat saalistavat Hansan kauppa-aluksia, kritiikki Kalmarin Unionia vastaan voimistuu, Turun Reliikkijuhlat ovat ovella ja musta surma lähestyy Itämaata. Pysy päivittäin ajan tasalla #Merirosvot -seikkailun tapahtumissa katsomalla tuoreimmat uutiset vuodelta 1401 joka ilta Yle Areenasta klo 20. Merirosvouutiset toimittaa Erik von Alkum.

Kommentit
 • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

  Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

  Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

 • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

  Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

  Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

 • What is #BalticPirates about?

  Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

  #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

 • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

  #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

  #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.