Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Itämeren #merirosvot - Näin seuraat ja osallistut merirosvoseikkailuun

#merirosvot - koe, mitä todella tapahtui Itämerelle 1401!
Luvassa hurja merirosvoseikkailu keskiajan Itämerellä #merirosvot - koe, mitä todella tapahtui Itämerelle 1401! Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen merirosvot,Itämeri,keskiaika

#Merirosvot on keskiajan Itämerelle sijoittuva historiallinen roolipeli, jota pelattiin 9.-22.1.2017. Tarinan päänäyttämönä toimi Twitter, mutta uskomattomia vaiheita pääsi seuraamaan myös Yle Areenan merirosvouutisista.

Itämeren julmimman merirosvojoukon, vitaaliveljien johtaja Klaus Störtebeker on saapunut Itämaahan. Hän majoittuu merimiesten suosimaan Pyhän Nikolauksen kiltaan Turussa. Asiakkaita viihdyttää hansalaivalta kievariin ajautunut puhuva papukaija. Störtebeker tilaa nimensä mukaisesti suuren oluen, jonka hänelle tarjoilee Birgit Fleming, merirosvosuvun jälkeläinen, jolla on unelma. Tästä alkaa tarina, joka kuljettaa keskelle keskiajan merirosvojen elämää Itämerellä.

Näin seuraat ja osallistut

Jos et käytä Twitteriä, seuraa projektia sivulla yle.fi/itämeren-merirosvot

 • Jos sinulla on vain vähän aikaa, seuraa Twitterin päätiliä @merirosvot se twiittaa tärkeimmät tapahtumat ja hahmojen olennaisimmat twiitit.
 • Jos haluat nähdä yleisön kommentointia ja kaikkea merirosvoseikkailuun liittyvää keskustelua, seuraa #merirosvot-tunnistetta Twitterissä.
 • Jos olet HC-seuraaja etkä halua missata mitään, seuraa kaikkia henkilöitä. Tässä päähenkilöt:

Birgit Fleming, @Birgit_Flem, Jenni Stammeier
Birgit on riitaantunut merirosvoisänsä kanssa, minkä takia isä naitti hänet 13-vuotiaana Itämaahan. Birgitin mies on kadonnut Novgorodin taistelussa, minkä takia hänellä ei ole elättäjää eikä hän voi mennä uudelleen naimisiin. Birgit työskentelee kestikievarissa, josta haluaa päästä vapauteen.

Klaus Störtebecker, @klausstorte, Pekka Savolainen
Entinen aatelinen Klaus von Alkum on vaarallisten vitaaliveljien merirosvopäällikkö. Störtebeker kuitenkin menetti miehistönsä, kun kuningatar Margareeta otti haltuunsa vitaaliveljien valloittaman Korsholman linnan. Lisänimi Störtebeker tarkoittaa suurta tuoppia (4l), jonka tämä pystyi kumoamaan yhdellä kulauksella.

Papukaija, @maisteriW, Jukka-Pekka Heiskanen
Papukaija saapui Itämaahan kauppalaivan matkassa Englannista, jossa hän toimi Oxfordin yliopiston lemmikkinä. Tästä hänen nimensä Maisteri Wigbold. Papukaija on solvauksen mestari, joka haaveilee lämpimästä Välimerestä

Hannu Hannunpoika, @HHannunpoika, Jukka-Pekka Heiskanen
Kaiken nähnyt merikarhu, merirosvomaailman tavis - kuuliainen rivisoturi. Tulee miehistöön Birgitin ostaman laivan mukana.

Juhana Lagus, @J_Lagus, Sini Sovijärvi
Pakkoavioliittoa pakoileva rälssimies ja romanttinen esteetikko, joka ihailee miesvartaloita. Humoraalioppiin viehättynyt Lagus on hankkinut lääkärinoppia ulkomailla.

Ilmo Näätä, @Ilmo_Naata, Henna-Leena Kallio
Pyhän Nikolauksen kiltaan saapunut uhmakas metsästäjän poika Novgorodin puolelta. Ilmo on isältään oppinut kunnioittamaan metsänjumala Tapiota ja muita luonnon haltijoita.

Joonia Pekanpoika, @luuttujoonia, Joonas Josefsson
Kestikievareita kiertelevä keikkamuusikko ja tunnetusti taitava riimittelijä. Jonkin verran perso naiskauneudelle.

Herman Punasaapas, @HermanPuna, Snapchatissa (tanjaiik), Tanja Iikkanen
Oluesta pitävä laivakokki. Ikuinen optimisti: “Mikä tässä on niin vaikeata?”

Helsingin Kuvataide ja Ilmaisutaidon lukiolaiset

Pixelianimaatiot: Ylva Wahlström

Skip Twitter post

Traileri: Katariina Nordfors (myös leikkaaja), Masi Ala-Hannula, Ramona Björkman, Jukka Blomroos, Samuel Hautamäki, Emma Kamutta, Petra Karkela, Iiris Korjus, Ada Kurhela, Emmi Loijas, Sara Mattila, Suvi Mäenpää, Carla Mäkijärvi, Melina Pitkänen, Suvi Reponen, Sini Riihelä, Amanda Ruokonen, Julia Salonen, Saara Summa, Erika Turunen, Julia Varis, Carla Vuontela

Skip Facebook iframe

Ahma Vankookinpoika - Amanda Ruokonen

Zobeslaus vonSachsen - Safira Rytkönen ja Jukka Blomroos

Alfredi "Fredi" Ravn - Saara Summa ja Suvi Pensala

Julie kissa - Elisa Azcuy Sanchez

Branwen Badem - Eevis Jalonen

Anton Elliott - Raymi Alihaanperä ja Minni Skytten

Önst Hansinpoika- Saaga Sihvola, Saara Lampela ja Onni Härkönen

Elijas Gunvarsson - Susanna And ja Meri Seppälä

Henrik Kristofferinpoika - Vilma Paulasaari ja Siina Kolehmainen

Börje Kerkko - Saga Lindfors ja Anna Lindroos

Alfred Fågelsson - Venla Hiltunen

Birge Börge - Emma Kilpinen ja Tinka Markkinen

Odin Andersson - Karoliina Terho ja Anzela Mojaeva

Elisabeth Antoi - Bea Hirvonen ja Aki Urushitani

Impi-Irmeli Marjutantytär - Veera Asamo, Olivia Indren, Fanni Vesa ja Hertta Huovila

Torakka - Lotta Leikoski

Unto Jouttinpoika - Amos Bonsdorff, Viljami Nojonen ja Jenna Kettunen

Keskiajan merirosvoelämää voi seurata 9.1 alkaen myös Yle Historia Facebookissa ja Yle Historia Instagramissa. Lisäksi Herman on luvannut kertoa merirosvolaivan tapahtumista Snapchatissä… hik! Tervetuloa matkalle!

Merirosvouutisista hyvää iltaa...

Koska moni nykyihminen voi olla epävarma omista merirosvotaidoistaan, tarjoamme mahdollisuuden selvittää asian ennen matkan alkua nettitestillä, olisiko sinusta merirosvoksi keskiajan Itämaahan?

Itämaalla kiertävien valeuutisten vastapainoksi lähetämme Yle Areenassa päivittäin viralliset merirosvouutiset. Niitä seuraamalla pysyy ajan tasalla viimeisimmissä merirosvotapahtumissa sekä kansainvälisissä virtauksissa, joita todellakin riittää. Elämmehän Kalmarin unionin aikaa, hansakauppiaat hallitsevat Itämeren kauppaa ja muodin saralla Itämaalle on levinnyt paheksuttavia ilmiöitä.

Lue lisää:

Merirosvouutiset

Julmat vitaliaanit saavat haastajakseen "reilun kaupan" merirosvoilusta haaveilevan Birgit Flemingin. Itämerellä merirosvot ja kaapparilaivat saalistavat Hansan kauppa-aluksia, kritiikki Kalmarin Unionia vastaan voimistuu, Turun Reliikkijuhlat ovat ovella ja musta surma lähestyy Itämaata. Pysy päivittäin ajan tasalla #Merirosvot -seikkailun tapahtumissa katsomalla tuoreimmat uutiset vuodelta 1401 joka ilta Yle Areenasta klo 20. Merirosvouutiset toimittaa Erik von Alkum.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

 • Julkista nöyryytystä, syyllisen jäljittämistä ja lavastamista – tätä oli avioero sata vuotta sitten

  Avioeroja ei sata vuotta sitten noin vain myönnetty.

  ”Jos ei vaimoni Karoliina Hirvonen saavu luokseni vuoden ja vuorokauden kuluttua, olen hänestä laillisesti erossa”, kirjoitti Haminan Sanomiin J. E. Hirvonen vuonna 1915. Sitten vain odoteltiin, josko vaimo olisi tullut takaisin. Jos ei tullut, eropaperit sai laittaa vetämään vuoden kuluttua. Vaimo leimattiin ilmiselväksi syylliseksi, sydämettömäksi hylkääjäksi. Mies taas oli kovia kokenut, puhtoinen ja nuhteeton.

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

 • What is #BalticPirates about?

  Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

  #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

 • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

  #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

  #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.

Historia

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

 • Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  Neuvostoliitto palautti Porkkalan 60 vuotta sitten.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

  Kuinka hyvin tunnet neandertaiset? Tee testi!

  Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyisin eurooppalaisen ihmisen DNA:sta on 1,5-2,1 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat? Tee testi!

 • Katu-uskottavat tieteentekijät

  Lähde mukaan tieteentekijöiden mukaan nimetyille kaduille

  Toimittaja Seppo Heikkinen ei enää muista millä kadulla idea iski. Olisikohan se ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä hän ainakin muistaa ajatelleensa, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan. Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja tieteen merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista.

 • Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa. Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin.