Hyppää pääsisältöön

Tekoälyllä Areenan ohjelmien kimppuun

Areena-sisällöt tekoälyn löydettäväksi -tilaisuus
Tekoälykokeilua esiteltiin Ylellä. Areena-sisällöt tekoälyn löydettäväksi -tilaisuus Kuva: Yle / Laura Hämäläinen tekoäly

Yle Areenan ohjelmien löytymistä pyritään parantamaan tekoälykokeilulla. Yle toteuttaa yhteistyökumppaneiden kanssa projektin, jossa tekoäly tunnistaa metatietoja pienelle määrälle Ylen radio- ja tv-ohjelmia. Kokeilu ja tulosten keräys kestää ainakin vuoden 2016 loppuun.

Ylen yhteistyökumppaneita projektissa ovat helsinkiläinen Qvik Oy, oululainen Valossa Labs Oy sekä Aalto-yliopisto. Kokeilu on osa Yle Beta -hanketta.

Yksi projektin tavoitteista on parantaa ohjelmien näkyvyyttä verkossa. Kokeilun aikana tekoäly kuuntelee Areenan tv- ja radio-ohjelmia ja tuottaa ohjelmien puheesta tekstiä. Teksti siirretään osaksi Areenan jakso-sivua, jonka myötä sekä Areenan omalla haulla että verkon hakukoneilla voi tehdä hakuja suoraan ohjelmassa puhuttuun sisältöön.

Käyttäjä voi valita juttuaiheen ohjelman sisältä

“Tekoäly tunnistaa puheesta myös sellaisia ohjelman sisältämiä aiheita, joita toimittaja ei kirjoita ohjelman kuvaukseen. Vaikka kone ei toimi täydellisesti, huonommallakin laadulla voidaan saada hyviä tuloksia,” kertoo Ylen löydettävyysasiantuntija Sami Mattila.

Projektin aikana testataan myös ohjelmien automaattista pilkkomista osiin, joka nopeuttaa yksittäisen jakson sisällä navigointia. Areenan käyttäjä voisi halutessaan esimerkiksi hypätä lopputekstien yli tai valikoida katsottavakseen mieleisensä juttuaiheen ohjelman sisältä.

Areena-kokeiluun tutustui eri organisaatioita Ylen järjestämässä tilaisuudessa perjantaina 16.12. Seminaariin osallistuivat muun muassa MTV, DNA, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI sekä CSC Tieteen tietotekniikan keskus.