Hyppää pääsisältöön

Tyylin takana: Näin luotiin Veden Vangit -musikaalin hahmot

Uuden Päivän syyskausi päättyi Toni Laineen ohjaamaan spektaakkelimaiseen Veden Vangit -scifimusikaaliin, jossa taistellaan puhtaasta vedestä ja rakkaudesta. Erikoisjaksoja on nähty sarjassa aiemminkin, mutta Veden Vangit asetti tekijöilleen uudenlaisia haasteita. Uuden Päivän puvustus- ja maskeeraustiimin osalta musikaali poikkesi tavallisesta jaksosta paitsi työmäärältään, myös haastavuudeltaan; kuinka saada sarjasta tutut näyttelijät istumaan uskottavasti musikaalin synkän futuristiseen maailmaan?

Kuvassa Ritva Muikun tekemiä luonnoksia Veden Vangit -musikaaliin
Pukusuunnittelija Ritva Muikun tekemiä luonnoksia Vestan tyylistä. Kuvassa Ritva Muikun tekemiä luonnoksia Veden Vangit -musikaaliin Kuva: Yle / Ulla Broholm Uusi päivä (tv),veden vangit,luonnos
Kuvassa Ritva Muikun tekemiä luonnoksia Veden Vangit -musikaaliin
Kuvassa Ritva Muikun tekemiä luonnoksia Veden Vangit -musikaaliin Kuva: Yle / Ulla Broholm Uusi päivä (tv),luonnokset,veden vangit

Veden Vangit -musikaalin suunnitteleminen alkoi jo maaliskuussa 2016 ensimmäisen käsikirjoitusversion valmistuttua. Käsikirjoituksen pohjalta pukusuunnittelija Ritva Muikku ja maskeeraussuunnittelija Merja Ritaranta aloittivat ideoinnin, joka konkretisoitui Ritvan piirtämiiksi luonnoksiksi. Luonnokset valmistuivat toukokuussa, jonka jälkeen Merja pääsi suunnittelemaan asuihin sopivia meikkejä ja kampauksia. Inspiraatiota hahmojen suunnitteluun haettiin muun muassa internetistä ja science fictionin klassikoista.

Alunperin työnimellä Loistava musikaali kulkenut käsikirjoitus sai lopullisen muotonsa ja nimen Veden Vangit kesäkuussa 2016, noin kolme kuukautta ennen kuvausten alkua. Musikaalin tarina sijoittuu tulevaisuuden koruttomaan kaupunkimiljööseen, jonka asuttamiseksi tekijöiden oli luotava kymmeniä uusia hahmoja.

Kiireisintä puvustamossa oli elokuussa, jolloin tiimi kokosi hankkimistaan asusteista ja materiaaleista valmiita asukokonaisuuksia tuotannon avustajille. Tässä vaiheessa vastuu puvustuksesta siirtyi aiemmin apulaispukusuunnittelijana toimineelle Paula Varikselle Ritva Muikun jäätyä äitiyslomalle.

Ennen syyskuussa alkaneita kuvauksia hahmojen rähjäinen olemus viimeisteltiin vielä esiintymisasujen patinoinnilla.

Vaikka Veden Vangit -musikaalin kaltaisisia tuotantoja suunnitellaan pitkään ja tarkasti, voi lopputulokseen päätyä myös yllättäviä sattumia.

Säälimätön diktaattori

Tavallisesti Haaviston perheen pullantuoksuisen mamman, Ainon, roolissa nähtävä Inga Sulin pääsi revittelemään musikaalin antagonistina, ahneena ja vallanhimoisena Vestana. Vesta on natiivien johtaja, joka hallitsee maailman vähäisiä vesivaroja ja alamaisiaan kylmän viileällä otteellaan. Säälimättömän valtiattaren vahvan olemuksen viimeistelevät näyttävät meikit, asut ja peruukit, joita hän vaihtelee mielensä mukaan tarinan edetessä.

Hohtavaa ihoa ja irtolettejä

Veden Vangit -tuotanto tarjosi uusia haasteita myös Uuden Päivän maskeeraustimille, sillä erikoispiilolinssit, tatuoinnit ja uraanin polttamat arvet eivät ainakaan vielä ole vakiinnuttaneet paikkaansa sarjassa. Maskeeraus onkin musikaalissa poikkeuksellisen näyttävästi esillä; esimerkiksi muukalaisten radioaktiivinen hohde saatiin aikaan UV-valossa hohtavalla meikillä.

Kuvassa Taisto (Atte Reunanen).
Aten hiuksiin kiinnitettiin irtoletti. Kuvassa Taisto (Atte Reunanen). Kuva: Yle / Ulla Broholm Atte Reunanen,Uusi päivä (tv),päivä1
Kuvassa rakkuloiden tekoa Veden Vangit -musikaalin kuvauksissa.
Uraanipitoisesta vedestä aiheutuneet rakkulat maskeerattiin muoviliimaseoksella. Kuvassa rakkuloiden tekoa Veden Vangit -musikaalin kuvauksissa. Kuva: Yle / Ulla Broholm päivä2,Uusi päivä (tv),Maskeeraus
Veden Vangit -musikaalin maskeeraajalla kädessään maskeerausväripaletti.
Rasvaväreillä ihosta saatiin palaneen näköinen. Veden Vangit -musikaalin maskeeraajalla kädessään maskeerausväripaletti. Kuva: Yle / Ulla Broholm Uusi päivä (tv),päivä2,Maskeeraus

Tarinan maailman kovuutta ja saastaisuutta haluttiin korostaa myös maskeerauksessa, joka näkyy muun muassa erilaisina arpina ja likana hahmojen kasvoilla. Tavalliseen jaksoon verrattuna musikaalissa oli paljon maskeerattavia hahmoja ja erikoismeikkejä; tuotannossa työskentelikin yhteensä viisi maskeeraajaa ja kuusi maskeeraus-assistenttia, jotka viimeistelivät hahmot maskeeraussuunnittelija Merja Ritarannan referenssikuvien pohjalta.

En ollut aikaisemmin käyttänyt pimeässä hohtavia UV-meikkejä, joten harjoittelin niitä iltaisin kotona pimeässä vessassa.― Merja Ritaranta, maskeeraussuunnittelija
Lopputulos on todella hieno!― Paula Varis, pukusuunnittelija

Kovan uurastuksen tuloksena syntynyt musikaali täytti tekijöidensä odotukset; Veden Vangit oli takuulla vaivansa arvoinen. Vai mitä mieltä sinä olet?

#Vedenvangit tunnisteella poimittua: