Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Hulluus kylässä

Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää.
Potilaiden askeleet ovat kuluttaneet ringin Kellokosken sairaalan aidatulle kävelypihalle. Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää. yle tv1

TV1 maanantaina 2.1.2017 klo 21.00 - 22.35, uusinta lauantaina 7.1. klo 12.20
Katsottavissa Yle Areenassa

Hulluus kylässä on Anu Valveen ja Nina Stenrosin dokumenttielokuva ainutlaatuisesta yhteisöstä, jossa Kellokosken sairaalan potilaat ovat osa ympäröivää kylää.

Elokuva sisältää ensimmäistä kertaa nähtävää aineistoa 101-vuotiaan sairaalan historiasta ja nykypäivästä suljetulla osastolla.

Värikkäitä persoonia

Kellokosken sairaala perustettiin vuonna 1915. Ensimmäisiä potilaita olivat Miina ja Emil. Sairaalan historiasta kerrotaan potilaiden, henkilökunnan ja kyläläisten kautta.

Sairaalassa ja kylässä on vaikuttanut ja edelleen vaikuttaa värikkäitä persoonia, joilla on kerrottavanaan mukaansatempaavia tarinoita täynnä iloa ja surua, tragediaa ja komediaa.

Legendaaristen henkilöiden joukossa ovat paitsi Kellokosken Prinsessa ja hänen lähipiirinsä, myös ennakkoluulottomat uudistajat ylihoitaja Anna Pakalén, liikuntaneuvos Jouko Puustinen ja sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale.

Oman toivoa antavan tarinansa kertoo kuuden vuoden aikana hoidossa ollut Päivi Rissanen.

Mielensairauksia hävetään yhä

Sairaalan historian lisäksi dokumentti kertoo nykypäivän elämästä suljetulla osastolla, työkeskuksessa ja kasvihuoneella eli paikoissa, joihin kameraa ei yleensä viedä.

Psykiatriset sairaudet koetaan yhä häpeällisinä. Ilkka Taipaleen sanoin: sairauden seuraukset saattavat olla pahempia kuin itse sairaus.

Dokumentin musiikin on tehnyt Kaihon Karavaani, kuvaaja on Jouni Soikkeli ja leikkaaja Petteri Kauhanen. Tuotanto: Yle Asia, 2016.

Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää.
Dokumenttielokuva kertoo Kellokosken sairaalan menneisyydestä ja nykypäivästä. Kuvan dokumentin dramatisoidusta osuudesta. Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää. yle tv1
Kommentit