Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Hulluus kylässä – tarina Kellokosken sairaalasta ja ainutlaatuisesta yhteisöstä

Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää.
Potilaiden askeleet ovat kuluttaneet ringin Kellokosken sairaalan aidatulle kävelypihalle. Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää. yle tv1

TV1 maanantaina 3.8.2020 klo 10.55 - 12.30, Areenassa

Hulluus kylässä on Anu Valveen ja Nina Stenrosin dokumenttielokuva ainutlaatuisesta yhteisöstä, jossa Kellokosken sairaalan potilaat ovat osa ympäröivää kylää.

Elokuva sisältää aineistoa yli 100-vuotiaan sairaalan historiasta ja nykypäivästä suljetulla osastolla.

Värikkäitä persoonia

Kellokosken sairaala perustettiin vuonna 1915. Ensimmäisiä potilaita olivat Miina ja Emil. Dokumentissa kerrotaan sairaalan historiasta potilaiden, henkilökunnan ja kyläläisten kautta.

Sairaalassa ja kylässä on vaikuttanut ja edelleen vaikuttaa värikkäitä persoonia, joilla on kerrottavanaan mukaansatempaavia tarinoita täynnä iloa ja surua, tragediaa ja komediaa.

Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää.
Dokumenttielokuva kertoo Kellokosken sairaalan menneisyydestä ja nykypäivästä. Kuvan dokumentin dramatisoidusta osuudesta. Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää. yle tv1

Legendaaristen henkilöiden joukossa ovat paitsi Kellokosken Prinsessa ja hänen lähipiirinsä, myös ennakkoluulottomat uudistajat ylihoitaja Anna Pakalén, liikuntaneuvos Jouko Puustinen ja sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale.

Oman toivoa antavan tarinansa kertoo kuuden vuoden aikana hoidossa ollut Päivi Rissanen.

Mielensairauksia hävetään yhä

Kellokosken sairaalan historian lisäksi dokumentti kertoo nykypäivän elämästä suljetulla osastolla, työkeskuksessa ja kasvihuoneella eli paikoissa, joihin kameraa ei yleensä viedä.

Psykiatriset sairaudet koetaan yhä häpeällisinä. Ilkka Taipaleen sanoin: sairauden seuraukset saattavat olla pahempia kuin itse sairaus.

Dokumentin musiikin on tehnyt Kaihon Karavaani, kuvaaja on Jouni Soikkeli ja leikkaaja Petteri Kauhanen. Tuotanto: Yle Asia, 2016. Dokumentti on ensiesitetty Ykkösellä 2017.

Kommentit