Hyppää pääsisältöön

Lahjapaketti: Afroamerikkalainen päivä

Barack Obama tervehtii ihmisiä
Barack Obama Barack Obama tervehtii ihmisiä teeman historia

Paketissa on kuusiosainen historiasarja Afroamerikkalaiset, joka kertoo Pohjois-Amerikan mustien historiaa konkistadorien ajoista 1500-luvulta aina Obaman presidenttikauteen asti. Paketin päättää dokumentti Moms Mableystä, stand-up-komiikan mustasta uranuurtajasta.
Teema keskiviikkona 4.1.2017 klo 10.00–16.15. Ohjelmat myös Areenassa

klo 10.00 Afroamerikkalaiset
Ensimmäiset afrikkalaiset tulivat Amerikkaan orjina. Nyt Yhdysvaltain presidenttinä on ollut afroamerikkalainen. Kuusiosainen historiasarja kertoo viidestä vuosisadasta mustien amerikkalaisten historiaa. Afroamerikkalaisten historia on samalla koko Amerikan valloituksen ja uudisasutuksen historiaa. Mustat muodostavat Yhdysvalloissa kansakunnan kansakunnan sisällä, mutta yhteisön keskuudessa on aina keskusteltu ja riideltykin omasta identiteetistä. Tie orjuudesta vapauteen ei ole ollut suora vaan se on mutkitellut kuin suuri virta. PBS:n tuottaman suursarjan juontaa historioitsija Henry Louis Gates Jr.


klo 15.19 Mustan huumorin pioneeri Moms Mabley
Pitkän uran 1910-luvulta 1970-luvulle tehnyt Mabley oli ensimmäisiä kaapista tulleita homoseksuaaleja alalla. Hän esiintyi avoimesti lesbona jo 20-luvulla. Moms Mabley teki koko uransa ajan huumoria aiheista, joita moni muu ei tohtinut käsitellä. Koomikko Whoopi Goldberg tekee debyyttinsä dokumenttiohjaajana henkilökuvalla, jossa nähdään materiaalia Moms Mableyn uran varrelta ja haastatellaan myöhempiä huippukoomikoita.

  • Afroamerikkalaiset (The African Americans: Many Rivers to Cross), USA 2014. Tuotanto PBS
  • Mustan huumorin pioneeri Moms Mabley (Whoopi Goldberg presents Moms Mabley), USA 2013. Tuotanto HBO

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa