Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: The Beach Boysin Pet Sounds

Pet Sounds (1966) -albumin kansi. Kuva tv-dokumentista Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds.
Pet Sounds -albumi ilmestyi 16. toukokuuta 1966. Pet Sounds (1966) -albumin kansi. Kuva tv-dokumentista Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds. The Beach Boys,Pet Sounds,Rockin klassikkolevyt,teeman rockdokumentit,äänilevyt

Pop-enkelit laulavat moniäänisesti Teemalla 8.7.2017 klo 20.
Areenassa 30 päivää.

Rockin klassikkolevyt -sarjan uusin jakso tutkii kaikkien aikojen popklassikkoa Pet Sounds. Dokumentti valmistui The Beach Boysin mestariteoksen 50-vuotisjuhlavuoteen.

Pet Sounds -albumi ilmestyi rockmusiikin maagisena vuonna 1966, samana päivänä (16.5.) kuin Bob Dylanin Blonde on Blonde, samassa kuussa kuin Phil Spectorin äänivallivyörytys River Deep – Mountain High ja pari kuukautta ennen The Beatlesin Revolveria.

Pet Sounds osui tytöistä, autoista, surffaamisesta ja hauskanpidosta laulaneen The Beach Boysin uran taitekohtaan. Yhtyeen johtaja, laulaja ja säveltäjä Brian Wilson ei enää halunnut lähteä kiertueille. Hän keskittyi levyntekoon, instrumenttinaan studio. Yhtyetoverit kiersivät Japanissa, kun Wilson hioi studiomuusikoiden kanssa täydellistä soundia hienostuneisiin, melankolisen kauniisiin biiseihinsä.

Nyt Pet Soundsia pidetään yhtenä rockin historian aivan parhaista ellei peräti parhaana albumina, mutta se ei ollut menestys omana aikanaan: kesti 20 vuotta ennen kuin levy myi platinaa. Albumin kansikuvakin tuntui yhtyeen jäsenten mielestä ymmärtämättömän levy-yhtiön nöyryytykseltä.

Dokumentissa albumin tekovaiheita muistelevat Brian Wilsonin lisäksi Beach Boysin jäsenet Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston ja David Marks, laulujen sanoittaja Tony Asher, levyllä soittaneet The Wrecking Crew -ryhmän studiomuusikot Hal Blaine ja Don Randi, Capitol Recordsin ja studion väkeä sekä musiikkitoimittaja David Wild ja laulaja Helen Shapiro. Arkistomateriaalissa puhuu myös Dennis Wilson. Carl Wilson on mukana vain ylimaallisena lauluäänenä.

Hienoimpia hetkiä dokumentissa ovat ne, kun kappaleiden lauluraitoja soitetaan erikseen. God Only Knows: siinä ne enkelit laulavat moniäänisesti. Popbiisi muuttuu pyhäksi kokemukseksi.

Dokumentti sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla 25.12.2016 – sillä mikäpä sopisi joulupäivän iltaan paremmin kuin enkelten laulu? Uusinta on juuri ennen Brian Wilsonin konserttia Pori Jazzissa 13.7.2017: luvassa on koko Pet Sounds -albumi livenä.

  • Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds (Classic Albums: The Beach Boys, Pet Sounds), Britannia 2016. Tv-dokumentti, ohjaus Martin R. Smith.
Brian Wilson ja Hal Blaine. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew.
Brian Wilson ja Hal Blaine. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew. Brian Wilson ja Hal Blaine. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew. Brian Wilson,Hal Blaine,The Wrecking Crew,populaarimusiikki

Pet Soundsilla soittaneista studiomuusikoista kertova dokumenttielokuva The Wrecking Crew esitetään Teemalla 15.7.2017.

Mikä minua inspiroi? Rakkaus musiikkiin. Rakastan musiikkia."― Brian Wilson, 2016

Juttuun on lisätty uusintatiedot 5.6.2017.

Kommentit
  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa