Hyppää pääsisältöön

Yle koetaan riippumattomaksi edelleen

Lähikuva kannettavasta tietokoneesta ja älypuhelimesta.
Lähikuva kannettavasta tietokoneesta ja älypuhelimesta. Kuva: Yle / Laura Mainiemi lähikuva,tietokoneet,älypuhelimet,työnteko,toimistotyö

Ylen oman tutkimuksen, samoin Alma Median tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset luottavat Ylen riippumattomuuteen. Ylen tulokset verrattuna muihin medioihin ovat hyvät.

“Suurta muutosta mielikuvassa riippumattomuudesta ei ole havaittavissa. Ylen lokakuussa tehdyn Uutisarvostus 2016 -tutkimuksen perusteella Ylen uutisia piti riippumattomana 48 % vastaajista. Viime vuonna vastaava luku oli 51 %”, sanoo tutkimusjohtaja Katja Mikkonen Taloustutkimuksesta.

Lehdissä keskiviikkona uutisoitu Alma Median lehtien teettämä tuore mielipidetutkimus puolestaan kertoo, että Ylen uutisten riippumattomuuteen luottaa täysin tai osittain 67 % vastaajista. Mittaus näyttää Ylen riippumattomuudesta edellisiä tutkimuksia korkeamman tuloksen.

Yle Uutisarvostukset 2016 -tutkimus tehtiin tänä vuonna lokakuussa. Alma Median tutkimus puolestaan teetettiin samaan aikaan, kun Ylen ympärillä on käyty kiivasta journalismikeskustelua.

Yle Uutisarvostustutkimusta ja Alma Median uusinta tutkimusta ei voi silti täysin verrata toisiinsa. Lehtien uutisissa riippumattomuudesta ja luottamuksesta puhutaan toistuvasti synonyymeinä. Ylen tutkimuksen riippumattomuuslukema on lähinnä vertailukelpoinen Alma Median riippumattomuusluvun kanssa. Ylen luotettavuusluku ei kerro samasta asiasta. Yle on pyytänyt oikaisua väärien lukujen käytöstä juttujen yhteydessä.

Taloustutkimus on toteuttanut Uutisarvostukset -tutkimuksen vuosittain Yleisradion toimeksiannosta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Ylen asemaa suomalaisena uutistoimijana. Tutkimus on yhtiön sisäinen työkalu, mutta välillä sen tulokset on myös julkaistu, viimeksi syksyllä 2015.

Lisätietoja tuloksista saa Yle Uutisten asiakkuustutkimuksesta tai Taloustutkimuksesta.

Lisätiedot
Annika Ruoranen, asiakkuuspäällikkö Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta, p. 040 739 2627, annika.ruoranen@yle.fi
Katja Mikkonen tutkimusjohtaja, Taloustutkimus, p. 010 7585 257, katja.mikkonen@taloustutkimus.fi