Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti 2017

Mies polttaa tupakkaa elokuvassa Perkele 2 - Kuvia Suomesta
Perkele 2 - Kuvia Suomesta (7) 4.12.2017 YLE Areena ja TV1 Mies polttaa tupakkaa elokuvassa Perkele 2 - Kuvia Suomesta Kuva: Yle Kuvapalvelu/J-P Passi Perkele! Kuvia Suomesta,Yle TV1,Perkele 2 - Kuvia Suomesta

Dokumenttiprojekti Yle TV1 maanantaisin klo 21.30. Dokumenttiprojekti myös Yle Areenassa.

2.1.2017 Hulluus kylässä, TV1 klo 21.00

Kellokosken sairaalan 101 vuotta. Elokuva yhteisöstä, jossa potilaiden läsnäolo on osa ympäröivää kylää. Sisältää ainutlaatuista materiaalia sairaalan historiasta ja nykyelämästä suljetulla osastolla. O: Nina Stenros ja Anu Valve T: Yle

9.1.2017 Sodan murtamat

Jatkosodassa yli 15.000 miestä joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sen kauhut jatkoivat elämää perheiden sisällä, kun traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä hoidettavaksi. O: Timo Korhonen T: Filmimaa

16.1.2017 Amerikan malliin

(Weiner)
New Yorkin pormestariksi pyrkineen Anthony Weinerin suosio romahti sopimattomien kuvien synnyttämään mediakohuun. Weinerin vaimo Huma Abedin oli Hillary Clintonin avustaja, joiden välisiä viestejä FBI tutkii. T: Nonstop Entertainment Ab (USA)

23.1.2017 Sinivalkoinen valhe (S) uusinta

Trilleri suuresta suomalaisesta valheesta, hiihdon dopingista. Eikä ohjaaja Arto Halonen päästä pälkähästä Italian ja Norjankaan hiihtäjiä. T: Art Films production AFP Oy

30.1.2017 Sota tietoverkossa (12)

(Zero Days)
Israel ja USA kehittivät itsekopioituvan Stuxnet-madon päästäkseen käsiksi Iranin ydinohjelmaan. Mato levisi hallitsemattomasti yli sataan maahan ja paljasti järjestelmällisen kyberoperaation. O: Alex Gibney T: Scanbos Entertainment Denmarks A/S

6.2.2017 Kuun metsän Kaisa (7)

Kolttasaamelainen sadunkertoja kohtaa 1930-luvulla sveitsiläisen kirjailijan. Heidän ystävyytensä auttaa sodan jälkeen pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta. O: Katja Gauriloff T: Oktober

13.2.2017 Citizen Love

Suomalainen hakkeri Lauri Love perheineen käy oikeustaistelua luovutuksesta USA:han, jossa häntä uhkaa elinkautinen. Milloin aktivismi on rikollisuutta? Voittaako rakkaus, oikeus vai byrokratia? O: Raimo Uunila & Lauri Danska T: Yle

20.2.2017 Nälkämaan Sampo (S)

Vihreän kaivosteknologian suuri kokeilu Talvivaara tuottaa ympäristökatastrofin toisensa jälkeen. Kansalaiset kokevat, että heidän äänensä ei pääse kuuluviin. O: Mika Koskinen, Sampsa Oinaala T: Luxian Productions

27.2.2017 Vaeltajat

Malmin alue Helsingissä ei ole kuuluisa puhtaista vesistään, mutta siellä on Suomen virein taimenkalojen kutualue. Muualla vaelluskalan matka on päättynyt yli 60 vuoden ajan voimalaitosten patoihin. O: Erkki Määttänen T: Yle

6.3.2017 Valta kansalle? (S)

Poliittiseen korruptioon kyllästynyt Italia äänesti koomikko Beppe Grillon Movimento -liikkeen parlamenttiin äänivyöryllä. Kestävätkö demokraattiset ihanteet parlamentaarisen todellisuuden? O: Lise Birk-Pedersen

13.3.2017 Isäni tähtien takaa (S)

Einarin lapsuus muuttui, kun hänen isänsä valaistui ja alkoi viestiä avaruuden valo-olentojen kanssa. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Einari kohtaa isänsä epäilyksillään. O: Einari Paakkanen T: Pohjola-filmi

20.3.3027 Pienet taistelijat

Lainan, Micon, Jessen, Axun ja Aishan perheiden elämää varjostaa lapsen vakava sairaus. Sairaus toi perheisiin pelkoa ja epätietoisuutta, mutta on opettanut myös iloitsemaan arjen pienistä asioista. O: Marja Kurikka T: Yle

27.3.2017 Totuus pelissä (12)

(All Governments Lie, Kanada 2016)
Vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalit osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Tässä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat yhä heiluttaa sananvapauden lippua.

3.4.2017 Suomea rakentamassa

Dokumentti perheestä, joka päättää rakentaa perheelleen talon omin käsin - hinnalla millä hyvänsä. Ohjaajat Pasi Riiali ja Mikko Peltonen. Tuotanto Mediatehdas Dakar Oy 2009

10.4.2017 Kiehumispiste (7)

Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin viime vuonna. Mutta keiden elämässä muuttuneet asenteet näkyvät ja mitä seurauksia niillä on ihmisten arkeen? O: Elina Hirvonen T: Mouka Filmi

17.4.2017 Pyhä (12)

Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään. O: Anastasia Lapsui, Markku ja Johannes Lehmuskallio T: Giron-Filmi Oy

24.4.2017 Muodonmuutoksia

Bikinifitness on nuorten naisten suosikkiharrastus. Se vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista. Mikä saa nuoret naiset kilpailemaan keskenään ruumiin täydellisyydestä? O: Kati Juurus T: Yle

1.5.2017 Kesävartija (S)

Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä syrjäisen Pelson vankilan vanginvartijana kahden päivän koulutuksen jälkeen. Erilainen kesätyökokemus voi alkaa. O: Panu Suuronen T: Parad Media

8.5.2017 Olen jossain

Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea. T: Yle

15.5.2017 Äidin toive (12)

Kuulemme kymmenen eri puolilla maailmaa asuvan äidin tarinan. Yhteistä kaikille on äidin pohjaton rakkaus, sekä toivo lasten paremmasta elämästä ja menestyksestä. O: Joonas Berghäll T: Oktober

22.5.2017 Huuto Syyriasta (16)

Syyrialaiset aktivistit, lapset ja entiset kenraalit kuvaavat ja kertovat elämästään pommitusten keskellä. Uusi, palkittu dokumentti näyttää, millaista on elää tilanteessa, jossa naapuri voi olla myös vihollinen.

29.5.2017 Sota ja mielenrauha (12)

Elokuva avaa sodasta selviämistä ja sodan vaikutusta ihmismieleen. Päiväkirjamerkinnät ja kirjeet kertovat sodan ääritilanteista, mm etulinjan kokemuksista, joista on puhuttu hyvin vähän. O: Ari Matikainen T: Kinocompany (U)

5.6.2017 Aleppon viimeiset miehet

Piirityksen keskellä Valkoiset kypärät -järjestön vapaaehtoiset pelastajat pyrkivät äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa auttamaan Aleppon asukkaita ulos raunioista ja jatkamaan elämää. O: Feras Fayyad ja Steen Johannessen

12.6.2017 Hanko vuonna 0 (S)

Tarinoita pikkukaupungista, joka on historiansa aikana usein ollut monien sotien, hyökkäysten ja valloitusten kohteena. Nyt kaupunki on jälleen muutoksen kourissa. O: KJ Koski

19.6.2017 Poski poskea vasten

Argentiinassa ihmetellään Aki Kaurismäen väitettä että tango on syntynyt Suomessa. Kolme muusikkoa Buenos Airesista lähtee Suomeen tutkimaan asiaa ja kohtaa matkallaan tanssilavojen taikaa ja rautaisia tangoammattilaisia. (U)

26.6.2017 Vesku (S)

Dokumenttielokuva koko kansan rakastamasta näyttelijästä ja laulajasta Vesa-Matti Loirista. O: Mika Kaurismäki. T: Marianna Films Oy 2010 (U)

3.7.2017 Meän kesä (S)

Mika Ronkaisen dokumenttielokuva erään suvun vaiheista ja sukupolvien kierrosta. Tarina keski-ikäisestä naisesta, joka päättää muuttaa kehityksen suunnan - edes yhdeksi kesäksi. T: Klaffi Tuotannot Oy (U)

10.7.2017 Naisen osa

Kaksi Irinaa, Marge ja Svetlana tulivat Suomeen muuttaakseen elämänsä kulun. Naisen osa katsoo maailmaa ja miehiä näiden naisten silmin. Se on elokuva rajaseudusta, selviytymisestä, rakkaudestakin. O: Kati Juurus T: Yle (U)

17.7.2017 Jäniksenä Varkaudessa (S)

Sukutarina. Metsäteollisuuden kulta-aika. Jäniksen valokuvaajasuvun ainutlaatuisiin arkistofilmeihin perustuva kertomus teollisuuskaupungin loistosta ja rappiosta. O: Matleena Jänis T: Kinosfilmi Avoin Yhtiö (U)

24.7.2017 Varastettu lapsuus

Väkivalta ja pitkät eristysrangaistukset ovat osa koulukotien historiaa. 20.11.2016 Suomen valtio esitti virallisen anteeksipyynnön kaltoin kohdelluille. Vuonna 2013 ensi-iltansa saanut dokumentti vauhditti selvitystyötä. O: Ari Lehikoinen T: Yle (U)

31.7.2017 Laulu koti-ikävästä (S)

Rokkari Kai Latvalehto ja isä Tauno ajavat Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat 70-luvulla. Automatka muuttuu musiikilliseksi retkeksi yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaissiirtolaisuuden historiaan. O: Mika Ronkainen (U)

7.8.2017 Eedenistä pohjoiseen (S)

Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. Ohjaus: Virpi Suutari Tuotanto: Made Oy (U)

14.8.2017 Kainuun tähti (S)

Vuolijoen Otanmäen junavaunutehtaan kohtalon päivät. Entinen Rautaruukin tehdas siirtyi vuonna 1997 espanjalaisomistukseen. Kesällä 2003 tehdasta uhkaa lopettaminen. Eikä globalisaation aikana valtio voi enää tulla apuun... O: Erkko Lyytinen T: Mandart Production, 2004 (U)

21.8.2017 Tahdon terapiaa

Jukka ja Kristiina avioituivat kuusi vuotta sitten. Pian sen jälkeen pariskunta huomasi seksielämänsä hiipuvan. Nyt he yrittävät pelastaa liittonsa seksuaaliterapian avulla. O: Peter Wallenius T: Yle (U)

28.8.2017 Cheer Up! (S)

Arctic Circle Spirit -joukkue jäi jälleen kerran viimeiseksi cheerleadingin SM-karsinnoissa 2011, mutta määrätietoisesti valmentaja Miia ja teini-ikäiset tytöt puskevat töitä pärjätäkseen vuoden 2012 kisoissa. O: Christy Garland. T: Napafilms Oy

4.9.2017 Kiinalainen unelma (S)

(Dream Empire)
24-vuotias Yana on muuttanut syrjäiseltä maaseudulta kasvavaan Chongqingiin toteuttamaan unelmaansa kiihkeässä kiinteistökaupassa. Sijoittajien alkaessa vetäytyä varmoina pidetyiltä markkinoilta putoaa unelmilta pohja. T: House of Real Aps, Tanska

11.9.2017 Sielunmetsä (7)

Moniääninen tarina ihmisistä, joista toiset etsivät metsästä mielenrauhaa ja toiset ovat taloudellisesti riippuvaisia sen hyödyntämisestä. O: Anu Kuivalainen T: Filmimaa Oy

18.9.2017 Soundbreaker (7)

Ympäri maailmaa mainetta niittänyt elokuva harmonikkavelho Kimmo Pohjosesta. O: Kimmo Koskela T: Koskela Art & Media, 2012 (U)

25.9.2017 Joka toinen pari (7)

Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Se muistetaan luopumisen hetkenä, ja vapauden. Kertomuksia surusta ja selviytymisestä. O: Mia Halme T: Intergalactic

2.10.2017 Ei suojaa Irakissa (12)

(Nowhere to Hide)
Sairaanhoitaja Nuri Sarif kuvasi viisi vuotta elämää levottomassa Keski-Irakissa, "kuoleman kolmiossa", josta vain harva on selviytynyt. Sarif jatkoi työtä sodasta huolimatta, ja pakeni vasta viimeisten joukossa. T: East Village Entertainment LLC, Irak

9.10.2017 Fuocoammare - Tuli merellä (12)

(Fuocoammare)
Lampedusan saaren läpi kulkee koko ajan tuhansia pakolaisia. 12-vuotias Samuele elää perheensä kanssa tavallisen lapsen elämää pakolaisten virran keskellä. Gianfranco Rosin palkittu dokumentti seuraa elämää saarella. T: Doc & Film International, Italia

16.10.2017 Salainen metsäni (S)

Intiimi dokumentti autistisen Laurin kasvusta kykyyn kommunikoida ja ystävyyteen. Kuvatulkattu. O: Niina Brandt

23.10.2017 Winnie (12)

Winnie Mandela, eräs maailman tunnetuimmista ja ristiriitaisimmista naisista lähiajan poliittisessa historiassa, kertoo itse elämästään. O: Pascale Lamche

30.10.2017 Hyvä postimies (S)

Elokuva pakolaistulvasta Bulgarian ja Turkin vastaisella rajalla jonne Bulgaria on rakentamassa aitaa. O: Tonislav Hristov T: Making Movies Oy

6.11.2017 Munkki lietsoo vihaa (12)

Myanmarista on paennut yli 800 000 rohingya-heimon jäsentä. Yksi heimon vainoajista on arvostettu buddhalaismunkki Wirathu. Väkivallattomasta uskonnostaan huolimatta hän kehottaa tuhoamaan toisuskoiset rohingyat.

13.11.2017 Vihaani ette saa (12)

Antoine Leirisin vaimo ammuttiin Pariisin iskussa. Leiris kirjoitti somessa, etteivät terroristit ansaitse hänen vihaansa. Päivitys levisi laajalle. Leiris selvittää kohtalotovereittensa kanssa miten selvitä menetyksestä.

20.11.2017 Tulevilla rannoilla

Dokumenttielokuva ilmastonmuutoksesta, jossa pienten keltaisten kumisaappaiden mukana matkataan tulevaisuuden rantamaisemiin. O: John Webster T: Millennium Oy

27.11.2017 Apua seksiin

Avusteinen seksi on Suomessa yhä tabu. Monelle se on kuitenkin ainoa tapa saada koskettelua ja hellyyttä. Mutta keneltä apua saa ja voi pyytää? O: Peter Wallenius T: Yle

4.12.2017 Perkele 2 - Kuvia Suomesta (7)

Kulttielokuvan jatko-osassa matkataan jälleen halki Suomen ja tutkitaan kuinka satavuotias voi? O: Jörn Donner T: Bufo Oy

11.12.2017 Hiljainen kieli (S)

Henkilökohtainen kertomus ruotsalaisesta elokuvaohjaajasta Frans Huhta Karlssonista joka tekee matkan sukujuurilleen Suomeen etsimään äitinsä elämän palasia. O: Frans Huhta Karlsson. T: Oktober Oy

18.12.2017 Autobonus (S) (U)

Mika Ronkaisen dokumentti (2001). Konkurssin tehnyt pariskunta yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla. T: Av-Klaffi Oy

25.12.2017 klo 20.50 Tarinoiden Suomi (S)

Elokuva kertoo suomalaisten henkilökohtaisten tarinoiden kautta sen, mikä on meille tärkeintä ja miten meistä on tullut sitä, mitä olemme ja millaista muutosta käymme lävitse siirtyessämme kansainvälistyvään 100-vuotista itsenäisyyttä juhlivaan Suomeen. O: Juhani Oroza T: Inland Film Company Oy

Areena: Dokumenttiprojekti