Hyppää pääsisältöön

Hyvää syntymäpäivää, Cheek! 35-vuotiaan räppärin ura on ollut yhtä nousua – tässä 9 tärkeintä kohokohtaa artistin taipaleelta

Jippikayjei-hei-hei!

Cheek, synttärisankari! // Kuva: Elina Leino/YleX

Hommahan on nyt niin, että Suomen uusimman ja kovimman räppiryhmän eli Profeettojen molemmat jäsenet ovat ikämiesiässä: Elastinen täytti 35 vuotta viime kesänä, Cheek tänään 22. joulukuuta.

Onneksi olkoon, Jare!

Cheekin kohdalla synttärit eivät ole ainoa syy juhlaan. Räppäri on kokenut urallaan monta hetkeä, joita on syytä juhlia tulevaisuudessakin.

Tässä yhdeksän kohokohtaa Cheekin uran varrelta.

1. Levytyssopimus ja ekat hitit

Omakustanneartisti Cheek solmi levytyssopimuksen Sonyn kanssa vuonna 2003. Seuraavana vuonna ilmestyi räppärin ensimmäinen levy-yhtiön kanssa tehty albumi Avaimet mun kulmille.

Levyltä löytyy kolme kappaletta, jotka toivat Cheekille näkyvyyttä: Raplaulajan vapaapäivä, Avaimet mun kiesiin ja Avaimet mun himaan.

2. Jos mä oisin sä, niin tekisin läpimurron Rähinällä

Vuonna 2007 Cheek siirtyi hip hop -musiikkin erikoistuneeseen Rähinä levy-yhtiöön, jonka toimitusjohtajana oli Elastinen.

Ensimmäinen sinkku, jonka Cheek julkaisi Rähinän artistina, oli Sun täytyy. Biisi nousi suoraa Suomen virallisen listan kärkeen.

Cheek puski levyjä ulos tasaisesti kerran vuodessa. Vuonna 2009 hän osui jättipottiin. Räppäri julkaisi nimikkoalbumin Jare Henrik Tiihonen, ja kaikki lauloivat, että Jos mä oisin sä. Jos mä oisin sä oli Cheekin ensimmäinen platinaa myynyt sinkku.

3. Ensimmäinen yhdestätoista Emmasta

Vuonna 2010 Cheek voitti ensimmäisen Emma-palkintonsa, kun hänen nimikkoalbuminsa palkittiin vuoden parhaaksi hip hop -albumiksi. Levy oli vuoden 2009 ylivoimaisesti myydyin rap-albumi Suomessa.

Vuoden 2010 jälkeen räppäri on pokannut kymmenen Emma-palkintoa lisää.

4. Sokka lähti irti omassa Liigassa

Vuonna 2011 Cheek jätti Rähinän ja perusti oman levy-yhtiön, Liiga Musicin. Ensimmäinen oman levy-yhtiönsä kautta julkaistu albumi oli vuonna 2012 julkaistu Sokka irti, jonka nimikkobiisi kuultiin ensimmäisenä YleX:ltä.

Sokka irti -levyllä on useita kappaleita, jotka nousivat radioiden soittoon ja Suomen virallisen listan kärkisijoille. Nimikkobiisin lisäksi levyn tunnetuimpia kappaleita ovat Kyyneleet, Syypää sun hymyyn, Pyrkiny vähentää ja Anna mä meen.

Viimeistään tässä vaiheessa Cheekistä alettiin puhua Suomen suurimpana artistina.

5. Vain elämää teki Cheekistä koko kansan tähden

Cheek osallistui Vain elämää -sarjan ensimmäiselle tuotantokaudelle vuonna 2012. Aiemmin lähinnä nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa ollut räppästara valloitti ohjelman kautta myös vanhemman kuulijakunnan sydämet.

Yhtäkkiä Cheekistä oli tullut koko kansan kultapoika, joka räjäytti pankin omilla versioillaan etenkin Kaija Koon Tinakenkätytöstä sekä Jari Sillanpään Kaduilla tuulee- ja Katri Helenan Puhenlinlangat laulaa -biiseistä.

6. Vuosi 2013: historia uusiksi

Vuonna 2013 Cheek oli se artisti, josta kaikki puhuivat. Nimenomaan kaikki, iästä riippumatta. Vain elämää -ohjelman tuoma maine oli tehnyt iäkkäämmistäkin ihmisistä Jaren faneja. Yhtäkkiä Kaija Koon fanit saattoivat fiilistellä myös Cheekiä.

Tuona vuotena Cheek teki suomalaista musiikkihistoriaa kahteen otteeseen. Hänen molemmat Helsingin Jäähallilla järjestetyt areenakeikat myivät loppuun alle tunnissa. Tätä ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin kotimaisen sooloartistin kohdalla.

Syyskuussa 2013 Cheek julkaisi Kuka muu muka -albumin. Levyn julkaisun jälkeen Cheek teki suomalaista listahistoriaa olemalla kärkipaikalla peräti viidellä eri musalistalla: albumi-, independent-, mid-price-, single- ja latauslistalla.

7. Mä kelasin rokkaa ens vuonna stadionin

Kuka muu muka -levyn nimikkoraidalla Cheek räppää rokkaavansa ens vuonna (2014) stadionin. Ja niin hän tekikin – kahdesti.

Cheekistä tuli ensimmäinen suomalainen sooloartisti, joka järjesti konsertin Helsingin Olympiastadionilla. Ja totta kai – molemmat stadikkakeikat myytiin loppuun.

8. Paluu, jäätävä Spotify-ennätys ja dokumentti

Cheek jäi pitkälle tauolle stadionkeikkojensa jälkeen. Mutta kun hän palasi, hän palasi rytinällä. Cheek oli vuoden 2015 Blockfestin pääesintyjä.

Vuoden 2015 lokakuussa Cheek julkaisi Alpha Omega -nimisen kymmenen kappaletta sisältäneen albumin. Päivä levyn julkaisun jälkeen Suomen Spotifyn Top 50 -listan kymmenen ensimmäistä sijaa menivät Cheekille. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaikki Top 10 -biisit tulevat yhdeltä artistilta.

Saman vuoden marraskuussa ilmestyi Jare vs. Cheek -niminen dokumentti, jossa seurattiin Cheekin elämää hänen keikkataukonsa ajan. Dokumentti avasi faneille Cheekin ja Jare Tiihosen välisiä eroja.

9. Äärimmäisen rehellistä

Tänä vuonna Cheekiltä ilmestyi Musta lammas -niminen elämäkerta, jossa Cheek antoi itsestään enemmän kuin koskaan. Cheek esimerkiksi kertoi avoimesti sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja sen vaikutuksista elämäänsä.

Alkoi tuntua siltä, että Cheek on tehnyt kaiken mahdollisen. Mitä uutta hän enää voisi suomalaisille tarjota?

Vastauksena kysymykseen on Elastisen ja Cheekin muodostama Profeetat-duo. Kaksikko on toistaiseksi julkaissut Sinuhe-nimisen biisin.

Mitä tapahtuu Profeettojen jälkeen? Kun Cheek ilmoitti paluustaan kesällä 2015, hän puhui YleX:lle kolmen vuoden suunnitelmasta.

Suunnitelma olisi nyt puolivälissä. Jotain suurta tässä vielä tapahtuu.

Sitä odotellessa: hyvää synttäriä!

Lue myös:

Cheek ja Elastinen selittävät Sinuhe-sinkun nimen: Niin on ollut ja niin on aina oleva on Waltari-lainaus

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Cheek kertoi sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä – se on sairaus, jossa on hurjat huiput ja synkät laskut

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.