"Kun loppiainen lopsastaa, niin kaalikuppi kopsahtaa", toteavat Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Mestarit valmistavat tähteiksi jääneistä jouluruoista "rääppiäisruokia." Teemalla 27. ja 30.12.
Ensi alkuun Vanamo ja Kolmonen tarkistavat onko joulusahtia vielä jäljellä ja onhan sitä! Loput käytetään loppiaiskalan kastikkeeksi. Seuraavaksi vuorossa on punakaalisalaatin, kinkkuvuoan ja lipeakalakuorrutuksen valmistus.
Kravun salvauksella, eli pitkän silakan vetämisellä arvotaan kumpi keittiömestareista joutuu "nyöreille taiteilemaan". Se kumpi vedon häviää, selviää itse ohjelmasta.
Onko joulusahtia vielä jäljellä ja onhan sitä!
Kolmosen ja Vanamon smuutti- eli loppiaispäätökset
Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat paitsi erinomaisia keittiömestareita myös kansanperinteiden ylläpitäjiä.
Keittiömestarit muistelevat entisajan loppiaista ja sen jälkeisiä viikkoja. Jos esimerkiksi vilja rapisee loppiaisaitassa, niin se tietää hyvää viljasatoa seuraavana kesänä.