Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Joulun rääppiäisruokia

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen viettävät joulua jouluruokia maistellen.
Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen viettävät joulua jouluruokia maistellen. Kuva: Yle/Grönstrand Jaakko Kolmonen,Veijo Vanamo,Yle Elävä arkisto

"Kun loppiainen lopsastaa, niin kaalikuppi kopsahtaa", toteavat Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Mestarit valmistavat tähteiksi jääneistä jouluruoista "rääppiäisruokia." Teemalla 27. ja 30.12.

Ensi alkuun Vanamo ja Kolmonen tarkistavat onko joulusahtia vielä jäljellä ja onhan sitä! Loput käytetään loppiaiskalan kastikkeeksi. Seuraavaksi vuorossa on punakaalisalaatin, kinkkuvuoan ja lipeakalakuorrutuksen valmistus.
Kravun salvauksella, eli pitkän silakan vetämisellä arvotaan kumpi keittiömestareista joutuu "nyöreille taiteilemaan". Se kumpi vedon häviää, selviää itse ohjelmasta.

Onko joulusahtia vielä jäljellä ja onhan sitä!

Kolmosen ja Vanamon smuutti- eli loppiaispäätökset

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat paitsi erinomaisia keittiömestareita myös kansanperinteiden ylläpitäjiä.
Keittiömestarit muistelevat entisajan loppiaista ja sen jälkeisiä viikkoja. Jos esimerkiksi vilja rapisee loppiaisaitassa, niin se tietää hyvää viljasatoa seuraavana kesänä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa