Hyppää pääsisältöön

Grace of Monaco

Grace Kelly - elokuvatähti, muoti-ikoni, Monacon ruhtinatar - joutui päättämään, onko hänen paikkansa Hitchcockin vaalean viileänä kaunottarena vai miehensä rinnalla.
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa. Grace Kelly - elokuvatähti, muoti-ikoni, Monacon ruhtinatar - joutui päättämään, onko hänen paikkansa Hitchcockin vaalean viileänä kaunottarena vai miehensä rinnalla. yle tv1

TV1 perjantaina 16.6.2017 klo 22.50 - 00.30
Yle Areenassa vain suorana

Grace Kelly joutui sovittamaan yhteen arkisia ja epätavallisia rooleja. Hän oli äiti, aviopuoliso, filmitähti, muoti-ikoni ja Monacon ruhtinatar. Kelly oli Alfred Hitchcockin suosikkinäyttelijä, jonka viileän tyylikkäälle eroottisuudelle mestariohjaaja etsi turhaan seuraajaa koko loppu-uransa ajan.

Grace Kellyn elämästä kertoo vuonna 2014 valmistunut elokuva Grace of Monaco, jossa nimiroolia näyttelee Nicole Kidman.

Isoja ratkaisuja

Elokuva keskittyy 1960-luvun alkupuolelle, jolloin Grace on jälleen kerran suurten elämänratkaisujen edessä. Hitchcock on saanut hänet harkitsemaan paluuta elokuviin tarjoamalla roolia elokuvassa Marnie. Kleptomaanin rooli herättää jo ennalta suurta pahennusta ruhtinaskunnassa.

Samaan aikaan pikkuruista Monacoa uhkaillaan jopa miehityksellä, kun Charles de Gaulle kyllästyy sen asemaan rikkaiden ranskalaisten veroparatiisina.

Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa.
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa. Kuva: Julien Panie yle tv1
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa.
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa. Kuva: Julien Panie Grace of Monaco,yle tv1
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa.
Nicole Kidman näyttelee Grace Kellyä 1960-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa. Kuva: Julien Panie Grace of Monaco,yle tv1

Syntynyt hienostopiireihin

Grace Kelly oli syntynyt hienostopiireihin, joita kuvattiin hänen viimeiseksi jääneessä elokuvassaan Skandaalihäät. Hänen isänsä oli menestyvä liikemies, kolminkertainen olympiavoittaja ja Philadelphian pormestariehdokas. Vanhempiensa harmiksi Grace halusi rahvaanomaisesti näyttelijäksi ja pääsikin elokuviin 1950-luvun alussa.

Gracesta tuli tähti heti toisessa elokuvassaan Sheriffi, jota seurasivat Takaikkunan kaltaiset Hitchcock-klassikot. Mutta vain yhdentoista elokuvan jälkeen Kelly jätti elokuvauran mennäkseen vuonna 1956 naimisiin Monacon prinssi Rainierin kanssa. Toiseksi viimeisessä elokuvassaan Joutsenessa Grace oli jo esittänyt satuprinsessaa.

Cannesin avajaiselokuva

Nicole Kidmanin ohella elokuvan pääosissa näyttelevät Tim Roth, Frank Langella, Paz Vega, Parker Posey, Geraldine Somerville, Robert Lindsay ja Derek Jacobi.

Elokuvan on ohjannut Olivier Dahan ja se sai ensi-iltansa Cannesin festivaalien avauselokuvana vuonna 2014. Dahanin muista elokuvista tunnetuin on Edith Piafin elämästä kertonut Pariisin varpunen.

Grace of Monaco. USA/Ranska 2014. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.