Pikadieettimainokset lupaavat tuloksia parissa kuukaudessa, ja moni siinä jopa onnistuukin. Mutta kuinka suurella osalla paino pysyy poissa? Missä on onnistuneen painonpudotuksen salaisuus? Selvitimme, mitä tieteellä on sanottavana dieeteistä.
“Pirtelöt auttoivat minua pudottamaan 50 kiloa!”, “Rahkan ja rankan treenin avulla mahduin jälleen hääpukuuni!” ja “Vähemmän kaloreita ja enemmän liikuntaa” - kuulostaa hyvin simppeliltä yhtälöltä, mutta todellisuudessa se on kaukana siitä. Jokainen tietää, että painonpudotus on monimutkaista. Se mikä sopii jollekin ei sovi toiselle lainkaan. Kysymys onkin: auttavatko pikadieetit pysyvien elintapojen muodostamista vai ovatko ne esteenä?
Perehdyimme tutkimuksiin painonpudotuksesta ja erityisesti siitä, kuinka pitkään pikadieeteillä pudotettu paino pysyy poissa. Poimimme viisi suurinta esille noussutta teemaa.
1. Mitä nopeammin ja rajummin painoa yrittää pudottaa, sitä helpommin se tulee takaisin
Journal of the American Dietetic Associationin vuonna 2007 julkaistussa koostetutkimuksessa (mukana 80 eri painonhallintaan ja laihduttamiseen liittyvää tutkimusta) vertailtiin eri dieettien ns. tehokkuutta. Siinä todettiin vähäkalorisen dieetin (Very Low Calorie Diet, VLCD) pudottavan painoa nopeasti ja tehokkaasti, mutta myös johtavan useimmiten merkittävään painon takaisin kertymiseen.
Saman allekirjoittaa myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg, joka muistuttaa, että todella nopeasti painoa pudottavilla kuureilla on isoja ongelmia sen suhteen, kuinka painoa sen jälkeen hallitaan.
- Selityksiä tähän on useita. Pahimmillaan kuurien jälkeen jäädään joskus vain toivomaan, että painonlasku pysyisi eikä pysähdytä tarkastelemaan ja opettelemaan merkittävimpiä painoon vaikuttavia elintapatekijöitä.
Patrik Borg muistuttaa, että vaikka nämä opeteltaisiin, tasapainottelu on hankalampaa tiukan kuurin kasvattaman nälän ja aineenvaihdunnallisten muutosten jälkeen.
- Joustavuuden ja nälän kuuntelun opettelu on usein hankalaa kun ajatusmalli on: “kiloakaan en anna tulla takaisin”. Ja siksi se paino helposti tulee takaisin. Parempi olisi ottaa ote, jossa alusta asti opetellaan elintapoja ja jätetään laihdutuskuurit aivan erikoistilanteisiin, eivät vakio-ratkaisuksi.
2. Kokonaisvaltainen elämänmuutos johtaa parempiin tuloksiin kuin yksittäinen raju dieetti
International Journal of Obesityssä 2003 julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että mitä useammalle osa-alueelle terveellisemmät elämäntavat ulottuvat, sitä todennäköisempää on painon pysyvä putoaminen. Painonpudotus on pohjimmiltaan käytöksen muuttamista, ja tässä käytösmallien ja painonpudotuksen suhdetta mittaavassa tutkimuksessa todettiin, että ne jotka muuttivat vain yhtä tai muutamaa toimintatapaansa, palasivat vuoden sisällä takaisin vanhaan malliinsa. Kun taas ne tutkimukseen osallistuneet, jotka ulottivat käyttäytymisen muutokset lähes jokaiselle elämänalueelle, onnistuivat tavoitteessaan paremmin.
- Pysyvässä laihtumisessa on kyse syömisestä, syömisen psykologiasta, liikkumisesta, arkiaktiivisuudesta, unesta, sairauksien hallinnasta, elämän kriisipisteistä, ihmissuhteista, työstressistä, ajanhallinnasta, tunteiden säätelytaidoista ja paljosta muustakin. Ei se todellakaan oikein ratkea vain pohtimalla muutamaa elintapaa - tyypillisimmin syömistä ja liikkumista, kertoo Borg.
3. Nälkä johtaa painonhallinnan vaikeuteen
Pikadieettejä usein määrittelee itsensä rääkkääminen ja näännyttäminen. Mitä nopeammin saadaan kalorimäärä alas ja kulutus suureksi, sitä nopeammin paino myös putoaa. Kyllä, näinhän se menee, mutta tutkimusten mukaan nälkä ei johda pysyvään tulokseen. Karoliinisessa instituutissa vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että painon onnistuneesti ja pysyvästi pois pudottaneella oli tapana syödä mm. runsas aamupala, jonka todettiin vähentävän nälkää päivän mittaan. Patrik Borgin mukaan nälkä on painonhallinnan vihollinen ja pysyvässä laihtumisessa on kyse paremmin syömisestä, ei vähemmän syömisestä.
- Pitää opetella syömään ja toimimaan siten, ettei syöminen käänny kammonäläksi ja sen seuraavaksi vaiheeksi eli naposteluksi ja mielihaluksi ilman näläntunnetta. Tässä on yksilöllisyyttä, mutta useimmille aamupala on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, muistuttaa Borg.
4. Nopea laihdutus kuluttaa lihasmassaa
Vuonna 2007 Yorkin yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että mitä nopeammin laihdutaan, sitä enemmän lähtee lihasta. Ja mitä enemmän lihasta lähtee, sitä haitallisempaa se on aineenvaihdunnalle.
- Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kun rajussa laihdutuksessa lihasmassa vähenee, se pienentää aineenvaihduntaa jatkossa, jolloin painon ylläpito muuttuu vaikeammaksi, kertaa Borg.
5. Nopea laihdutus aiheuttaa säästöliekkiä
Liian nopeasti tapahtuva painonpudotus saattaa ajaa kehon ns. säästöliekille. Säästöliekki on merkki ongelmallisesta laihtumisesta ja elimistökin alkaa laittaa hanttiin. Se siis pitää kiinni kaikesta mahdollisesta energiasta, jolloin laihtuminen hidastuu tai jopa tyssää kuin seinään. Tämä todettiin myös useissa tutkimuksissa. Yksi näistä tutkimuksista on “Biggest Loser” -ohjelman pohjalta tehty tutkimus, jossa tutkittiin nopean ja rajun painonpudotuksen vaikutuksia aineenvaihduntaan. Muutokset olivat selkeitä ja viittasivat juuri “säästöliekin” syntymiseen laihdutuksen aikana. Tämä sama efekti tapahtuu myös vähemmän rajuissa dieeteissä, joissa kuitenkin energiansaanti on liian pientä.
- On tärkeää opetella itselle pysyvästi paremmat elintavat paitsi syömisessä ja liikkumisessa niin stressinhallinnassa, unessa ja jaksamiseen vaikuttavissa tekijöissä. Laihduttaa voi monella tapaa, mutta ennemmin tai myöhemmin pysyvästi paremmat ja itselle mielekkäät elintavat pitää opetella, muistuttaa Borg.
Vaikka tutkimuksista ei siis vielä painonpudotuksen Pandoran lipasta ole löytynyt, on niissä tarkastelun jälkeen kuitenkin todettavissa vahvasti pikadieettien pidempiaikaisen vaikutuksen heikkous.
Lähteet:
http://ajcn.nutrition.org/content/90/4/993.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4236233/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0024198/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2005.268/full
http://www.nature.com/ijo/journal/v28/n2/full/0802530a.html
https://www.researchgate.net/profile/Nicolaas_Pronk/publication/5939896_Weight-Loss_Outcomes_A_Systematic_Review_and_Meta-Analysis_of_Weight-Loss_Clinical_Trials_with_a_Minimum_1-Year_Follow-Up/links/0fcfd50b2bf44b0359000000.pdf
https://www.researchgate.net/profile/Kristina_Elfhag/publication/8076499_Who_succeeds_in_maintaining_weight_loss_A_conceptual_review_of_factors_associated_with_weight_loss_maintenance_and_weight_regain/links/0deec528e8640e117f000000.pdf
Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.