Oululaisen Soile Suvannon matka kohti parempaa oloa alkoi viisi vuotta sitten läheisen ihmisen kuoleman jälkeen. Kuten niin usein käy, Suvantokin alkoi kyseenalaistaa tapojaan ja toimiaan vasta rankan kokemuksen jälkeen. Nyt rentoutusohjaajana töitä tekevä nainen katselee elämää hiukan eri näkövinkkelistä ja toivoo ihmisten jouluun rentoa mieltä ja epätäydellisyyden hyväksymistä.
– Ei tämä saa olla liian vakavaa, Soile Suvanto nauraa.
– Elämä ei ole täydellistä harmoniaa koko ajan, eikä mindfulness tai rentoutusharjoitukset kaikkia ihmisten ongelmiakaan poista, mutta rauhoittavan hetken ja työkalut asioiden hyväksymiseen se voi tarjota, Suvanto jatkaa.
Soile Suvanto istui viitisen vuotta sitten läheisensä sairaalavuoteen vieressä. Läsnäolon merkitys korostui “Mitä, jos meillä ei olekaan kuin tämä hetki”, hän mietti. “Mitä haluaisin olla ja kuka vierelläni istuisi?”
Elämä oli kiireistä suorittamista. Työelämän vaatimukset ja oma kunnianhimo olivat vieneet naista useamman vuoden melkoisten paineiden pyörteessä.
Arvoni ja elämäni kohtaavat nyt paljon paremmin. Osaan ottaa asiat rennommin ja toivon sitä muillekin.
– Tajusin, että kiire, työelämän muuttuvat vaatimukset ja oma kunnianhimo olivat vieneet minut aivan toisaalle, kuin mitä sisimmässäni olin. Halusin muutoksen.
– Elämänarvoihini on aina kuulunut hyväntahtoisuus. Olen halunnut olla ihmisille hyvä ja oikeudenmukainen. Vähitellen huomasin, etteivät arvoni sopineetkaan työelämän vaatimuksiin.
Soile Suvanto hakeutui rentoutusohjaajakurssille saadakseen itselleen työkaluja ja apua hektisiin päiviin. Silloin ei vielä ollut tarkoitus, että hän tekisi töitä aiheen parissa ja auttaisi myös muita rentoutumaan. Toisin kuitenkin kävi. Kun työura entisessä työpaikassa yllättäen loppui, jäi Suvannolla aikaa pohtia tulevaa ja omia arvojaan entistä enemmän.
Rentoutusharjoitus
- Ota mukava asento istuen tai maaten. Tee olosi mukavaksi ja sulje silmät.
- Hengittele rauhallisesti ja keskittyen. Syvät helpotuksen huokaukset voivat myös auttaa päästämään kiireestä irti.
- Kiinnitä huomio kehoosi. Keskity yhteen kehon osaan kerrallaan.
- Halutessasi voit sanoa mielessäsi “Olen lempeä itselleni” tai “Nyt on näin ja se riittää”.
- Anna ajatusten tulla ja mennä. Älä pakota ajatuksia pois vaan anna niiden olla. Usein ajatukset pikku hiljaa lipuvat pois, mutta jos niin ei käy, se ei haittaa.
Rentoutusharjoitus voi kestää viidestä minuutista esimerkiksi tuntiin.
Nyt reilu vuosi sitten uuden eteen joutunut Suvanto ohjaa rentoutustunteja muille ja huomaa itsessään suuren muutoksen.
– Arvoni ja elämäni kohtaavat nyt paljon paremmin. Osaan ottaa asiat rennommin ja toivon sitä muillekin.
– Aluksi ajattelin, että eihän minusta ole ohjaajaksi. Ei minulla voi olla mitään annettavaa muille. Sitten käänsin ajatukseni toisinpäin. Minulla on oma kokemukseni stressistä, sen tuomista kehon erilaisista kiputiloista ja uniongelmista – nuo ajat muistissa ja niihin apua saaneena tiedän, mitä kaikkea ylimääräistä kiire voi elämään tuoda ja voin auttaa muitakin rentoutumaan edes hetkisen.
Elämän kriiseissä, kiireissä ja paineiden alla itsestä huolehtiminen unohtuu liian usein. Jos ruuhkavuosissa elävät, työelämän kasvavien vaatimusten ja itse luotujen paineiden keskellä etenevät ihmiset löysäisivät edes hitusen, olisiko hyvinvointi parempi?
– Minä ajattelen, että rentoutuneella ihmisellä on enemmän voimia tehdä ja toimia asioiden puolesta. Rentoutuminen ei tarkoita sitä, että ollaan laiskoja tai vössyköitä. Asia on täysin päinvastoin.
Rentoutuminen ei ole pelkkää hiljaista hyminää. Se voi olla naurunremahduksia tai itkua. Joskus rentoutuminen voikin nostaa pintaan vaikeita asioita. Kiireessä on helpompi olla, kun ei ole aikaa ikävien asioiden kohtaamiseen.
Rentoutuminen ei tarkoita sitä, että ollaan laiskoja tai vössyköitä. Asia on täysin päinvastoin.
– Rentoutuminen ei ole helppoa, mutta suosittelen ihmisiä sietämään vaihe, kun mieleen tulvii vaikeita asioita. Niitä ei tarvitse väkisin työntää syrjään, kuten usein virheellisesti ajatellaan.
– Ensimmäisillä rentoutuskerroilla itkin vuolaasti. Kun vuosien myötä mieleen patoutuneet asiat pääsevät valloilleen, se tuntuu vaikealta ja pelottavaltakin. Mutta ajan myötä tilanteet helpottuvat ja asioita oppii käsittelemään eri tavalla. Oppii armollisemmaksi. Ja kyllä se niin on, että uusille asioille on tilaa vasta sitten, kun entisestä päästää irti.
Suvanto on kahden lapsen äiti. Kotona asuva murrosikäinen poika pitää äidin kiinni arkielämän realiteeteissä. Tytär asuu jo omillaan.
– En pääse liiaksi vajoamaan rentoutumisen tilaan, kun kotiin palatessa kotona odottaa eläväinen murrosikäinen omine tapoineen, Suvanto nauraa.
– Minulle on tärkeää olla hyvä äiti. Ja olen siinä tainnut ihan hyvin onnistuakin. Ainakin meillä on lasten kanssa todella hyvät ja läheiset välit.
Joulua Soile viettää perheen kesken. Perinteiden mukaan, mutta leppoisasti.
– Poika vaatii, että kinkku pitää paistaa aaton vastaisena yönä. Ja kuusi on usein käyty hiippailemassa aatonaaton iltana omasta metsästä iltamyöhään taskulamppujen ja huonon sahan kanssa. Se on ollut meillä vuosien ajan hauska perinne.
Ei tämä ole ole mikään jatkuvan harmonian tae, mutta pitemmän päälle uskon, että se auttaa.
Elämässä on ollut raskaita vaiheita, kuten kaikilla väistämättä joskus on, mutta lopulta suunta on ollut kohti parempaa oloa. Onni on oman elämisen tavan löytymisen myötä lisääntynyt.
– Kyllä se vanha suorittaja minustakin vielä löytyy ja välillä se yrittää puskea pintaan. Nyt minulla on kuitenkin keinoja liiallisen kiireen taltuttamiseen. Nautin siitä vapaudesta, minkä olen löytänyt ja voin nyt tarjota työkaluja hyvän olon löytymiseen myös muille.
– Monia voi ärsyttääkin mindfulnessista ja rentoutumisesta puhuminen. Ja tottahan se on, ei tämä ole ole mikään jatkuvan harmonian tae, mutta pitemmän päälle uskon, että se auttaa.
Rentoutumista voi olla kävely kaupungilla tai joulukirkossa rauhoittuminen. Pelkästään omaan hengitykseen keskittyminen jo auttaa. Jos aikaa on, kannattaa rentoutumista kokeilla myös omassa rauhallisessa tilassa maaten tai istuen.
Kyse ei siis ole mistään sen kummemmasta hörhöilystä vaan ennemminkin hyvästä olosta.
– Rentoutuneen ihmisen voisi sanoa olevan sellaisessa iloisessa zenissä, Suvanto sanoo hymyillen.
– Kyse ei siis ole mistään sen kummemmasta hörhöilystä vaan ennemminkin hyvästä olosta. Ja sitä toivoisin kaikille joulutohinoiden keskelle.
– Itse teen, mitä ehdin ja jaksan. Joulu tulee joka tapauksessa aika helpolla. Takkatuli ja kynttilät sekä läheiset ihmiset, siinä se ydin on. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Tehdään jokainen omien kykyjemme mukaan.