Hyppää pääsisältöön

Taiteilijoiden tekemät mummorobotit saivat alkunsa varastetusta sähköstä

isorättyät
isorättyät Kuva: Yle/Erik Vierkens pekka ja teija isorättyä

Kuvataiteilijat Teija ja Pekka Isorättyä ovat viettäneet vuosia asuen ulkomailla eri paikoissa. Meksikossa asuessaan he huomasivat, että paikallisilla asukkailla oli tapana varastaa sähköä omaan käyttöönsä kaupungin katuvaloista.

Koska Meksikossa sähköverkon jännite on vain 110 volttia, ei omatoiminen sähköpuuhastelu ole aivan yhtä vaarallista kuin esimerkiksi Suomessa. Siksi siellä on mahdollista esimerkiksi kytkeä omat pihavalot kaupungin verkkoon "ilmaiseksi". Mahdollisista sähkötarkastajista paikalliset selviävät lahjomalla.

– Mietimme, että onko sähkön kanssa työskenteleminen todella noin helppoa, nauraa Teija Isorättyä.

– Laitoimme sähkömoottorin johtojen karvapäät suoraan pistorasiaan, ja huomasimme, että moottori alkoi pyöriä. Sitten kokeilimme mitä tapahtui, kun vaihdoimme johtojen paikkaa. Silloin moottori pyöri toiseen suuntaan.

Pekka Isorättyä kiirehtii lisäämään, että Suomessa tällainen olisi laitonta ja hengenvaarallista, eikä sellaista kannata edes ajatellakaan kokeilevansa.

– Jälkikäteen ajatellen meilläkin oli Meksikossa monta vaaratilannetta.

Pekka ja Teija Isorättyä siirtävät vanhan maatalouskoneen kuljetusautoon.
Pekka ja Teija Isorättyä Pekka ja Teija Isorättyä siirtävät vanhan maatalouskoneen kuljetusautoon. Kuva: YLE/ Erik Vierkens taide

Näistä uteliaista kokeiluista alkoi kuitenkin Isorättyöiden työ sähkömekaniikkaa hyödyntävän taiteen parissa. He ovat itse opetelleet kaiken teoksissaan tarvittavan.

– Nykyisin me osaamme tehdä kaikenlaisia pyörimisliikkeitä ja pysäytyksiä, nauraa Teija.

Pekka Isorättyä työhuoneella mummorobottien kera.
Pekka Isorättyä työhuoneella mummorobotteja säätämässä Pekka Isorättyä työhuoneella mummorobottien kera. Kuva: YLE/ Erik Vierkens taide

Isorättyöiden taiteilijakollega kiinnitti Suomessa huomiota rollaattorien avulla kulkeviin vanhuksiin. Hän teki valokuvasarjan rollaattorien käyttäjistä. Sarja avasi Isorättyöidenkin silmät, ja he alkoivat tehdä mummorobotteja, jotka työntävät rollaattoreita. Sähköä niihin antaa tavallinen auton akku, joka on asennettu kätevästi rollaattorin tavaratelineeseen.

Mummorobotit ovat vain yksi vaihe Isorättyöiden taiteellisessa tuotannossa. Parhaillaan he ovat tekemässä isoa julkista Kojamo-veistosta Tornioon. Lisäksi he ovat suunnittelemassa ravintola- ja planetaariorakennusta Saariselän Kakslauttasessa sijaitsevaan matkailukohteeseen.

Isorättyöiden taiteilijaperheestä ja heidän taiteestaan kertova KulttuuriCocktailin dokumentti on katsottavissa Yle Areenasta. Isorättyät kertovat ulkomailla oleskelun merkityksestä taiteelliselle työlleen myös KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä Yle Puheella 23.12.2016 klo 16.03.

Artikkeliin lisätty linkkejä 2.2.2017 klo 12.04.

Kommentit
 • Mikä tv-sarja seuraavaksi? Testaa millainen katsoja olet

  Kompassi tv-sarjaviidakkoon

  Televisiosarjat ovat aikamme suuria kertomuksia. Ihmisen aika on kuitenkin rajallista. Mikä sarja kannattaa valita? Mikä sopii minulle? Television tiiliskivet on analysoinut yli viisikymmentä laatusarjaa. Niihin perustuva testi antaa vinkkejä siitä, mitä kannattaa etsiä. Olisiko se jotain näistä?

 • Facebookissa leviää ärhäkkä virus – näin se vaikuttaa neuroottisen kulttuuritoimittajan mielenterveyteen

  Tietokonevirusten vaikutuksista neurootikkoihin

  Tämä on tunnustus. Levitimme virusta Facebookissa. Virusta pahemmiksi seurauksiksi nousivat neuroottiset huolet ja valtava häpeä. Miten on mahdollista, että kaksi itseään fiksuna pitävää kulttuuritoimittajaa avaa samana iltana videolinkiksi naamioidun viruksen Facebookissa? Koska kokemuksemme olivat niin samankaltaiset, julkaisemme kirjoituksen tuplanarsistisesti minä-muodossa.

 • Haudan partaalta kotimaisen sarjakuvan kärkeen

  Leo Kuikka on mustan huumorin mestari

  Taiteilijanimi Leo Kuikka työstää Lappeenrannassa Suomen nihilistisimpiä ja synkimpiä sarjakuvia sysimustalla huumorilla siveltynä. Aviorikoksia, masennusta, lähiöahdistusta - sekä kung-fua! Kummallista kyllä Kuikan sarjakuvien lukemisesta tulee hyvä ja valaistunut mieli!