Hyppää pääsisältöön
Aihesivun AFK pääkuva

AFK-blogi: Kaikkien aikojen suomalainen e-urheiluvuosi!

Teemu "wabbit" Hiilinen ja Juha "aNGeldusT" Kurppa
Ylen kultakurkut Teemu "wabbit" Hiilinen ja Juha "aNGeldusT" Kurppa selostivat tänä vuonna kaksi Ylen e-urheilulähetystä. Teemu "wabbit" Hiilinen ja Juha "aNGeldusT" Kurppa Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen assembly

2016 oli kaikkien aikojen kovin e-urheiluvuosi suomalaispelaajille ja joukkueille. Vuoteen on mahtunut myös useita hienoja uutisia, iloitsee Yle e-urheilun Nico Hartikainen.

Olen käynyt läpi vuoden 2016 parhaimpia suorituksia jo kahdessa edellisessä blogissa (1, 2). Vuoteen on kuitenkin mahtunut kaikkea muutakin hienoa, minkä vuoksi päätin kirjoittaa pienen yhteenvedon e-urheiluvuodesta 2016 suomalaisten osalta.

MM-kultaa, miljoonaturnauksen voitto, pelin ykkösnimiä…

Vuonna 2016 suomalaiset e-urheilijat toivat Suomeen ennätysmäärän kovia tuloksia kansainvälisiltä pelikentiltä.

Vuoden kovimpana turnaussaavutuksena pidän ehdottomasti Dota 2 -pelaaja Jesse "JerAx" Vainikan ja hänen edustaman OG-joukkueensa mestaruutta kolmen miljoonan dollarin Boston Major -turnauksesta joulukuun alulta. Perustelut voi lukea aikaisemmasta blogista.

Hyvänä kakkosena tulee ENCE eSportsin lokakuussa voittama Counter-Striken MM-kulta. Kansainvälisen e-urheilulajiliiton IeSF:n järjestämien MM-kisojen finaalissa suomalaisjoukkue kaatoi Kiinan edustajan TyLoon. Mestaruus ei tullut vuoden kovatasoisimmista turnauksesta, mutta mestaruus toi rutkasti näkyvyyttä suomalaiselle e-urheiluyhteisölle mediassa.

Suomen vuoden 2016 CS:GO -maajoukkue juhlii voitettuaan kultaa
ENCE eSports toi Suomeen CS:n MM-kullan lokakuussa. Suomen vuoden 2016 CS:GO -maajoukkue juhlii voitettuaan kultaa Kuva: Teemu Hiilinen International e-Sports Federation,e-urheilu

Overwatchia Team EnVyUs-joukkueessa pelaava Timo "Taimou" Kettunen on voittanut joukkueensa kanssa eniten Overwatch-turnauksia. Kettusen ja hänen joukkueensa kovin saavutus vuodelta on joulukuun alulta, jolloin EnVyUs juhli OW Apex Season 1 -liigavoittoa Koreassa. Turnausta pidettiin yhtenä OW:n historian kovatasoisimmista. Go Taimou!

Team Liquid -joukkuetta yhdessä alkuvuodesta aina syyskuuhun asti edustaneet Vainikka ja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen voittivat keväällä massiivisen EPICENTER-turnauksen sekä nappasivat kaksi hopeasijaa arvostetuista Major-turnauksista kevään aikana. Nämä suoritukset ovat todella kovia, varsinkin Major-turnausten peräkkäiset finaalipaikat. Molemmat pelaajat ovat myös syksyllä juhlineet turnausvoittoa uusilla kokoonpanoillaan.

Monille tulee varmasti yllätyksenä se, että Suomi on yksi simracingin eli ajosimulaattoripelien ykkösmaita. Neljä suomalaiskuskia - Greger Huttu, Olli Pahkala, Aleksi Elomaa ja Aleksi Uusi-Jaakkola - varmisti hiljattain paikkansa miljoonan dollarin palkintopotilla varustettuun Formula E: Road To Vegas -kisaan, joka ajetaan Las Vegasissa 7. tammikuuta. Jokainen suomalaiskuski on varmistanut osallistumisella jo 20 000 dollaria itselleen, mutta jokaisen tavoite on voittaa mestaruus ja 200 000 dollarin pääpalkinto.

Overwatchia pelaava suomalainen Ninjas in Pyjamas -joukkue on yksi pelin ykkösnimistä ensi vuoteen lähtiessä, vaikka iso mestaruus puuttuukin vielä palkintokaapista. Puolet NiPin joukkueesta edusti myös Suomea pelin MM-kisoissa, joissa Suomi sijoittui upeasti neljänneksi.

Erityismaininnan haluan antaa Rainbow Six: Siege -joukkue GiFulle, jonka hienot suoritukset hieman pienemmässä FPS-pelissä poikivat joukkueelle suoran kisapaikan helmikuussa Kanadassa pelattavaan jättiturnaukseen. GiFu nappasi tänä vuonna pienemmistä turnauksista voittoja, ja ylsi suurimmissa turnauksissa useampaan otteeseen vähintään välieriin asti.

CS:GO-pelaaja Aleksi "allu" Jalli kisaa tammikuussa pitkästä aikaa Major-turnauksessa, kun hän varmisti kisapaikan pelin ykkösturnaukseen joukkueensa FaZe Clanin kanssa karsinnoista. CS:GO-joukkueista LGR, joka kisaa tammikuussa CS-historian suurimmassa turnauksessa, ja ENCE eSports ansaitsevat myös kiitoksensa useista mitalisijoista ja tekemästään hienosta työstä.

Onnittelut myös suomalaiselle World of Tanks -joukkueelle, joka voitti kesällä pelin EM-kisat sekä Tanssipelaamisen EM-kultamitalistille Markus Kokkoselle!

Uusi liigatoimija, ensimmäiset SM-kisat, urheiluseura…

Turnausmenestyksen lisäksi Suomessa nähtiin tänä vuonna monia uusia tekijöitä kasvattamassa e-urheilun suosiota.

Suurin yksittäinen taho oli jääkiekkoseura HIFK:n perustama e-urheilujoukkue Helsinki REDS, joka pelaa Overwatchia. Ensi vuonna HREDSin uskotaan laajentavan myös muihin peleihin.

Helsinki REDS Overwatch-joukkue
HIFK:n oma e-urheilujoukkue Helsinki REDS esiteltiin marraskuussa. Helsinki REDS Overwatch-joukkue Kuva: Helsinki REDS kilpapelaaminen

HIFK:n ohella yksi vuoden suurimmista onnistujista oli Finnish Esports League eli ruohonjuuritason liigatoimintaa järjestävä FEL. Ensimmäisen vuoden aikana FEL tavoitti yli 700 maksavaa suomalaispelaajaa, jotka kisasivat yhteensä 5000 euron rahapalkinnoista CS:GO:ssa ja Hearthstonessa.

ENCE eSportsin tammikuussa tekemä paluu oli myös yksi vuoden kohokohtia: Organisaatiolta löytyi läpi vuoden ammattilaisjoukkue CS:GO:ssa, mutta lisäksi ENCE kiinnitti StarCraft- ja Hearthstone-pelaajia. Menestystä tuli kohtalaisesti, mutta ei aivan odotetusti. ENCEn kautta rahaa meni e-urheiluun tänä vuonna kuusinumeroinen luku, joten mistään nappikaupoista ei ole enää Suomessakaan kysymys.

Myös Suomen elektronisen urheilun liitto on tänä vuonna paiskinut töitä. Syksyllä valitun uuden liittohallituksen lisäksi liitto sai tänä vuonna kruunattua ensimmäiset viralliset Suomen mestarit CS:GO:ssa, Hearthstonessa ja StarCraftissa. Onnittelut ENCE eSportsille, Janne "Janetzky" Aholle ja Joona "Serral" Sotalalle!

SEUL on myös tänä vuonna päässyt Suomen Olympiakomitean kumppanuusjäseneksi ja puskenut ulos pelaajille, vanhemmille ja järjestäjille suunnattun e-urheilun eettisen ohjeiston. Hienoa työtä!

2016 oli upea e-urheiluvuosi

Olen varma että tätä blogia olisi voinut jatkaa vielä nykyistä pidemmäksi ja laajemmaksi, mutta mielestäni listasin lähes kaikki vuoden suurimmat saavutukset turnauskentillä ja sen ulkopuolelle jo yläpuolella.

2016 oli upea vuosi e-urheilulle maailmalla ja Suomessa, mutta ensi vuosi tulee varmasti olemaan vielä entistä parempi. Miksikö? Siitä lisää ensi viikolla!

Hyvää joulua kaikille lukijoille koko Yle e-urheilun puolesta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua