Hyppää pääsisältöön

Heroes of the Baltic Sean päätähti päätyi sarjaan somevideon kautta: “En todellakaan kuvitellut saavani kutsua koe-esiintymiseen”

Merirosvoseikkailu voi tehdä vielä tuntemattomasta Christian Arnoldista pohjoismaisen tähtinäyttelijän.

Tekeekö Heroes of the Baltic Sea Christian Arnoldista pohjoismaisen tähden? // Kuva: Yle

Maanantaina 26. joulukuuta ensi-iltansa saa Ylen suursatsaus, kotimainen jättiläinen Heroes of the Baltic Sea.

Merirosvodraamasarjan pääpahiksina miekkoja kolistelevat Ville Virtanen ja Minttu Mustakallio, mutta päähyviksenä eli sankari Axelina nähdään tuntemattomampi kaveri: Christian Arnold.

Kuka Arnold oikein on? Miten juuri hän päätyi Heroesin päärooliin?

Muutama vuosi sitten ruotsalainen Arnold asui Suomessa ja vietti iltansa Svenska Teaternin lavalla Mamma Mia -musikaalin näyttelijänä. Tuolloin hän törmäsi sattumalta Facebookissa mainokseen, jossa haettiin miekkailu- ja ratsastustaitoista, ruotsia puhuvaa näyttelijää. Arnold tunnisti itsensä ja päätti hakea – koska miksi ei.

- En todellakaan kuvitellut saavani kutsua koe-esiintymiseen, Arnold nauraa.

Ehkä siksi puhelu ohjaaja AJ Annilalta herättikin 29-vuotiaan näyttelijän pitkän illan jälkeisenä aamuna kaverin sohvalta kaulahuivi silmillä.

- Vastasin puhelimeen matalalla äänellä “helloo?” ja toisessa päässä kerrottiin: “Tässä AJ Annila, haluan sinut näyttelemään sarjani päärooliin."

Kielimuuri rikkoi jään

Heroes of the Baltic Sea selvittää draaman ja realityn keinoin, mitä tapahtui vuonna 1468 kadonneelle Raaseporin linnanherran pojalle Axel Tottille. Arnold näyttelee sarjan draamaosuuksissa varttuneempaa Axelia. Merirosvopäällikköä näyttelevä Ville Virtanen oli ainoa sarjan muista näyttelijöistä, jonka Arnold tiesi etukäteen.

- Päätin olla googlaamatta muita, etten jännittäisi sitten isojen tähtien ympärillä. Myöhemmin olen ollut siitä iloinen, koska jos olisin tiennyt –, Arnold pysähtyy kesken lauseen ja nauraa.

Ville Virtanen (vas.) oli ainoa kollega, jonka Arnold tunsi ennen sarjan kuvauksia. // Kuva: Yle

Eniten aikaa valmistautumiseen Arnold käytti draaman kielen eli suomenruotsin opetteluun.

- Suomenruotsi on eri kieli kuin ruotsi. Arvostan sitä ja halusin olla siinä hyvä.

Arnold ymmärtää myös jonkin verran suomea, mutta päivittelee sen mahdotonta kielioppia. Kieli on tuttu niin työn kuin perheenkin kautta: Arnoldin isoäiti on suomalainen ja äiti muutti Kuusamosta Ruotsiin pikkutyttönä. Suomalaisen tuotantotiimin keskellä hän kertoo pärjänneensä oikein hyvin.

- Tiesin, että jos muut puhuvat suomea, homma ei koske minua ja saan rentoutua hetkeksi. Sitten kun puhuttiin englantia, tiesin, että nyt minunkin pitää kuunnella.

Tiimin kanssa jää murtui juuri kielimuurin kautta:

- Setissä huudeltiin aina jonkun “Valmis”-nimisen tyypin perään. Olin jo vähän huolissani, että miksi tämä kaveri ei koskaan ilmesty paikalle eikä tee hommiaan. Kun sitä oli jatkunut pari päivää, kysyin, miksei Valmis koskaan ole paikalla... ja sitten opin, mitä se oikeasti tarkoittaa! Saimme siitä tiimin kesken hyvät naurut, Arnold muistelee.

Arnoldin isoin ja tunteikkain rooli

Axelin roolissa Christian Arnold ratsastaa ja miekkailee. // Kuva: Yle

Arnold on näytellyt lukuisissa teatteriesityksissä Ruotsissa ja tehnyt niin musikaaleja kuin koko perheen teatteria. Elokuvaa ja televisiota hän on tehnyt vähemmän, ja Heroes of the Baltic saattaakin olla hänen tärkein roolinsa tähän mennessä. Sarjalle on jo ennen julkaisua ollut kansainvälistä kiinnostusta.

Draamassa Axell juoksentelee, ratsastaa, hyppii ja miekkailee kohtalonsa puolesta. Arnold ei satuttanut itseään kuvauksissa, mutta onnistui lyömään Minttu Mustakallion käden mustelmille taistelukohtauksen tohinassa.

Suurimman osan sarjasta Arnold itse kuitenkin näyttelee venähtäneen peukalon kanssa.

- Venäytin sormeni itse asiassa Mamma Mian esityksessä. Mutta jos peukaloni näyttää joissain kohtauksissa jäykältä, se johtuu sitten siitä.

SPOILERIVAROITUS. Seuraavaksi jutussa on luvassa pieniä juonipaljastuksia.

Heroes of the Baltic Sea ei ole merirosvoseikkailua Hollywood-tyyliin ilman sen kummempaa tarinaa. Axelin kohtalo on traaginen: äiti hukkuu pojan ollessa nuori, eikä tie juuri helpotu aikuisuuden myötä. Kuolemaa ja menetystä riittää viimeisille vaiheille asti.

- Parasta tarinassa on se, miten [Axel] käy koko tunneskaalaa läpi. Hän kokee puhdasta onnea, syvää surua ja riipivää vihaa. Pääsen näyttämään kaikkeni, Arnold sanoo.

Mihin Arnoldin kaikki riittää? Se jää nähtäväksi. Veikkaamme, että hänestä kuullaan vielä.

Jäykkiä peukaloita ja isoja tunteita luvassa siis maanantaina 26. joulukuuta. Katso koko sarja Areenasta tai TV2:ssa klo 20.

Lue lisää:

Merirosvodraama kohtaa Amazing Racen – tätä on luvassa, kun Ylen suurtuotanto Heroes of the Baltic Sea alkaa