Hyppää pääsisältöön

Kemmuru antoi suomiräpille kolme kovaa tekijää ja unohtumattoman kulttilevyn – landespedet kuulostavat yhtä leppoisilta kuin aina ennenkin

Kemmuru juhlistaa Kehumatta paras -albumiaan Tapaninpäivänä 10-vuotiskeikalla. Mitä bändi ajattelee klassikkolevystään nyt?

Kemmurun Jodarok ja DJ J-Laini. // Kuva: Silja Annila

Mistä sä tuut, hei landespede?
Mie tuun maalta beibe, ota vaatteet veke

Kemmurun letkeä rap jäi tuskin yhdeltäkään räppipäältä huomaamatta 2000-luvulla. Aksimin, Jodarokin ja DJ J-Lainin bändi kukoisti aina vuosituhannen alusta vuoteen 2013, jolloin yhtye lopetti keikkailun.

Rap-fanit eivät ole kuitenkaan unohtaneet bändiä. Kirkkaimmin yhtyeen tuotannosta jäi elämään 2006 julkaistu Kehumatta paras -levy, joka keräsi aikanaan kriitikoilta ylistäviä arvioita. Nyt albumi on taas pinnalla, sillä Kemmuru heittää 10-vuotisjuhlakeikan albumin kunniaksi Tapaninpäivänä Tampereella. Rap-fanit ottivat uutisen ilolla vastaan, eikä ihme, saavuttihan Kemmuru kulttimaineen huumorintäyteisellä, lämpimällä ja murteiden sävyttämällä räpillään.

Vaikka bändin viimeisestä levystä on nyt vierähtänyt yli kuusi vuotta, Kemmuru ei koskaan lopettanut virallisesti. Jäsenten muut projektit ja yksityiselämä vetivät eri suuntiin, eikä yhtyeelle riittänyt tilaa ja aikaa.

Joulukuussa 2016 vastassa istuu kaksi perheenisää, joista toisella on päivätyö. Jodarok ja J-Laini kertovat työntäyteisistä päivistä, joihin pitää sovittaa vielä perhe-elämä.

- Mulla on kolme lasta ja päivätyö, ja muillakin omat perheensä ja musaduuninsa. On ollut aika vaikeaa löytää aikoja bänditreeneille, J-Laini sanoo.

Kolme kovaa konkaria: tuottaja, räppäri, keikkamyyjä

Kemmuru avasi kolmikon mukaan heille lopullisesti ovet musiikkialalle. Sen avulla maalaispojat Rovaniemeltä, Tikkakoskelta ja Joensuusta lunastivat paikkansa skenen ytimessä.

- Kemmuru on mulle todella tärkeä yhtye, sillä myöhäisempi elämänvaihe on sille suoraa jatkumoa, J-Laini toteaa.

Kaikki Kemmurun jäsenet toimivat edelleen aktiivisesti musabisneksessä. Aksim on tuottanut biisejä muun muassa JVG:lle, Paperi T:lle, Gettomasalle ja Mustalle Barbaarille. Lisäksi tuottaja on tehnyt omaa musiikkia ja tullut tutuksi Ruudolfin ja Karri Koiran keikka-DJ:nä.

Jodarokin Aivovuoto-yhtye kuljettaa räppäriä ympäri Suomea, ja lisäksi artisti heittää freerap-keikkoja yhdessä Särren ja YleX:ltäkin tuttujen Lyömättömien kanssa.

- Kemmurun ajoista lähtien mulla on ollut keikkoja oikeastaan joka viikko, Jodarok sanoo.

"Kemmurun ajoista lähtien mulla on ollut keikkoja oikeastaan joka viikko."― Jodarok

J-Laini on kolmikosta se tuntemattomin, muttei todellakaan vieras kasvo rap-piireissä: hän keikkailee SMC Lähiörottien DJ:nä ja pyörittää päivätöikseen All Day Agency -ohjelmatoimistoa.

Aidosti ylpeä kulttiteoksesta

Suomen musiikkimaailma on muuttunut valtavasti 10 vuodessa Kehumatta paras -levyn julkaisun jälkeen. Nykyään rap on mainstreamia, eikä kokonaisilla levyillä ole suoratoistoajassa samanlaista merkitystä kuin aiemmin. Kehumatta paras on kuitenkin merkkiteos, jota rap-konkaritkin kehuvat juhlan kunniaksi Rumba-lehden sivuilla klassikoksi.

Mitä J-Laini ja Jodarok itse ajattelevat levystä?

- Se on saanut elää elämäänsä. Me ei tehty sitä räätälöitynä tietylle yleisölle, vaan omasta ilostamme. Uskon, että siksi se on kestänyt aikaa, Jodarok pohtii.

Kehumatta paras -levyllä kappaleiden aiheet liikkuvat rakkaudessa, rapin ilosanomassa ja itsensä hyväksymisessä. 

- Biisien aiheet ovat universaaleja, ajattomia, J-Laini sanoo.

Vaikka oman musiikin voimaa ja merkitystä on vaikea arvioida, kaksikko on ylpeä klassikkolevyn leimasta.

- Sitä on sanottu albumiksi, johon rapista innostuvat nuoret edelleen tutustuvat. Sellaisia levyjä ei Suomessa ole monta. On tosi siistiä, että siitä on tullut yksi kotimaisen rapin kulmakivistä.

Maalaisbändi palaa vielä?

J-Laini ja Jodarok antautuvat mielellään myös muistelemaan Kemmurun kulta-aikoja, jolloin yhtyeen lainit upposivat yleisöön Helsingin lisäksi maakunnissa ympäri Suomen. Kemmuru levitti rap-sanomaa juuri silloin, kun se oli musiikkityylinä läpimurron kynnyksellä.

- Ei silloin tajunnut, miten iso juttu oli, että vedettiin Oulussa 45-baari täyteen väkeä, Jodarok sanoo.

Maakunnissa Kemmurun räppärit tunnistetaan edelleen. J-Laini kertoo, että hänet liitetään SMC Lähiörottien ohi aina Kemmuruun. Tässä osansa on kenties bändin avoimella suhteella maalaisuuteen.

- Totta kai ollaan maalaisbändi, ja meihin on ollut varmaan helpompi samaistua eri puolilla Suomea.

"Totta kai ollaan maalaisbändi, ja meihin on ollut varmaan helpompi samaistua eri puolilla Suomea."― DJ J-Laini

Samaistumisen hurmosta on odotettavissa jälleen Tapaninpäivänä. Nostalgiatripit selvästi kiinnostavat rap-faneja, myihän 2000-alussa vaikuttanut MC Taakibörsta kolme Tavastian-keikkaa loppuun tänä syksynä.

Itse asiassa bändi pääsi jo kesällä testaamaan, uppoaako sen musiikki edelleen suomalaiseen yleisöön.

- Heitettiin kahden päivän varoitusajalla jo kesällä Kemmuru-keikka. Tampereen YO-talo oli ihan tukossa, joten kyllä meidän biisit näyttää kiinnostavan jengiä yhä, J-Laini kertoo.

Bändi ei kuitenkaan halua automaattisesti heittäytyä pelkäksi nostalgiaksi: Jodarok ja J-Laini eivät sulje pois Kemmurun paluuta.

- Jos Aksimilta tulee joku kova biitti tai joku yhteinen idea alkaa kasvaa, niin miksemme voisi tehdä jotain uutta, J-Laini sanoo.

Lue myös:

Säveltäjä, varas vai taikuri? Aksim selittää YleX:lle, mitä hip hop -tuottaja tekee

Räppärit rasismia vastaan palkittiin Työ- ja elinkeinoministeriön kunniakirjalla