Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Nousukiidossa oleva Töölön Ketterä ei pelkää herkkien poikien leimaa

Kappale Valitsemaanne numeroon kertoo Matti 8:n ja hänen ex-tyttöystävänsä erosta.

Kuluneen vuoden aikana Töölön Ketterälle on ehtinyt tapahtua paljon. Suomigrimen sanansaattajiksi tituleerattu kaksikko on aurannut tietään YleX:n Nosteessa-bändin paikalta kohti suuren yleisön tietoisuutta.

Töölön Ketterä koostuu räppäri Matti 8:sta sekä tuottaja Handshakingistä. Alle vuodessa duo on ehtinyt solmia levydiilin, takoa hitit kuten Ludoo ja Kiska kiinni sekä julkaista viisibiisisen EP:n. Helmikuussa 2017 Töölön Ketterä kilpailee Emma Gaalan Vuoden tulokas -kategoriassa.

Mutta vielä ehtii julkaista yhden hitin ennen vuodenvaihdetta.

YleX Ensinäyttönä nähtävä Valitsemaanne numeroon on yhtyeen uusi sinkku ja aikaisempia biisejä huomattavasti rauhallisempi ja tunteellisempi. Matti 8:n mukaan uutta biisiä ei voi kutsua grimeksi, vaikka siinä onkin grime-tempo. Lisäksi biisillä laulaa heleä-ääninen folk-poppari Vesta, joka on muun muassa esitelty YleX:n Uuden musiikin iltavuoron Viikon Kellaribändinä.

- Vesta on meidän pitkäaikainen ystävämme jo varmaan yläasteelta. Olemme usein puhuneet siitä, että joskus voisi tehdä jotakin musaa yhdessä. Kun olin kirjoittanut tämän biisin ekan versen, ajattelin heti, että Vestan pitää laulaa kertosäe.

Lopulta herkän melankolisesta kappaleesta muotoutui kahden artistin välinen duetto, ei niinkään Matti 8:n räppäämä biisi, jossa Vesta vain fiittaa mukana.

- Alun perin ei ollut tarkoitus tehdä mitään erobiisiä. Mutta kun sain Handshakingin biitistä ensimmäisen demon, kirjoitin tekstin saman tien matkalla Helsingistä Turkuun, Matti 8 sanoo.

Kappale Valitsemaanne numeroon kertoo Matti 8:n ja hänen ex-tyttöystävänsä erosta. Sen tekeminen ei ollut artistille helppoa.

”Eihän me mitään gangstoja olla”

Ennen biisin julkaisua Töölön Ketterä pohti paljon sitä, pystyykö tai ylipäätään haluaako se tehdä tämän tyyppistä kappaletta. Entä jos duo leimataan herkiksi pojiksi? Kaksikko kuitenkin tunnetaan parhaiten agressiivisista biiteistään, kovista puncheistaan ja nokkelista lyriikoistaan.

- Jännitin vähän sitä, miten jengi reagoi, kun en ole aikaisemmin tehnyt näin henkilökohtaista tekstiä. Oli aika paha hetki soittaa biisi meidän jengille, kun en ollut puhunut näistä jutuista edes heille, Matti 8 kertoo.

Julkaisemispäätöstä ei helpottanut se, että osa ystävistä suhtautui nihkeästi. Matti 8:n mukaan esimerkiksi eräs ystävä kommentoi biisin kuultuaan, että ”äijät ovat sitten lähteneet tähän Paperi T -meininkiin”.

Mutta artisti itse ei näe tunteista kertovaa räppiä mitenkään negatiivisena tai suosion kalasteluna. Se että melankoliset erobiisit liitetään usein Paperi T:n musiikkiin johtuu Matti 8:n mukaan siitä, että harva tekee vastaavanlaista.

Ja onneksi vuonna 2016 räppiä voi tehdä niin monella tavalla. Eri genrejen rajat häilyvät, ja se näkyy myös Töölön Ketterän musiikissa.

- Meidän soundi alkaa muuttua yhä enemmän suomalaiseksi, eikä meidän tarvitse larpata sitä jenkkimeininkiä.

Jenkkimeiningillä räppäri tarkoittaa rankoista gettojen kokemuksista kertovaa musiikkia, johon Helsingin Töölössä asuvien artistien on aika hankala samastua.

- Kun eihän me mitään gangstoja olla. Emme voi räpätä sellaisista jutuista, joista emme tiedä mitään.

Lue myös:

Suomigrime-kaksikko Töölön Ketterä: Suomigrimen tekijät eivät perinteisesti halua nousta valtavirtaan

YleX Ensinäyttö: Hurjassa nosteessa oleva Töölön Ketterä painuu Töölöstä moottoripyörien keskelle

Suomigrimen sanansaattaja Töölön Ketterä ammentaa räppinsä Helsingin Töölön arjesta: "Onhan se perinteisesti aika mummo paikka"