Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto: Kuka on vuoden 2017 Alma tai Evelina? Äänestä suosikkiasi!

Kotimainen musiikkiskene on jälleen täynnä lupaavia uusia tulokkaita. Kuka heistä tekee läpimurron vuonna 2017?

He ovat YleX Läpimurto -artistit.

YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimistä ja Ylen musiikkiosaajista koostuvan raadin muodostama lista, jolle on valikoitu ne kotimaiset artistit, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuonna 2017.

Raadin listalle valittiin sekä kotimaassa että ulkomailla menestystä niittäneitä tulokkaita, jotka eivät vielä ole tehneet lopullista läpimurtoaan. Valinnat on tehty useamman kuin yhden kappaleen perusteella.

Maanantaista 2. tammikuuta alkaen Uuden musiikin ohjelmissa julkaistaan YleX Läpimurto -raadin nimeämät Top 5 -tulokkaat. Yleisön suosikki julkaistaan keskiviikkona 4. tammikuuta Uuden musiikin aamuvuorossa.

Tutustu artisteihin ja äänestä suosikkiasi! Äänestys päättyy tiistaina 3. tammikuuta.

Kuka on suosikkisi YleX Läpimurto -artisteista?

Alex Mattson

Kovassa nosteessa oleva suomalainen 19-vuotias DJ-tuottaja Alex Mattson julkaisi ensin omia kappaleita ja siirtyi vasta sen jälkeen DJ-dekin taakse. Hänen debyyttisinkkunsa UFO on YleX:n musiikkipäällikön Tapio Hakasen mukaan ”yksi kovimmista kotimaisista debyyttisinkuista ikinä”.

Pääasiassa tuottajana itseään pitävällä Mattsonilla ei käytännössä ollut DJ-kokemusta ennen itse tuottamiensa biisien esittämistä. Nyt 19-vuotiasta Mattsonia hehkutetaan tittelillä huippu-DJ.

Annukka

Elektronista poppia tekevän Annukan kappale Sähköä nousi YleX:n soittolistalle marraskuussa 2015, kun biisi voitti YleX:n Suoraan soittarille -äänestyksen. Samana syksynä Suomen Musiikki tarjosi Annukalle levytyssopimusta kuultuuan kappaleen YleX:llä.

Laulaja-lauluntekijä Annukka tunnetaan myös Robinille tekemästään Boom kah -musiikkivideosta, joka on saanut 13 miljoonaa katsojaa YouTubessa. Oman musiikin läpimurto on kuitenkin vasta alussa.

Axel Thesleff

Elektronisen musiikin tuottajan Axel Thesleffin Bad Karma -biisiä on kuunneltu Youtubessa yli sata miljoonaa kertaa. Thesleff on kertonut YleX:lle, että hänen melankolinen soundinsa syntyy pääosin syksyisin, jolloin tuottaja on luovimmillaan.

Omakustanneartistina toimivan Thesleffin Bad Karma -biisiä on saanut kansainvälistä huomiota muun muassa BBC:llä. Suomessa artisti haluaisi valloittaa Weekend Festivalin ja Flown lavat.

Axel Thesleff. // Kuva: YleX/Elina Leino

Ida Paul & Kalle Lindroth

Yhteisillä biisileireillä tutustunut duo Ida Paul & Kalle Lindroth yhdisti voimansa alkuvuodesta 2016. Jo kesällä kaksikolla oli kasassa lähes levyllinen biisejä, joista herkkä Hakuammuntaa soi myös YleX:n soittolistalla.

Ida Paulin ääni on suomalaisille tutuin Roope Salminen & Koirat -bändin Madafakin darra -hitistä, ja Kalle Lindroth muistetaan muun muassa Smak-bändin laulajana, Summerin juontajana ja Kotikadun näyttelijänä. Lindroth oli myös järjestämässä tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyä Slush Music -tapahtumaa.

Kalle Lindroth & Ida Paul. // Kuva: YleX

Ida Paul & Kalle Lindroth – Hakuammuntaa

Kauriinmetsästäjät

Kaksihenkinen yhtye Kauriinmetsästäjät on ollut YleX:n yksi vuoden 2016 soitetuimmista kotimaisista bändeistä. Sen kasarivaikutteinen ja utuinen debyyttisinkku Oisit vaan sanonu dominoi YleX Himotuimpien kärkeä monta viikkoa. Myös sinkut Intiaanikesä ja Kun mä mietin sua, niin uuh ovat onnistuneet luomaan bändille oman trademark-soundin.

Heikki Petrellin ja Tuomas Kaitasen muodostama duo on vakuuttanut kuulijat niin eteerisellä tuotantosoundilla, hyvillä lyriikoilla kuin vahvalla yleistunnelmallakin.

Kauriinmetsästäjät. // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Kiara Nelson

Vasta 18-vuotias laulaja Kiara Nelson on jo tehnyt sen, mihin moni artisti ei kykene koko uransa aikana. Hän on nimittäin esiintynyt yhden kappaleen julkaisemisen jälkeen täydelle Hartwall Arenalle Justin Bieberin lämmittelijänä.

Laulajan debyyttisinkku Cool My Rush edustaa ajankohtaista ja kansainvälistä soundia, jossa yhdistyy Zara Larssonin popkoukut ja Dua Lipan hienostunut seksikkyys. Kunnianhimoista ja suoraviivaista poppia tekevästä artistista povataankin kansainvälistä menestyjää.

Mouhous

Jyväskyläläinen Mouhous tekee trap-sävytteistä räppiä synkillä soundeilla. Yhtye valittiin syksyllä YleX:n Nosteessa-bändiksi, ja poppoon kappale Hellafly nousi saman tien YleX:n soittolistalle.

Toistaiseksi Mouhous on vielä melko tuntematon bändi, mutta se allekirjoitti hiljattain levytyssopimuksen Etenee Recordsin kanssa. Samalle levymerkille on kiinnitetty muun muassa Stig ja Vesala.

Negatiiviset Nuoret

Levy-yhtiö Rähinä Recordsin tallissa työskentelevä Negatiiviset Nuoret ei ole ihan tyypillinen raplevy-yhtiön sairaus. Punkista ja rokista vaikutteita saanut yhtye nimittäin soittaa pelkistettyä ja mutkatonta vanhan liiton rokkimeininkiä.

Bändi nousi pinnalle alkuvuonna ulkonäköpaineista ja itsetunto-ongelmista kertovalla debyyttisinkullaan Mä oon niin ruma, jota seurasi paljon mielipiteitä herättänyt sinkku Mutsi.

Nelli Matula

Rap-musiikista tunnetun Rähinä Recordsin tuore kiinnitys Nelli Matula pääsi levy-yhtiön artistiksi tuhansien innokkaiden joukosta. Monilahjakas Matula soittaa poikkihuilua ja opiskelee popjazzlaulua.

Tanssillisesta r'n'b:sta pitävä Matula on kertonut YleX:lle haluavansa tehdä musiikkia suuren maailman meingillä. Matulalta on julkaistu sinkut Kato vaan sekä Lemmikki, joka on soinut Suomen Spotifyn TOP50-listalla.

Olivera

Indie-vaikutteista elektropoppia tekevä Olivera on malliesimerkki siitä, millaisia nuoria artisteja ja biisinkirjoittajia Suomessa tällä hetkellä kasvaa.

Omakustanteisesti musiikkia tekevän Oliveran suurinta hittiä Golden Plate on kuunneltu Spotifyssä yli miljoona kertaa. Hänen tuorein Safe and Sound -kappaleensa nousi marraskuussa YleX:n soittolistalle. Olivera tekee kappaleita myös muille artisteille.

Olivera. // Kuva: Meri Björn

Perttu

Berliinissä asuva DJ-muusikko Perttu eli Perttu Kurttila allekirjoitti alkuvuodesta 2016 maailmanlaajuisen levydiilin Universal Musiciin kuuluvan Island Recordsin kanssa. Sopimus on poikinut Waves-sinkun, joka äänestettiin myös YleX:n Himotuimmat-soittarille. Biisi on myös noteerattu kansainvälisesti amerikkalaismedia Billboardissa.

Pitkään musiikin parissa työskennellyt Perttu on kertonut YleX:lle, että hän haluaa tulevaisuudessa ottaa DJ-keikoilleen mukaan myös live-instrumentteja ja mahdollisesti laulajiakin.

Snø

Pehmeää nu-soul-vaikutteista elektropoppia tekevä Snø on mystinen suomalainen artisti, josta tiedetään hyvin vähän. Snøllä ei ole profiilia sosiaalisessa mediassa eikä hän ole antanut juurikaan haastatteluja.

Samettisen vuotavalla soundilla laulava Snø vakuutti kuitenkin YleX:n Uuden musiikin ohjelmien toimittajat niin, että he valitsivat hänet tänä syksynä Nosteessa-artistiksi. Snø on kertonut ihailevansa The Weekndiä, ja se kuuluu esimerkiksi hänen Sunrise-biisinsä lämpimässä tunnelmassa.

Snø // Kuva: Promokuva

Sonny

Musiikillisesti monilahjakkaasta Sonnystä on povattu seuraavaa suurta rap-nimeä. Muun muassa Töölön Ketterän keikkakokoonpanosta tuttu Sonny räppää ja soittaa lisäksi rumpuja, saksofonia, bassoa, kitaraa ja pianoa.

Suomigrimen aallossa nouseva artisti tuli suuremman yleisön tietoisuuteen YleX:n Nosteessa-osion kautta, ja hänen Huppu pääs -biisinsä on soinut ahkerasti YleX:n soittolistalla.

Tom & Hills

Elektronista musiikkia tekevä Tom & Hills on vahvasti matkalla kohti kansainvälistä menestystä. Duo on nostettu ensimmäisenä suomalaisartistina Universalin pohjoismaiseksi prioriteetiksi Aviciin, Tove Lon ja Lukas Grahamin rinnalle.

Näiden maailmantähtien lisäksi Ramon Soivion ja Petri Mäkitalon muodostamaa duoa tukevat muun muassa Tiësto, Major Lazer ja Martin Garrix.

Tom & Hills. // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Töölön Ketterä

Suomigrimen sanansaattajaksi tituleerattu Töölön Ketterä tunnetaan parhaiten aggressiivisista biiteistään, kovista puncheistaan ja nokkelista lyriikoistaan. Kuluneen vuoden aikana kaksikko on aurannut tietään YleX:n Nosteessa-bändin paikalta kohti suuren yleisön tietoisuutta.

Töölön Ketterä koostuu räppäri Matti 8:sta sekä tuottaja Handshakingistä. Alle vuodessa kaksikko on ehtinyt solmia levydiilin, takoa hitit kuten Ludoo ja Kiska kiinni sekä julkaista viisibiisisen EP:n. Helmikuussa 2017 Töölön Ketterä kilpailee myös Emma Gaalan Vuoden tulokas -kategoriassa.

YleX Läpimurto 2016 -yleisöäänestyksen voitti Shiraz Lane. Raadin suosikiksi nousi Venior.

YleX Läpimurto -raati:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)

Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin aamuvuoro)

Venla Kokkonen (Toimittaja, Uuden musiikin iltavuoro)

Ida Karimaa(Toimittaja, Uuden musiikin viikko)

Jani Kareinen(Toimittaja, YleX Ilta: Kareisen Jani)

Ile Uusivuori (Tuottaja, Uuden musiikin ohjelmat)

Mikko Pekkinen (Musiikkikoordinaattori YleX)

Kjell Simosas(Toimittaja, X3M)

Johan Lindroos (Musiikkipäällikkö X3M)

DJ Orion (Juontaja, DJ Orion ja Disko2000)

Juttua korjattu 27.12. klo 15:12: Venla Kokkonen on toimittajana Uuden musiikin iltavuorossa, ei Uuden musiikin aamuvuorossa kuten jutussa aiemmin mainittiin. Raatiin lisätty DJ Orion.