Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Järvihylkeiden jäljillä

Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista.
Luontokuvaaja Juha Taskinen Baikalilla. Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1

TV1 lauantaina 14.1.2017 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 15.1. klo 13.50
Katsottavissa Yle Areenassa

Vain viidessä maapallon järvessä asustelee pysyvä hyljekanta. Norppakuvaaja Juha "Norppa" Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat makeanveden hylkeiden luo.

He etsivät vastauksia siihen, miten hylkeet ovat järviin joutuneet, kuinka paljon niitä järvissä sukeltelee ja mitä niiden elämään kuuluu.

Ainutlaatuista vedenalaiskuvaa

Juha Taskisen luontodokumentti kertoo makeanveden hylkeistä, joita elää vain Saimaalla Suomessa, Laatokalla sekä Baikalilla Venäjällä sekä Pohjois-Amerikan hyljejärvissä Lake Iliamnassa Alaskassa ja Seal Lakesissa Kanadassa.

Kolmen vuoden aikana tehdyillä kuvasmatkoilla Taskinen ja Kunnasranta pääsivät ensimmäisenä dokumentoimaan kaikkien järvihylkeiden elämää ja saivat elokuvaan ennennäkemätöntä vedenalaista kuvaa hylkeistä.

Tutkimusmatkoillaan Pohjois-Amerikkaan, Siperiaan ja Luoteis-Eurooppaan he kulkivat kymmeniä tuhansia kilometrejä ja joutuivat uusilla järvillä eri vuodenaikoina yllättäviin tilanteisiin.

Arvokasta suojelutyötä

Juha Taskisen ja Mervi Kunnasrannan edellinen yhteinen ja palkittu elokuva, saimaannorpista kertova Jäätä rakastavat valmistui vuonna 2010.

Kunnasranta ja Taskinen ovat olleet menestyksekkäästi kehittämässä uhanlaisen saimaannorpan suojelumenetelmiä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Musiikki: Ilkka Vesioja. Tuotanto: Norppa Taskinen Ky, 2016.

Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu.
Baikalinhylkeitä Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu. yle tv1
Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu.
Juha Taskinen ja Mervi Kunnasranta Baikalilla Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1
Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista.
Ungavanhylje Kanadassa. Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1
Kommentit