Hyppää pääsisältöön

Järvihylkeiden jäljillä – Juha Taskisen dokumentti maailman makeanveden viiksekkäistä

Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista.
Luontokuvaaja Juha Taskinen Baikalilla. Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1

TV1 perjantaina 1.5.2020 klo 18.10 - 19.20, uusinta sunnuntaina 3.5. klo 12.35, Areenassa

Vain viidessä maapallon järvessä asustelee pysyvä hyljekanta. Norppakuvaaja Juha "Norppa" Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat makeanveden hylkeiden luo.

He etsivät vastauksia siihen, miten hylkeet ovat järviin joutuneet, kuinka paljon niitä järvissä sukeltelee ja mitä niiden elämään kuuluu.

Ainutlaatuista vedenalaiskuvaa

Juha Taskisen luontodokumentti Järvihylkeiden jäljillä kertoo makeanveden hylkeistä, joita elää vain Saimaalla Suomessa, Laatokalla sekä Baikalilla Venäjällä sekä Pohjois-Amerikan hyljejärvissä Lake Iliamnassa Alaskassa ja Seal Lakesissa Kanadassa.

Kolmen vuoden aikana tehdyillä kuvasmatkoilla Taskinen ja Kunnasranta pääsivät ensimmäisenä dokumentoimaan kaikkien järvihylkeiden elämää ja saivat elokuvaan ennennäkemätöntä vedenalaista kuvaa hylkeistä.

Tutkimusmatkoillaan Pohjois-Amerikkaan, Siperiaan ja Luoteis-Eurooppaan he kulkivat kymmeniä tuhansia kilometrejä ja joutuivat uusilla järvillä eri vuodenaikoina yllättäviin tilanteisiin.

Arvokasta suojelutyötä

Juha Taskisen ja Mervi Kunnasrannan edellinen yhteinen ja palkittu elokuva, saimaannorpista kertova Jäätä rakastavat valmistui vuonna 2010.

Kunnasranta ja Taskinen ovat olleet menestyksekkäästi kehittämässä uhanlaisen saimaannorpan suojelumenetelmiä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Musiikki: Ilkka Vesioja. Tuotanto: Norppa Taskinen Ky, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Avara luonto -ohjelmapaikalla Ykkösellä 2017.

Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu.
Baikalinhylkeitä Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu. yle tv1
Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu.
Juha Taskinen ja Mervi Kunnasranta Baikalilla Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen mitä niille kuuluu. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1
Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista.
Ungavanhylje Kanadassa. Juha Taskisen kuvaama dokumentti kertoo kuutin kasvamisesta hylkeeksi ja hylkeen elämään liittyvistä uhista. Kuva: Mervi Kunnasranta yle tv1
Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.