Hyppää pääsisältöön

Seitsemän veljestä ja kolme Juhania

Jouko Turkan Seitsemän veljestä
Turkan veljet kuunnelmastudiolla Jouko Turkan Seitsemän veljestä Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jukka Lintinen Seitsemän Veljestä,Kai Lehtinen,Tero Jartti,Jarmo Mäkinen,Martti Suosalo,Jari Pehkonen,Taisto Reimaluoto,Pertti Koivula

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa suurimmilla tähtinäyttelijöillä. Juhanina oli kaksi ensimmäistä osaa Eino Kaipainen, siitä eteenpäin Tauno Palo – tarina ei kerro, miksi.

Kuunnelmasarjan ensimmäinen osa on vuosien myötä kadonnut jäljettömiin ja nyt sarja saa uuden avausjakson, jossa esiintyvät Jouko Turkan legendaarisen tv-filmatisoinnin veljekset: Kai Lehtinen, Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Jari Pehkonen, Taisto Reimaluoto, Pertti Koivula ja Tero Jartti. Eli sarjassa esiintyy nyt peräti kolme Juhania: Kai Lehtinen, Eino Kaipainen ja Tauno Palo.

Kai Lehtinen Seitsemän veljeksen Juhanina
Kai Lehtinen Kai Lehtinen Seitsemän veljeksen Juhanina Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jukka Lintinen Kai Lehtinen,Seitsemän veljestä

Idea Turkan veljien käytöstä on ensimmäisen osan ohjaajan ja Yle Draaman päällikön Jarmo Lampelan. Radioteatteri halusi samalla tehdä Jouko Turkkaa muistaen pienen ohjelmakokonaisuuden: Radioteatterin entinen päällikkö Pekka Kyrö on valmistanut kuunnelman yhteyteen ohjelman Turkasta ja ensimmäinen jakso itse sarjasta on monitasoinen kooste vanhaa dokumenttimateriaalia, 2016 marraskuussa tehtyä uutta fiktiota ja Mari Lukkarin samaan aikaan tekemää tuoretta haastattelua, joka on siis osa teosta muiden edellämainittujen ohella.

Apulaisohjaaja ja dramaturgi Antti Lehtisen mukaan kyseisen uusiotuotantoisen osan tyylilaji lienee suoraan Kiven Elettiinpä ennenkin -viisusta poimittu pyllyily.

Ylen Kulttuuricocktail on pureutunut aiheeseen syvemminkin ja oheisen linkin kautta pääsee lukemaan veljien kokemuksia Jouko Turkasta ja iloisesta jälleennnäkemisestä lähes 30 vuoden jälkeen.

Kulttuuricocktail Seitsemän veljestä

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä, sunnuntaisin klo 15.00, Yle Radio 1

1.1. UUSI Aleksis Kivi: SEITSEMÄN VELJESTÄ osa 1 jonka jälkeen esitetään noin klo 15.27 Pekka Kyrön ohjelma Jouko Turkan radio.
9.1.–26.3. Aleksis Kivi: SEITSEMÄN VELJESTÄ jaksot 2-13/30
3.9.–24.12. jaksot 14-30

Kommentit