Hyppää pääsisältöön

Skam on parasta nuortendraamaa pitkiin aikoihin – tässä viisi syytä siihen, miksi sarjaa kannattaa katsoa

Skam-sarjan hahmojen elämää voi seurata myös somessa. Kaikilla on omat profiilit Facebookissa ja Instagramissa.

Skam-televisiosarjan hahmoilla on kaikilla omat sometilit. Kuvakaappaus Evan Instagram-tililtä. Kuvassa (vas.) Noora (Josefine Frida Petterssen), Sana (Iman Meskini), Chris (Ina Svenningdal), Vilde (Ulrikke Falch) ja Eva (Lisa Teige).

Kavereita, bileitä, tappeluita, pettämistä, juoruja, palavaa rakastumista, seksiä, tulevaisuudenhaaveita ja häpeää siitä, miten tuli mokattua.

Tätä kaikkea on Norjan yleisradion NRK:n sarjaSkam(eli häpeä), jonka kaksi ensimmäistä tuotantokautta ilmestyivät Yle Areenaan reilu viikko sitten.

Katsoimme molemmat kaudet ja kerromme nyt, miksi sarja on niin hyvä.

1. Todentuntuiset hahmot

Moniin amerikkalaisiin high school -sarjoihin, kuten Gossip Girl tai Glee, verrattuna Skamin hahmot ovat hyvin tavallisia. Sarjan nuoret lukiolaiset tulevat niin eroperheistä kuin uusioperheistäkin. Osalla on yksinhuoltajavanhempi, ja osa asuu jo itsenäisesti kimppakämpässä. Kukaan ei ole erityisen rikas.

Todentuntuisuutta lisää myös se, että sarjan tapahtumat sijoittuvat Norjan pääkaupunkiin Osloon, jossa elämä on hyvin samankaltaista kuin Suomessa. Kenties tästä syystä nuorten pohtimat kysymyksetkin ovat niitä ihan samoja, joita me kaikki olemme joskus miettineet:

Saanko uudessa koulussa kavereita? Tykkääkö ihastukseni minusta? Kuuluuko poika- tai tyttöystävän kanssa harrastaa (suu)seksiä? Tai entä jos on lukiossa vielä neitsyt? Pitääkö bileissä juoda alkoholia? Mitä, jos nolaan itseni toisten edessä? Mikä minusta tulee isona?

Skam-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella seurataan muun muassa Evan (Lisa Teige) ja hänen poikaystävänsä Jonaksen (Marlon Langeland) seurustelua. Kuvakaappaus Evan Instagram-tililtä.

2. Koukuttavat juonenkäänteet

Sarjan tekijät ovat kertoneet, että heidän tavoitteenaan oli kuvata tavallisten nuorten tavallista elämää rehellisemmin kuin kukaan muu aikaisemmin. Löyhänä esikuvana Skamin tekijät ovat maininneet vuosina 2007–2013 esitetyn brittiläisen nuortensarjan Skins – liekeissä. Skins keskittyi jokaisella tuotantokaudella eri hahmoon, ja näin tekee myös Skam.

Ensimmäisellä tuotantokaudella seurataan lukion ensimmäistä luokkaa käyvän Evan (Lisa Teige) elämää. Eva ei tunne koulusta ketään muita kuin poikaystävänsä Jonaksen (Marlon Langeland) ja parhaimman ystävänsä Isakin (Tarjei Sandvik Moe).

Kun Eva tutustuu Sanaan (Iman Meskini), Chrisiin (Ina Svenningdal), Vildeen (Ulrikke Falch) ja Nooraan (Josefine Frida Pettersen), alkaa tapahtua. Vähemmän suosittuihin tyttöihin kuuluvat kaverukset haluavat palavasti päästä suosittujen tyyppien "abibussiin". Niinpä he päättävät ystävystyä vanhempien poikien kanssa – ja siitähän luonnollisesti draamaa syntyy.

Toisella kaudella keskitytään Evan ystävään Nooraan, joka on muuttanut pois kotoa jo 15-vuotiaana. Noora asuu kommuunissa, koska vanhempia kiinnostavat enemmän oma ura ja seksielämä kuin tyttären asiat. Noora on porukan kypsimpiä, mutta kuinka käykään, kun Noora tutustuu suosittun abipoikaan Williamiin (Thomas Hayes)?

Kolmannella tuotantokaudella katse käännetään tytöistä poikiin. Pääosassa nähdään jo ensimmäiseltä kaudelta tuttu Isak, joka on jo pitkään salannut kavereiltaan jotain suurta elämäänsä liittyvää. Kolmannen tuotantokauden jaksot eivät ole vielä nähtävissä Suomessa, mutta norjaa osaavat voivat katsoa jaksot sarjan nettisivuilta.

3. Somenäkyvyys

Skam-televisiosarjan hahmoilla on kaikilla omat sometilit, joiden välityksellä he myös keskustelevat jaksojen välissä. Kuvakaappaus sarjan nettisivuilta.

Sen lisäksi että sarjan tekijät ovat onnistuneet luomaan helposti lähestyttäviä ja samastuttavia hahmoja, he ovat onnistuneet esittämään sarjan kanavissa, joita nuoret oikeasti seuraavat.

Sarjan jokaisella jaksolla on ollut Norjassa keskimäärin 192 000 katsojaa ja sen ensimmäinen, syksyllä 2015 julkaistu jakso on yksi NRK:n historian kaikkien aikojen katsotuimmista sisällöistä.

Kun sarjaa esitettiin Norjassa, jaksot julkaistiin netissä aina perjantaisin. Ennen jokaista uutta jaksoa sarjan nettisivuillle postattiin lyhyempiä klippejä ja hahmojen toisilleen lähettämiä viestejä. Lisäksi jokaiselle hahmolle luotiin omat Instagram- ja Facebook-tilit, joihin ne päivittävät elämäänsä kuten kuka tahansa oikean elämän ihminen. Näin tosifani voi seurata hahmoja myös sarjan ulkopuolella.

Skamin sometilejä ei toistaiseksi ole käännetty suomeksi, mutta sarjassa pysyy hyvin mukana, vaikkei seuraisi hahmoja sosiaalisessa mediassa.

4. Rakkaus

Nora (Josefine Frida Petterssen) ja William (Thomas Hayes) ovat Skam-sarjan suosikkipari. Kuvakaappaus Williamin Instagram-tililtä.

Mitä olisi nuortensarja ilman vatsanpohjassa kihelmöivää, pään sekoittavaa ja sydäntä riipivää rakkaustarinaa?

Skamissa näitä rakkaustarinoita saadaan seurata joka tuotantokaudella. Ensimmäisissä jaksoissa Eva ja hänen poikaystävänsä Jonas pohtivat parisuhdettaan ja siihen liittyviä ongelmia. Mistä tietää, kuka on se oikea?

Toisella tuotantokaudella puolestaan keskitytään somessakin hurjaa suosiota saaneen ekaluokkalaisen Nooran ja abivuottaan käyvän Williamin räiskyvään rakkaustarinaan. Erityisesti "pahaa poikaa" esittävän Williamin ympärille on kehkeytynyt somessa suuri fanijoukko.

Ei siis yllätä, että sarjan suurin kohderyhmä onkin 16-vuotiaat tytöt, joita on Norjassa noin 60 000. Mutta parhaimmillaan Skamin jaksoilla on ollut Norjassa jopa 1,3 miljoonaa katsojaa, eli sarja puhuttelee myös muita.

5. Omaperäisyys

Vaikka Skam on sarja Norjassa asuvista teineistä, sen kekseliäs ja rehellinen tapa kertoa ikuisuusaiheesta on valloittanut katsojat myös muualla.

Sarjaa hehkutetaan pohjoismaiden lisäksi myös Yhdysvalloissa. New York Timesin mukaan yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö onkin jo ostanut oikeuden sarjan amerikkalaisversion tekemiseen.

Sarjan suosion salaisuus lienee siinä, että Skam on osannut yhdistää nuoria kiinnostavat asiat nykykyaikaiseen monimediaiseen ympäristöön. Sarjan tekijät ovat myös kertoneet, että he viettivät puoli vuotta tiivisti nuorten parissa, jotta he oikeasti ymmärtäisivät heidän arkeaan ja ajatuksiaan.

Ja tässä Skam todella onnistuu. Se näyttää nuoruuden koko kirjon sydänsuruista ensimmäisiin känneihin ja seksikertoihin, eikä silti moralisoi tai yritä opettaa.

Skamin kolmen ensimmäisen tuotantokauden jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa.

Lue myös:

Skam-sarjan soundtrack on täydellistä korvakarkkia – tässä seitsemän hetkeä, jolloin sarjan musa kuvaa upeasti vallitsevaa tunnelmaa

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Tsekkaa Skam-näyttelijä Ulrikke Falchin huikea Instagram –
alusvaatetanssia, kaksoisleukakuvia ja feministivuohia

Skamin paras hahmo selvillä – tällainen on äänestäjien suosikki Noora

Skamin neljäs kausi tulee pian – onko keskiössä Sana, Vilde vai Even?

Vaihtoehto joulukalenterille: Katso Skins-sarjaa